Annonce
Navne

René fra Shanghai: Jeg tror, Kina kommer styrket ud af det her

René Krejlgaard Nielsen og hans kæreste Ye Xinhua. Mange kinesere har også et vestligt navn, der er nemmere for udlændinge at udtale, og Ye Xinhua hedder således også Jasmine. Privatfoto
Bager-uddannede René Krejlgaard Nielsen fra Holstebro har boet og arbejdet i Kina i fem år. Siden januar i år har hverdagen været med coronavirus som en uvelkommen skygge, men som han siger; "det bliver jo hverdag".
Annonce

Shanghai: Lørdag den 21. marts fyldte René Krejlgaard Nielsen fra Holstebro 34 år.

Det blev fejret med en fest i en lukket compound (et boligområde med en mur omkring og vagt ved porten, red.) hos en af Renés venner. Der skulle afleveres en gæsteliste til vagterne ved indgangen forhånd, og så blev gæsterne tjekket på listen, efterhånden som de ankom. Desuden skulle de medbringe deres helseapp, der viser, at de har været i hjemmekarantæne, og deres temperatur skulle måles.

René bor i en af Kinas største byer, Shanghai med cirka 25 millioner indbyggere. Det har han gjort i fem år.

- Lige nu går jeg hjemme, men jeg regner med, at jeg snart skal til at begynde igen. Vi kan sådan set sagtens udføre vores arbejde, der er bare ikke lige så mange kunder som før. Omsætningen er faldet med cirka 60 procent, fortæller han.

René er udlært bager - akkurat lige som sin far, Vagn Michael Korsgaard Nielsen, der i mange år var faglærer på UCHs bagerafdeling. Og lige som sin far, der ligger i mere eller mindre konstant rutefart til Malaysia for at hjælpe brødrene Bek-Nielsen med at føre deres plantage-bageri up to date, er René også bidt af Asien.

Kina

Ifølge tal fra den 24. marts har der i alt været registreret 81.748 smittede i Kina.

Kilde: ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control)

Annonce

Bageri-kæde med 3000 ansatte

René, der er udlært i Tanges Bageri, er i dag bakery manager (daglig drift og udvikling af nye produkter, red) for det danske firma Wagas, der har 150 forretninger i den kinesiske millionby Shanghai, forretninger i ni andre kinesiske storbyer, og i alt cirka 3000 ansatte. Det handler om at sælge godt, dansk brød.

- Vi sælger stort set det samme, som man gør i en dansk bagerforretning, men så har vi også køkkener i alle butikkerne, hvor der laves salater, sandwicher og pastaretter, fortæller René.

Men den coronavirus, der brød ud i Kina, og som har været særdeles hård ved landet, har medført ændrede rutiner for alle - også medarbejderne i Wagas.

- De ansatte bliver temperatur-tjekket hver anden time. Og masker skal skiftes ud efter fire timer, fortæller René Krejlgaard Nielsen.

Annonce

Ud at spise med grøn kode

René bor i lejlighed i bydelen Jingan sammen med sin kæreste Ye Xinhua, der som de fleste kinesere også har et navn, som udlændinge kan udtale, nemlig Jasmine. Lige som så mange andre kan parret lide at gå i byen og spise med venner - og det kan faktisk godt lade sig gøre... med en række restriktioner.

- Hvert andet bord på caféer og resturanter er blevet fjernet. Folk skal have taget deres temperatur og skal bruge håndsprit ved indgangen. Hvis der før normalt kunne være 60 personer på en bar/restaurant/cafe, må der nu være 20 personer, som har "grøn kode". Grøn kode betyder, at du har været i hjemme karantæne i mindst 14 dage. Og så skal vi også skrive vores navn og telefonnummer, hvis vi skulle blive syge, for så kan de gå tilbage og se, hvem man har været sammen med, fortæller René Krejlgaard Nielsen.

Det samme gælder, hvis man skal ind større steder som Carrefour (Bilka, red) eller malls. Man skal kunne præsentere en sundheds qr-kode, der viser, at man har været i karantæne. Barer kan iøvrigt også have åbent til klokken 24, hvis de overholder de samme regler som nævnt oven for.

- Og hvis man er i malls eller supermarkeder, skal man have maske på. Jeg tror nok, at der faktisk er påbud om at bruge masker alle offentlige steder. I hvert fald bruger 99,9 procent maske udenfor, og det gør vi også. Men alle de rutiner er ved at være "normale" for os her i Shanghai, siger René.

Han og Ye Xinhua går stadig ud at spise én til to gange om ugen med deres tætteste venner, som de hele tiden har gjort. Når de er hjemme, går tiden med "ekstra rengøring og en masse serier på tv".

Vindue til Verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Men der er stadig plads til bidrag. Dog ønsker vi at undgå flere fra samme land, så det kan ske, vi må sige nej tak.

Hvis du kender nogen i udlandet, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

Annonce

Det bliver hverdag

I Kina blev almindelige mennesker for alvor opmærksom på coronavirussen umiddelbart efter den store rejseaktivitet landet over i forbindelse med det kinesiske nytår den 24. januar. Siden har virussen hærget landet med epicenter i Wuhan, godt 800 kilometer fra Shanghai.

- Folk er fattede og lever med situationen, som den nu er her i Shanghai. Det bliver til hverdag. Dog er de begyndt at se en ekstra gang på én, nu hvor det er værst i Vesten, og hvor mange kinesere kommer hjem og bærer smitte med sig fra udlandet, fortæller René Krejlgaard Nielsen.

Han synes ikke, at det har skortet på information om coronavirus i Shanghai.

- Nej, vi får den information, vi har brug for - sms'er fra sundhedsvæsnet hver dag og fra det nærmeste krisehospital i forhold til vores bopæl

Der er masser af mad, og ingen hamstrer. Dog kan man kun købe fem masker ad gangen per person.

- Vi kan bestemt klare os i et godt stykke tid fremover. Altså, folk omkring mig tænker mest på sig selv og deres familier, men det er naturligt, sådan er den kinesiske kultur. Jeg tror faktisk, at Kina kommer stærkere ud af det her. Der er kommet fokus på hygiejne og tjek af ansattes tilstand, når de arbejder med fødevarer.

Har du tænkt på at rejse hjem til Danmark?

- Jeg tror faktisk, at jeg måske rejser hjem på næste lørdag - men jeg venter lige og ser, hvordan det står til i Danmark.

Kan du så godt komme ind i Danmark?

- Ja, det håber jeg da! Mine forældre skal også hjem fra Malaysia på den samme dato...

(Siden Dagbladet talte med René, er hans fly blevet aflyst. Han håber nu at kunne komme med et den 5. april)

Sådan et her - en sundheds qr kode - skal man kunne fremvise for at få lov til for eksempel at handle i et indkøbscenter. Når koden scannes, kan man se, om ejeren af koden har været i karantæne.
René har boet i Shanghai i fem år. Byen har omkring 25 millioner indbyggere. Privatfoto
Billedet er fra en mall (altså et indkøbscenter, red.), hvor man har et varmesøgende kamera for at tjekke folks temperatur. Privatfoto
Teltet her er sat op uden for den bygning, hvor René og Ye Xinhua bor. Der skal deres temperatur tjekkes, hver gang de vil ind, før de får lov at komme op i lejligheden. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce