Annonce
Holstebro

Rideklub: Seks heste står lige nu med lammelser

Udbruddet af hesteherpes i Holstebro Sportsrideklub er ikke aftaget her efter de første 20 dage. Indtil nu har klubben mistet fire heste. Foto: Morten Stricker
Holstebro Sportsrideklub har ikke aflivet en hest siden fredag, men faren er langt fra drevet over.
Annonce

Holstebro: Udbruddet af hesteherpes i Holstebro Sportsrideklub har ikke taget af i styrke hen over weekenden.

Det oplyser formanden for klubben, Claus Henriksen.

- Vi har heldigvis ikke måttet aflive flere heste, så vi er fortsat på fire. Men seks heste står lige nu med lammelser i bagparten. Det er fem private heste og én elevhest, siger formanden.

Han har stor forståelse for, at medlemmerne ringer eller spørger på Facebook til tilstanden på deres hest, men han appellerer til, at man undlader det lige i øjeblikket.

- Alle heste enten har eller har haft feber, og vi kan ikke andet end vente og se. Det ændrer sig så hurtigt. Men datters hest, som var den tredje, vi mistede, så ud til at have det fint - en time efter var den død, forklarer Claus Henriksen og tilføjer, at man tager hestenes temperatur to gange dagligt, morgen og aften.

Det er 20 dage siden, at rideskolen blev ramt af den meget aggressive og smitsomme hestevirus 1, også kaldet hesteherpes. Dyrlægerne har ikke nogen behandling af sygdommen, som kan forårsage feber, luftvejslidelser og i værste fald lammelser af bagparten, hvorved hestene begynder at slingre og ikke kan komme af med afføring og urin. Det er svært at sige, hvornår der ikke er risiko for lammelser, men udgangspunktet er to til seks dage efter første feberdag. Ingen heste kan erklæres raske, før der er gået 28 dage fra sidste feberdag i stalden. Derfor vil det ikke give mening at etablere midlertidige båse eller sætte dem, man tror er raske, på døgnfold for at isolere dem.

Rideklubben vil derfor være lukket for al unødigt ophold og al elevundervisning og pasning af halvparter - indtil videre frem til 1. juni.

- Der er kun adgang for voksne. Det har vi valgt at sige, fordi vi gerne vil skåne vores børn og unge for at se en død hest på gangen, siger Claus Henriksen.

Rideklubben har endnu ikke noget overblik over den økonomiske konsekvens af virus-udbruddet, men der kan vente en kæmpe regning, som klubben vil have meget svært ved at finansiere. Blandt andet kan der komme et krav om rengøring og disinfektion af alle tre staldafsnit samt ridehuset.

Holstebro Sportsrideklub oplever dog allerede stor sympati fra omverdenen. Forældre sælger lodsedler til fordel for klubben, personer som ikke har tilknytning til klubben opretter et passivt medlemskab, og de første donationer er lige så stille begyndt at rulle ind.

- Vi er i gang med at undersøge skattelovgivningen, så vi ikke risikerer at få et skattesmæk efterfølgende, oplyser formanden for Holstebro Sportsrideklub, der har oprettet et MobilePay-nummer til formålet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce