Annonce
Navne

Restauratør har brugt nedlukning til at tage uddannelse som sommelier

- Munken er mit hjertebarn, siger Lisa Lund Jensen om sin restaurant og bar. Selv om vin har taget rigtigt meget af hendes tid på det seneste, så forsøger hun privat at gemme vinen til weekenden. - Og så får jeg et glas vin hver onsdag, når jeg spiser hos min mormor, fortæller Lisa, der hver uge spiser boller i karry hos mormor på 89 år. Foto: Morten Stricker
36-årige Lisa Lund Jensen, der på femte år driver Munken i Østergade, har udnyttet arbejdspause til at dygtiggøre sig inden for vin.

Holstebro: Der findes vel ikke den restauratør, der er helt vild med tanken om, at hans eller hendes restauration skal holde lukket i månedsvis for at undgå smittespredning med virus.

Sådan har 36-årige Lisa Lund Jensen det da heller ikke. Hun er ærgerlig over, at hun er nødt til at holde døren ind til sin restaurant, Munken i Østergade, låst, og over at spisestedet lige som  andre restauranter i denne omgang har været lukket siden den 9. december sidste år.

Men midt i ubelejligheden viste det sig faktisk at være belejligt for restauratøren på Munken.

Lisa Lund Jensen benyttede nemlig pause i arbejdslivet til at tage en uddannelse som sommelier - altså som den tjener, der er ekspert i vin, og som sørger for serveringen af vinen.

- Helt ærligt så havde jeg ikke kunnet overskue at tage uddannelsen samtidig med, at der var fuld gang i restauranten og med to små børn. Men nu opstod der altså pludselig tid til at fordybe sig, fortæller Lisa, der er mor til Andrea på fem år og Filippa, der fylder tre år i sidst i marts.

Når man spørger Lisa, hvor længe hun har drevet Munken, hænger svaret sammen med den ældste datters alder. Lisa var nemlig højgravid, da hun sammen med sin far, Kim Jensen, overtog det sted, der tidligere hed Kloster Caféen, og for efterhånden mange år siden var kendt som Pubben.

Annonce

Næsen på overarbejde

Tankerne om at uddanne sig sommelier begyndte allerede at tage form under den første nedlukning i foråret. Her gennemførte Lisa første niveau af uddannelse med de grundlæggende vin-kundskaber.

Da restauranter blev lukket for anden gang, så Lisa sit snit til at tage det andet og mere krævende niveau.

- Vi er ikke rigtigt gearet til takeaway, og vi vil hellere holde os til det, vi er gode til, forklarer Lisa Lund Jensen om baggrunden for, at hun under nedlukningen har sendt sit faste personale hjem på lønkompensation og selv har koncentreret sig om vin og sommelier-uddannelsen. Foto: Morten Stricker

De seneste måneder har hun derfor siddet med hovedet nede i bøgerne - og med næsen nede i vinglasset og med at smage på vin fra hele verden.

Som sommelier skal man lære om juraen for vin, om geografien bag de mange steder rundt om i verden, hvor der dyrkes vin, om druesorterne og meget mere.

- Samme drue, der er dyrket på samme vinmark smager meget forskelligt alt efter, hvilken en årgang der er tale om, fortæller Lisa om den passion for vin, hun har dyrket.


Helt ærligt så havde jeg ikke kunnet overskue at tage uddannelsen samtidig med, at der var fuld gang i restauranten og med to små børn. Men nu opstod der altså pludselig tid til at fordybe sig.

Lisa Lund Jensen, restauratør


Vin-uddannelse har lært hende at analysere vin ved at dufte til den og smage på den. En af eksamen-opgaverne var at finde vin til en menu med forret, hovedret og dessert - og argumentere for, hvor det lige netop var de vine, hun havde valgt.

Øl og spiritus indgår også i pensum. En opgave var blandt andet at finde frem til, hvilken slags spiritus-indhold, der var i et glas - udelukkende ved at dufte til det.

Hendes næsebor er også blevet trænet i at lugte sig frem til vinflasker, der er propsyge - eller at kunne lugte trikloranisol eller TCA, som  er den tekniske betegnelse for propsyge.

