Annonce
Lemvig

Retten har talt: De blev snydt så det drev, men slaver var de ikke

57-årige Reuben Kotei (t.v.) og 52-årige Justice Numo blev snydt for mindst 2,9 millioner kroner til sammen for deres hyre hos en dansk fiskeskipper gennem næsten tre et halvt år. Det fremgår det af dom, der blev afsagt mandag. Arkivfoto: Lars Kamstrup
En skibsreder i Thyborøn fik halvvandet års betinget fængsel og hans rederi en bøde på tre millioner kroner for grov åger. To ghanesiske søfolk blev heftigt underbetalt, men der var ikke tale om slaveri, som anklagen ellers lød på, fastslår dom.

Kriminal: To ghanesiske mænd fik mandag  dansk rets ord for, at de langt fra fik de penge, de skulle have haft  for deres arbejde på en fiskekutter i Thyborøn havn. Det er 57-årige Reuben Kotei og 52-årige Justice Numo, som gennem næsten tre et halvt år er blevet snydt for 2,9 millioner kroner.

Det fremgår af en dom fra retten i Holstebro.

Her fik en 56-årig fiskeskipper og reder en betinget dom på halvandet års fængsel for at have  haft de to ghanesere hyret under ulovlige forhold siden februar 2017. Desuden skal han udføre 250 timers samfundstjeneste.

Annonce

Dommen handler dels om overtrædelse af udlændingelovens bestemmelser om udenlandsk arbejdskraft, dels om heftig underbetaling.

I rettens fremlæggelse af dommen hedder det således, at den danske reder "opnåede en berigelse på ikke under 2.900.000 kroner i form af sparede løn- og ferieudgifter."

I den forbindelse fik hans rederi en bøde på tre millioner kroner for ågervirksomhed af særlig grov karakter.

Til gengæld slap rederen af menneskehandlerkrogen. Den havde anklagemyndigheden viftet ham om snuden med i anklageskriftet. Her fremgik det, at de to ghanesere "på utilbørlig vis" blev holdt i "tvangsarbejde eller et slaverilignende forhold."

-  Vi vurderede, at det var det, der var tale om, og at forholdene for særdeles grove. Retten vurderede anderledes, og det tager vi til efterretning, siger specialanklager Ulrik Panduro.

Ikke planlagt

De to søfolk kom i november 2016 lovligt her til landet, hvor de skulle sætte en af den danske fiskeskippers kuttere i stand for derefter at sejle den til Afrika og fiske sardiner her.


I de godt tre år var der, hedder det i dommen, "et væsentligt misforhold mellem arbejdstiden på 66 timer om ugen, inklusive pauser, og lønnen.

Fra artiklen


Men i februar 2017 led den skibbrud, inden den var kommet af sted. Herefter blev de låst på stedet med andet forefaldende arbejde for den danske arbejdsgiver. Havde de vidst det, havde de ikke sagt ja til jobbet i Danmark.

-  Jeg havde ikke planlagt at være væk i flere år, lød det således fra Reuben Kotei, da han blev afhørt i  retten.

Annonce

Misforhold

I de godt tre år var der, hedder det i dommen, "et væsentligt misforhold mellem arbejdstiden på 66 timer om ugen, inklusive pauser, og lønnen." I begyndelsen var lønnen på lidt over 5000 kroner om måneden stigende til knap 9000 kroner om måneden.

Retten "vurderede, at de minimum burde have haft løn som ufaglærte i industrien, og at den aftalte løn dermed højst har været en tredjedel af det i Danmark sædvanlige lønniveau for det udførte arbejde."

Dommen fastslår på den baggrund, at rederen har beriget sig med "2.900.000 kroner i form af sparede løn- og ferieudgifter."

Annonce

- Slut med det der slaveejerværk

Rederens forsvarer Peter Secher var i sejrshumør efter dommen.

- Min klient blev frifundet for den alvorligste anklage, den om menneskehandel. Det er en enorm lettelse. Nu er det slut med det der slaveejerværk, og jeg ved ikke hvad, man har kunnet læse om i medierne, siger Peter Secher.

Morten Rosendahl var forsvarer for selve rederiet, der blev idømt en bøde på tre millioner kroner. Han ønsker ikke at kommentere dommen.

Annonce

Drøm om egen båd

Reuben Kotei og Justice Numo rejste i torsdags hjem til Ghana. Her afventer de yderligere besked fra det danske retssystem:

- Der er et erstatningskrav på de 2,9 millioner kroner, de ifølge dommen har til gode, siger specialanklager Ulrik Panduro.

De penge vil i givet fald blive vel modtaget i Ghana.

- Hvis vi får pengene, vil min drøm om at kunne købe min egen båd måske gå i opfyldelse, sagde Reuben Kotei 8. jui sidste år til 3F's Fagbladet.

Det har ikke været muligt for Avisen Danmark at få en kommentar til mandagens dom fra de to ghanesere.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Lemvig Kommune bruger millioner på sikkerhedsvagter for at beskytte de ansatte

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Engang var lærerseminariet stærkt søgt: Tirsdag var studerende tilbage efter 51 års fravær

Struer For abonnenter

Mand varetægtsfængslet: Afviser voldtægt, men erkender samleje med sin 16-årige datter, der blev gravid

Navne

Ny direktør for UCH: Fra Harboøre til Miljøministeriet - og så hjem til Jylland igen

Kultur

Bydelen der voksede op efter krigen

Lemvig For abonnenter

Gymnasielærer fik øjnene op for vandlopper da hun kom om bord på forskningsskib

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Corona-epidemien skuffede Anders Lund Madsen, men blev en slags social terapi

Lemvig

Nu venter man på entreprenørens ferie er overstået - så skal stien ved skrænten i Bovbjerg flyttes

Lemvig

Ganefryd i Lemvig står til at lukke - der er ikke fundet en køber

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Erhverv

Advokat kunne tørre sveden af panden

Annonce