Annonce
Holstebro

Regionerne droppes: Frygter større statslig styring

Det kan være forbi med Region Midtjylland allerede i år 2021. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2018

Kommunerne i det tidligere Ringkøbing Amt skal sammen med sygehuset i Gødstrup udgøre nyt sundhedsfællesskab. Regionerne er fortid fra 2021.

Nordvestjylland: Hvis regeringen får magt, som den har agt, vil Region Midtjylland være fortid i 2021, og en del af det nære sundhedsvæsen skal efterfølgende flyttes ud til det kommunale niveau i 21 sundhedsfællesskaber.

For vores del af landet betyder det, at Holstebro, Struer, Lemvig, Ikast-Brande, Ringkøbing og Herning kommuner kommer sammen i et sundhedsfællesskab knyttet op omkring akutsygehuset i Gødstrup.

Her skal de være med til blandt andet at sikre bedre overgange mellem sygehuset og kommunerne, en bedre forebyggelse og bedre samarbejde med de praktiserende læger.

- Det, der er tæt på borgernes hverdag, rykker vi tættere på, og her skal kommunerne ind og have et større ansvar. Det, der er fjernt, rykker vi til staten, hvor det så bliver folketingspolitikerne, der slutteligt får ansvaret, siger Venstres Thomas Danielsen (V).

Regeringen vil samtidig tilføre sundhedsvæsnet ekstra milliarder via en nærhedsfond, hvor en del af pengene skal komme fra de lønninger, som man sparer ved at nedlægge regionsrådene.

Ud over fagprofessionelle folk vil der også komme til at sidde politikere for de berørte kommuner i sundhedsfællesskabet, så der er sikret en demokratisk kontrol og indflydelse.

Borgmester i Holstebro H. C. Østerby (S) har ikke noget imod, at kommunerne skal tage større ansvar på sundhedsområdet:

- Men det afhænger helt af, om der er nogen reel indflydelse i sundhedsfællesskaberne. Hvis vi bare skal sidde nogle borgmestre om et bord sammen med en læge, og vi ikke får nogen reel indflydelse eller økonomi, så bliver det indholdsløst, siger Østerby.

Dybt ind i Venstre er der også en bekymring for den nye struktur, hvor man fjerner et led af folkevalgte. Venstres tidligere gruppeformand Søren Gade, der har været ude med en harsk kritik af planerne om at nedlægge regionerne, er ikke blevet beroliget af udspillet:

- Jeg står ved min kritik, og jeg har svært ved at se, at de ting, som man nu vil ændre på, ikke kunne være lavet i regi af regionerne. Den bekymring for større statslig styring og mindre demokrati, den er altså derude. Det er man nødt til at forholde sig til. Selvfølgelig er der ting i sundhedsvæsnet, der kan blive bedre - men hvordan man er kommet frem til, at det kun kan ske, hvis politikerne fjernes, har jeg svært ved at se.

Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

300 elever dystede i skolebasket

Annonce