- Det gælder om at have næsen på rette sted, forklarer Lisa, der har investeret i et duftkit med 54 kendte dufte for at træne næsen - og så har det også være god underholdning for familien.

- Jeg ved egentlig ikke, hvad der er sjovt ved det, men det er spændende og så er det jo noget nørderi. Som tjener vil man gerne formidle sin viden om vin og give gæsterne en anderledes oplevelse, siger hun og tilføjer:

- Men uddannelsen har jeg taget mest for min egen skyld, selv om det er en flot titel at have, og at man med den kan give sine gæster en ekstra service.

- Mange gæster bestiller jo bare husets vin, og det er selvfølgelig helt okay. Men jeg vil gerne noget mere, og flere og flere gæster vil gerne udfordres på deres vinvalg. siger Lisa Lund Jensen. Munken har et vinkort med fem A-4-sider med vinforslag. - Det tager lidt overhånd for mig, men der så meget, jeg gerne vil prøve, siger Lisa og fortæller, at personalet på Munken griner lidt ad hende, når hun har fundet endnu en vin, der skal på kortet. Foto: Morten Stricker
Annonce

Seks år i Spanien

Som ung havde Lisa fremtidsplanerne klar: Hun ville ind til militæret og fortsætte som politibetjent.

Men et brækket og ødelagt ben på en skiferie stak en kæp i hjulet på de planer.

I stedet blev det nattelivet og restaurationsbranchen, hun kom til at arbejde i. Og æblet faldt altså heller ikke i dette tilfælde langt fra stamme: Hendes far, Kim Jensen, drev nemlig gennem mange år blandt andet River Saloon i Holstebro.

- Jeg blev så sur på far, da han købte River Saloon. Det var jo bare sådan en bodega, fortæller Lisa om dengang, hun arbejdede på diskoteker, som, hun mente, var noget mere fancy.

- Men det var gode lærepenge for mig at arbejde der og givtigt at have med, siger Lisa og forklarer, at der på værtshuset kom folk fra alle samfundslag.

- Jeg kan godt lide at arbejde med mennesker, siger Lisa, der også har haft udlængsel.

Gennem seks år arbejdede og boede hun on and off i Spanien, hvor hun fik erfaring ved at arbejde på alt fra et fem-stjernet hotel til Hard Rock Café.

Derfor sværmer hun også mest om de spanske vine, og så hader hun Zinfandel-druen.

- Mange andre elsker Zinfandel, men jeg får helt stramme kinder. når jeg drikke den, siger Lisa og tilføjer, at hun er godt opdraget og drikker vinen med druesorten, der især dyrkes i Californien, når den bliver serveret for hende.

Mere om Lisa Lund Jensen

Lisa Lund Jensen er vokset op i Struer.

Som ung var hun elitesvømmer.

Efter at have gennemført handelsskoleeksamen i Holstebro, har hun taget uddannelsen som serviceøkonom på UCH.

Sammen med sin mand, Henrik Frøjk Graakjær, og parrets to døtre, Andrea på fem og Filippa på snart tre år, bor hun i en murermestervilla på Sundevedsgade i Struervejs-kvarteret i Holstebro.

Da hun for fem år siden vendte hjem fra Aarhus, hvor hun havde job som restaurantchef på en tapasbar, og åbnede Munken sammen med sin far, var tanken at drive diskotek ved siden af. Restaurants-lokalerne var oprindeligt bare nogle, far og datter tog med.

Kim Jensen trak sig ud efter et år, og i dag er det Munken, der er Lisas hjertebarn.

- Jeg har altid drømt om at få en vin- og rombar, fortæller Lisa.

Og nu er drømmen altså gået i opfyldelse.

Et mareridt er det ikke blevet, men dog en ond drøm, at hun som så mange andre på grund af smittefaren har været nødt til at holde døren låst.

- Det er nok mest realistisk at tro på, at vi får lov til at åbne igen til maj. Vi er klar, og vi vil meget gerne i gang igen, konstaterer Lisa.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

24-årig havde hash og peberspray

Lemvig

Dantrafo kom godt ud af 2020

Annonce