Annonce
Navne

Restauranten er en af byens ældste: Ægte italiensk mad ved åen gennem 30 år

Uden for restauranten har ejer Tommaso Zuccarello (billedet) fået et nyt skilt op, hvor der står "Ristorante Italia dal 1991". Dal betyder "siden" på italiensk. Indvendig har Italia dog smidt sit gamle look, og fremstår nu i en mere opdateret, moderne version. Foto: Morten Stricker
Restauranten Italia, der ligger med udsigt til Storåen, kan lørdag den 1. maj fejre, at spisestedet i 30 år har fornøjet gæsterne med ægte italiensk mad.

Holstebro: Når man i dag støder på en italiensk restaurant, er det bestemt ikke altid, at det faktisk er italienere, der laver maden og driver stedet.

Men i Holstebro er der ikke noget falsk italiensk over de rødternede duge udendørs og de indrammede italienske plakater indendørs på Ristorante Italia. Ejeren ER skam italiener - eller for at være helt præcis: Sicilianer fra Catania, øens næststørste by for foden af vulkanen Etna.

Indrømmet; sicilianeren Tommaso Zuccarello har "kun" ejet Ristorante Italia i 26 år. Men det med den ægte italienske mad gennem 30 år passer alligevel, for Tommaso købte Italia af en anden italiener, der var bosat i Ringkøbing og havde åbnet Holstebro-restauranten 1. maj 1991.

Annonce

Inden Tommaso Zuccarello kom til Holstebro, arbejdede han i Ebeltoft. Han havde været på ferie i Danmark og var blevet hængende, fordi han kunne lide landet.

- Jeg arbejdede på en restaurant, der var meget sæson-bestemt. Om sommeren var der virkelig travlt, og om vinteren var der næsten ingenting at lave. Det var jeg lidt træt af, forklarer han.

Men så spillede tilfældet ham en restaurant i favnen. Tommaso var på ferie i udlandet med en kammerat, og på et tidspunkt nævnte en feriegæst, at der var en restaurant til salg i Holstebro.

"Hvor er det?" spurgte den 24-årige Tommaso - men snart fik han byen placeret på landkortet og købt Ristorante Italia ved Storåen.

Internationalt derhjemme

I det hele taget har Tommaso det med at finde guld, når han er på ferie. Hustruen Yaimara, der er cubaner, mødte han også på en ferie - "og så fiskede jeg hende," siger Tommaso med glimt i øjet. Og det gjorde han så grundigt, at parret nu har været gift i 19 år og har to døtre, den 18-årige Maria og den 12-årige Sofia.

- Vi taler italiensk derhjemme, men Yaimara taler jo også spansk, så ja, vi er en international familie, hvor mine døtre taler både italiensk, spansk, dansk og engelsk, forklarer Tommaso Zuccarello og viser stolt på mobilen, at den ældste datter er i semifinalen ved den største sprogkonkurrence i Skandinavien - i spansk.

Men er der international stemning derhjemme, så er der bestemt en tyk streg under det italienske i restauranten. Bortset fra 34-årige, danske Martin Lohmann fra Aalborg, der siden 2017 har taget sig af indkøb, vagtplaner, regnskab og lønninger, så ruller der italiensk blod i årerne på de fastansatte.

Annonce

Italienere i køkkenet

I køkkenet finder man 28-årige Gianmarco Palmiero. Han er den nyeste tilføjelse, idet han blev arbejdsløs under corona-pandemien i sin lille hjemby i Toscana og derfor lagde et opslag på de sociale medier om, at han var interesseret i arbejde hvor-som-helst.


Vi er en ægte italiensk restaurant, og det har vi været i 30 år. Det synes jeg godt, man må kunne se på menukortet - man skal kunne se en tråd tilbage i tiden.


- Han fik faktisk også tilbudt et job i New York, men da vi kontaktede ham, valgte han os. Holstebros størrelse passede nok bedre til ham, da han kom fra en meget lille by, fortæller Tommaso.

Gianmarco blev ansat i august 2020.

Den anden mand ved gryderne er køkkenchefen Luca Luciano d'Alessandro. Hans fars familie stammer fra Salerno, syd for Napoli, men hans mor er dansk. 27-årige Luca, der er Tommasos gudsøn, har været ansat i Italia siden 2018, og en af hans opgaver har været at opdatere menukortet.

- Vi er en ægte italiensk restaurant, og det har vi været i 30 år. Det synes jeg godt, man må kunne se på menukortet - man skal kunne se en tråd tilbage i tiden. Man kan vel sige, at vi har fornyet menukortet på en gammeldags måde, forklarer Luca.

På lørdag byder restauratør Tommaso Zuccarello sine gæster på en velkomstdrink for at fejre, at Italia fylder 30 år. Selv har han ejet stedet i 26 år. Foto: Morten Stricker

Han har hentet nogle af de retter, som tidligere har prydet menuen, ind fra glemslen.

- Jeg syntes, at der manglede skaldyr på menuen, så nu har vi for eksempel kæmperejer i cognacsovs, som engang var et stort hit, på kortet igen. Vi har også et fad med jomfruhummer og en skaldyrs-pasta, fortæller han.

Annonce

Ny pizza-dej fra Napoli

Og så har Luca lavet Italias pizza-dej om. Ikke fordi den gamle var dårlig, men fordi den kunne blive endnu bedre, siger han.

- Opskriften er napolitansk. Den er bedre for fordøjelsen, fordi det er en dej, der står i mellem to og fem dage og fermenterer, før vi bager af den. Det er også en temperamentsfuld dej, hvor man er nødt til at ændre i opskriften ud fra årstid, luftfugtighed og så videre, forklarer Luca.

Italia har været ganske godt kørende under corona-nedlukningen, hvor trofaste kunder har været flinke til at bestille takeaway.

- Især under den første nedlukning kørte det supergodt. Her under den anden nedlukning har der været lidt mindre gang i den, men jeg kan virkelig godt forstå det, for folk var bare ved at være lidt trætte af det hele. Men vi klager bestemt ikke. Vi er glade for, at vi bor her - der er steder ude i verden, der har været meget hårdere ramt, siger Tommaso Zuccarello og tilføjer, at tiden efter restauranterne igen fik lov til at åbne, har været helt fantastisk.

Før corona var der 72 indendørs spisepladser, nu er der kun 38 på grund af krav om afstand.

- Når det er muligt, vil vi gerne op på 50, men vi kommer ikke op på 72 igen. Folk elsker, at der er mere plads mellem bordene, så de kan snakke i fred, forklarer Tommaso.

Det er ikke muligt på grund af restriktionerne at holde en stor fest for at fejre 30 års jubilæet. men lørdag aftens gæster får en velkomstdrink.

- Festen må vi vente med til en anden gang - måske vores 50 års jubilæum, ler Tommaso, men antyder så, at der måske "skal ske noget", når han selv i slutningen af juni runder de 60 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Lokalbaner ønsker flere penge

Annonce