Annonce
Navne

Ren win-win: Danserne elsker det og de fysioterapistuderende lærer en masse

Fysioterapistuderende Sasja Sterup giver den irske danser, Roisin Whelan, massage. Foto: Morten Stricker

Fysioterapi-studiet på VIA og det professionelle dansekompagni Black Box Dance Company har skabt et samarbejde, der kommer begge parter til gode. Og det skal yderligere udbygges i fremtiden.

Holstebro:- Det er meget bedre end skolebænken. Én ting er at sidde og glo på en powerpoint, noget andet er at have det i hænderne og selv mærke forskellen.

27-årige Michel Behrndtz fra Viborg går på sjette semester af fysioterapistudiet på VIA Holstebro, og torsdag var han sammen med sine medstuderende på besøg hos danserne fra Black Box Dance Company. Ikke for at beundre deres dans, men for at arbejde med de stressede, pressede og ømme danser-kroppe.

- Vi prøvede det også for halvandet års tid siden, hvor vi arbejdede lidt med nogle hjertepatienter, forklarer en af Michels medstuderende, 26-årige Anna Vandborg fra Holstebro, og fortsætter:

- Siden dengang har vi fået samlet en værktøjskasse, der gør, at vi er bedre til at få et overblik over, hvad det er, vi har at arbejde med. Man er ikke så usikker mere, synes jeg. Vi har snakket med en danser, vurderet hende i bevægelse og haft hænderne på hende, og så får man en fornemmelse af, at man er "god nok". Altså, at det ikke bare er noget, man går og bilder sig selv ind, når man føler, at man har lært noget.

Første gang, fysioterapeutstuderende fra VIA var i nærkontakt med danserne fra Black Box Dance Company, var i efteråret 2018. Det var så stor en succes, at de studerende bagefter evaluerede det til at være det vigtigste element, de endnu havde haft, af uddannelsen - i øvrigt i skarp konkurrence med de øvrige hands-on, væk-fra-klasseværelset projekter.

Til venstre lektor Nickolaj Hove sammen med to af sine elever, Anna Vandborg fra Holstebro, og Jesper Dahl fra Lemvig. Foto: Morten Stricker

Ren win-win

Lektor og studievejleder på fysioterapeutuddannelsen, Nickolaj Hove, har "det tredje arbejdsrum" som sit primære fagområde, og han er begejstret for samarbejdet med Black Box Dance Company.

- Jeg ser det her som en del af et kæmpe potentiale i byen for, at de studerende kan komme væk fra undervisningslokalet og ud at arbejde sammen med relevante samarbejdspartnere. De får deres teori koblet op på praktisk erfaring, og den primære tilbagemelding, vi får, på den slags oplevelser, er, at det er vigtigt for dem at "møde virkeligheden", for så forstår de det hele bedre, siger Nikolaj Hove og fortsætter:

- Holstebro er kendt for kultur og uddannelse, og sammen kan vi altså løfte noget. Bevægelse er ofte én ting for fysioterapeuter. De er selv tit stærke og veltrænede, men her - med danserne - får de et nuanceret blik på bevægelse, og de møder kroppe, der er pressede og stressede på grund af høj belastning i en kunstneriske verden.

Nickolaj Hove er i øvrigt "på frierfødder" i forhold til kompagniets turné- og prøveleder, David Price. Lektoren vil nemlig gerne have David Price til at undervise de studerende i bevægelse, noget David slet ikke er uvillig til at overveje.

- Hvorfor vi gør det? Jamen, for os er det jo ren win-win. Hver danser får jo en lille luksustur, one on one med fem fysioterapeuter. Det er den rene luksus, at der er fem professionelle, der nørder omkring deres krop. Desuden er der den synergieffekt, at det er to grupper unge mennesker, der møder hinanden. Det skal man ikke undervurdere betydningen af, forklarer David Price.

Danserne bruger deres kroppe og presser sig selv til det yderste flere timer hver dag. Her er det bagest irske Roisin Whelan og forrest engelske Mason Jubb. Foto: Morten Stricker

Forventelige smerter

Den gruppe, bestående af fem studerende, som Michel og Anna er blevet sat i, har fået tildelt danserne Roisin Whelan fra Irland og Lionel Ah-Sou fra Frankrig.

Hvad har I fundet ud af?

- Ud fra den samtale, vi har haft med Roisin, ved vi, at hun tidligere har haft skader. Hendes ene fod har været brækket som følge af et fald fra en hest. Og Lionel - altså, vi har jo set dem uden problemer gå i spagat og split og få benene op på nakken, men samtidig kan man se noget usmidighed i hans ryg. Han laver mange løft, og hans rygproblem må bestemt give ham en form for begrænsning, forklarer Anna Vandborg.

Det er jo også kroppe, der bruges usædvanligt meget?

- Jeg synes ikke, de er så usædvanlige. De er slidte og ømme som alle andre mennesker, der har et fysisk belastende arbejde. Alt efter erhverv er det forventeligt, at der opstår smerte og ømme led, mener Michel Behrndtz.

Et tredje medlem af gruppen, den 30-årige fysioterapistuderende Sasja Sterup fra Herning, er i gang med at massere Roisin Whelan på den transportable briks, gruppen har slået op. Rundt omkring i lokalet har mange andre femmands grupper slået deres brikse op og koncentrerer sig om "deres" dansere.

Hvordan føles hun?

- Roisin er utrolig stram i muskulaturen - opspændt. Det er godt og tiltrængt for hende at få massage. Danserne siger, at det ikke er noget, de ellers får, og at det er noget, de efterspørger, forklarer Sasja Sterup, der synes, det giver god erfaring at få hænderne på de veltrænede kroppe.

Hvorfor får danserne egentlig ikke regelmæssig massage, når nu de er så afhængige af deres krop som arbejdsredskab?

- Altså, alle dansere lærer at kende, forstå og passe deres krop. Og vi har en god aftale med Fysio Danmark, hvis der sker skader. Men når det er sagt så ... altså, hvis vi havde råd, så ville vi hellere end gerne sørge for regelmæssig massage. Men det har vi altså ikke. Derfor er den her aftale også en god ting for os, forklarer David Price.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Lemvig

300 elever dystede i skolebasket

Annonce