forside

Regioner om sprogkrav til læger: Minister kaster aben videre

Danske Regioner undrer sig over, at minister præciserer regioners ansvar for lægernes sprogkundskaber.

Hvis sundhedsministeren ikke vil tage ansvar, skal regionerne nok sørge for, at udenlandske læger på danske sygehuse er gode nok til at tale og skrive dansk.

Det siger Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner. Hun undrer sig over, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har behov for at præcisere regionerne ansvar for lægers sprogkundskaber.

- Ministerens egen styrelse, nemlig Styrelsen for Patientsikkerhed, kan sagtens stille større nationale krav til udenlandske læger både i forhold til deres sprog og til deres faglighed, siger hun.

- Så det undrer mig, at hun har behov for at præcisere den del.

Ellen Trane Nørby har sendt et lovforslag i høring, der præciserer, at det er regionernes ansvar, at lægerne kan tale dansk.

Det kommer, efter at Lægeforeningen har opfordret til sprogkrav for læger, der kommer fra EU-lande, så de ligestilles med andre lande.

- Vi er meget lydhøre. Vi tager vores opgave meget alvorligt, og det er en ledelsesopgave på vores hospitaler at sikre, at lægerne kan sproget og kan tale med patienterne, siger Ulla Astman.

- Men ministeren kan sådan set gøre noget ved det den dag i morgen. Det er et spørgsmål om, at Styrelsen for Patientsikkerhed stiller nogle større krav. Det kan ministeren få lavet den dag, hun vil, i stedet for at kaste aben videre.

At der kan opstå sprogproblemer mellem patienter og udenlandske læger fremgik af et indslag i tv-magasinet 21 Søndag søndag aften.

I en årrække har mange især mindre sygehuse hentet udenlandske læger til Danmark på grund af lægemanglen.

- Der må ikke være nogen tvivl om, at udenlandske læger skal kunne dansk. Patienter skal kunne forstå deres læge, lægen skal kunne forstå patienten, og lægen skal kunne kommunikere forståeligt med sine kolleger, siger sundhedsministeren i en pressemeddelelse udsendt mandag aften.

Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen arbejder der omkring 2200 udenlandske læger i Danmark. Og godt 1200 af dem kommer fra lande i EU.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Bil kilede sig fast i anden bil

Lemvig For abonnenter

Nu bliver 35 kilometer kabel lagt i jorden: Skal føre strømmen fra Vesterhav Nord frem til forbrugerne

Holstebro

De er fra Grønland, på uddannelse i Holstebro - og takker for Trumps tilnærmelser

Danmark For abonnenter

Ulykkestoget på Storebælt skal destrueres: - I respekt for afdøde, pårørende og personalet skal intet genbruges

Togulykke: Ulykkestoget fra togkatastrofen på Storebæltsbroen 2. januar kommer aldrig ud at køre igen med passagerer, og hele togsættet står til at blive hugget op og destrueret. - Vi har besluttet, at når Havarikommissionens endelige rapport kommer, skal toget destrueres fuldstændigt. Det skal bare ikke ud at køre igen, siger Per Schrøder, der er direktør for drift og medlem af koncernledelsen i DSB. Han henviser til en beslutning taget ikke længe efter togulykken den første arbejdsdag efter nytår. Efter ulykken, som er den største togkatastrofe i Danmark i over 30 år, blev vraget af passagertoget transporteret til et værksted i Aarhus, hvor Havarikommissionen, DSB, politiet og andre myndigheder undersøgte det. Havarikommissionen bekræfter over for avisen Danmark, at man frigav toget 3. april, og siden er det blevet pakket ind i plastic, og overgivet til et forsikringsselskab. Vraget er med andre ord ikke længere DSB's ejendom. - Toget kunne muligvis godt renoveres, men det er totalskadet. Jeg har enorm respekt for, at når der har været dødsfald, skal det ikke ud at køre igen, og der er ikke noget, som skal genbruges, siger driftsdirektøren.

Lemvig

Turist-tallet overgår rekorden

Portræt For abonnenter

Dansemusen der fandt ud af, at hun hellere ville være bag scenen

Lemvig

Foreningen Klimatorium: - Vi skal nok få medspillere

Lemvig

Den gemte og glemte fjord kommer frem i lyset: Naturpark indvies på søndag

Annonce