Annonce
Danmark

Regionerne kan lære af i hinanden i stedet for at sætte alt over styr

Benny T. Thomsen

Sundhed: I lørdagsudgaven af avisen Danmark er der et interview med sundhedsminister Ellen Trane Nørby, hvor jeg kan læse, at hun mener, at forskelle på regionernes løsning af sundhedsopgaverne er for store. Hun mener også, at der er for store forskelle på kommunernes overtagelse af de mindre svære sundhedsopgaver.

Hun medgiver dog, at Region Syddanmark er nået langt med opgaverne, og at nogle kommuner er i gang med sundhedshuse, som det er sket i Haderslev. Jeg kan tilføje, at også Kolding er meget langt på det område, med et helt nyt sundhedshus.

Ellen Trane Nørbys løsning på de problemer, hun ser, er at fjerne forskellene ved at centralisere sundhedsvæsenet. Når man fjerner forskelle, så sker der jo normalt det, at det bliver bedre for nogle, men det bliver også dårligere for andre. Det tror jeg, de fleste vil kunne genkende fra den sidste kommunesammenlægning.

Erfaringer viser endvidere, at strukturelle ændringer altid giver en periode med usikkerhed og nedsat effektivitet. En så kraftig ændring af den nuværende struktur, som sundhedsministeren foreslår, vil med sikkerhed give en lang periode, hvor sundhedsvæsenet vil fungere dårligere end i dag. Og hvad værre er - der er ikke nogen sikkerhed for at det bliver bedre. Erfaringer med centralisering inden for det offentlige er mange, men de gode erfaringer er svære at finde.

Jeg vil her minde om centraliseringen af skattevæsenet. Skatteligning og inddrivelse af restancer blev i sin tid udført af kommunerne. Begrundelsen for at centralisere det, og lade staten overtage opgaverne var, at der var for store forskelle på kommunernes løsning af opgaverne, og at det ved centralisering og overtagelse af staten, ville kunne blive langt mere effektiv. Jeg behøver næppe beskrive, hvordan det er gået.

I interviewet siger Ellen Trane Nørby, at Region Syddanmark er længere fremme end andre steder. Må jeg her minde om en metode, der hedder Benchmarking. Kort fortalt er det en metode, hvor for eksempel et firma har flere afdelinger, og hvor nogle afdelinger kører godt, mens andre afdelinger kører dårligt. Her kan man bruge metoden Benchmarking. Den går i sin enkelthed ud på, at lade de dårlige afdelinger lære af de gode afdelinger.

Denne metode kan efter min mening fint bruges både mellem regionerne indbyrdes, og mellem kommunerne indbyrdes. Det vil give en rolig og glidende udvikling, og minimere ulemperne ved de ændringer, der skal ske, og det vil med stor sandsynlighed løfte sundhedsvæsenet i hele landet.

Og så lige til sidst et par ord om "for store forskelle".

Har regeringen også planer om at fjerne de store forskelle på for eksempel offentlig transport og kultur, der er mellem København og Vestjylland?

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Aggressioner med støtte fra Trump.

Israel går igen til valg, og det vil være en ulykke for både israelere og palæstinensere, hvis Benjamin Netanyahu vinder. Han ligger selv langt ude på højrefløjen og vil der ud over basere sin regering på religiøse fundamentalister fra det endnu mere ekstreme højre. Der er i bogstaveligt forstand ingen grænser for Netanyahus aggressioner. Han er desuden opmuntret af støtten fra Trump, der sjældent undgår at puste til konflikten. Netanyahu leger som sædvanlig med ilden og har i valgkampen spillet ud med et kynisk stunt. Nu vil han inddrage de israelske bosættelser i Jordan-dalen og på den måde udvide Israels territorier yderligere. Dette brud på Folkeretten og international ret vil bombe fredsprocessen langt tilbage. Lige her og nu til ubodelig skabe for den palæstinensiske befolkning, men også til stor skabe for israelerne selv på bare lidt længere sigt. Palæstina reduceres til en endnu mindre enklave midt i Israels territorium, og palæstinenserne står tilbage som taberne med færre rettigheder. FN advarer mod udviklingen, og Danmark må også på banen med klare meldinger. En to-stats-løsning med sikre grænser og gensidig respekt mellem befolkningsgrupperne er den eneste langtidsholdbare og civiliserede vej at gå. Netanyahu er farlig for israelere, palæstinensere og muligheden for fred.

Lemvig

Verdensmusik spiller til dans

Annonce