Annonce
Navne

Rektor Nielsen blev den sidste og den første

Linda Nielsen er i bestyrelsen for Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond sammen med dronningen, der i 2007 slog Linda Nielsen til ridder af Dannebrog. Arkivfoto fra 2019: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix)
Juraprofessor og tidligere KU-rektor Linda Nielsen blev gang på gang valgt til råd, udvalg og bestyrelser af regeringer og erhvervsliv. Søndag fylder hun 70 år

70: Da Linda Nielsen var rektor for Københavns Universitet fra 2002 til 2005, var det både som den sidste og den første.

På det universitet, hvor hun selv havde læst jura, afsluttede hun nemlig rækken af rektorer, der blev demokratisk valgt af egne kolleger og studerende. En ny bestyrelse fik derefter tjansen med at udpege overhovedet.

Omvendt var professor Linda Nielsen, som søndag den 2. januar fylder 70 år, universitetets første kvindelige rektor efter 522 år og flere end 250 mænd.

Annonce

Det blev dog ikke noget feministisk korstog.

- Jeg havde ikke lyst til, at kvindesagen skulle være min sag, for det skulle hele universitetet. Og universitetet er meget bredere end kvindesagen, sagde Linda Nielsen for nylig til Djøfbladet.

Hun arbejdede i stedet for mere tværfaglighed på universitetet og for at åbne det mere mod omverdenen: Erhvervslivet, det bredere samfund og udlandet.

Jeg havde ikke lyst til, at kvindesagen skulle være min sag, for det skulle hele universitetet. Og universitetet er meget bredere end kvindesagen.

Rektortiden var hverken første eller sidste gang, Linda Nielsen sad for bordenden.

Hun blev tidligt i karrieren kendt for - foruden sin passion og ekspertise inden for flere forskellige juridiske områder - at være en dygtig mødeleder med evner for det brede samarbejde og kompromisets kunst.

I slutningen af 90'erne var Linda Nielsen således formand for Etisk Råd i en tid, hvor blandt andet spørgsmål om kloning, kunstig befrugtning og forskningsetik var på dagsordenen.

Og inden da havde hun, ved siden af forsknings- og undervisningsgerningen på universitetet, siddet med i eller ledet et utal af ministerielle råd, nævn og lovkommissioner.

Det fortsatte også efter rektoratet.

Linda Nielsen har blandt andet tjent som spydspids for Familie- og Arbejdslivskommissionen, præsident for Kræftens Bekæmpelse og formand for Det Kriminalpræventive Råd og Allerfonden.

De mange poster fik hende endda placeret som nummer 68 på ranglisten over de bedst forbundne magtmennesker i Danmark i bogen "Magteliten" fra 2015.

Hendes ekspertise inden for finansret kom også i spil som formand for finanssektorens taskforce mod hvidvask i 2019, og hun er endnu med i udvalg under både Erhvervsministeriet og Justitsministeriet.

På Københavns Universitet fortsætter hun også på 25. år som professor, så længe hun - og de studerende og kollegerne - har lyst.

- Det er super spændende, og jeg håber jo, der fortsat er brug for den erfaring, jeg har, hvor jeg kan se tingene lidt på tværs af fagområderne og bidrage med nogle nye perspektiver, siger Linda Nielsen, som nu forsker i finansret og bæredygtighed.

Den runde fødselsdag fejrer hun sammen med sin nære familie, og så satser hun på at holde en større fest, når pandemien letter.

Annonce
Sport For abonnenter

Et kig ind i superligaklubbernes akademier: 13 vestjyske talenter står på spring til superligaen

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Sport For abonnenter

Slutspurt hjalp: Mange spillere vil med til indendørs fodboldturnering

Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Lemvig

Nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til allerede foreslåede kandidater

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Holstebro For abonnenter

Gigt-patienten Per: At skulle vente fra august til februar på en undersøgelse - inden jeg overhovedet kommer videre til operationskøen - er helt skørt

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vestjylland

Spurgt på gaden: Påvirker de stigende el-, benzin- og varmepriser din hverdag?

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Bananen rådner videre, og vi er nødt til at tale om det

Lemvig

Hunden mistede livet: Ejendom ubeboelig efter brand

Annonce