112

Risiko for vulkanagtig brand: Brandfolk brugte 1000 liter vand i minuttet i kamp mod jernovn

Brandvæsenet blev kaldt ud til en usædvanlig opgave på jernstøberiet Vald. Birn onsdag aften. Genrefoto: Johan Gadegaard
Den ene af Vald. Birns tre store varmeholderovne er ude af drift, efter 15 brandfolk og medarbejdere på Birn onsdag aften fik afværget, hvad der kunne være endt katastrofalt.

Holstebro: Det var en mekanisk fejl - ikke en menneskelig fejl - der var årsag til, at flydende jern pludselig kunne løbe ud af én af jernstøberiets Vald. Birns tre store varmeholderovne.

- Det var en fejl i en indikator, som sidder i varmeholderovnen, hvor jernet kører igennem og varmes op, men i stedet er jernet rendt ud, fordi der er kommet et hul. Vi er nu i gang med at udskifte med en reservemodul, fortæller støberidirektør Jens Axel Birn.

Nordvestjyllands Brandvæsen blev ved 20-tiden onsdag aften kaldt ud for at se på hullet i gryden med 60-80 ton flydende jern.

- Allerede på vejen derud, da jeg talte med den ansvarlige fra Birn, indså jeg, at det var alvorligt. Der var en kritisk fase, for nok ved man på jernstøberiet, hvordan man skal tackle sådan en situation, men problemet er, at de ikke har vandkapacitet nok. Så der var stor risiko for, at det gik galt, og derfor trykkede vi på den store knap, forklarer indsatsleder Morten Gräs Jensen.

- Vi havde fem strålerør i gang. Det er 1000 liter vand i minuttet, og det er ikke ligefrem hverdagskost for os, tilføjer han.

Hullet i en varmeholderovn var ikke stort, men det var nødvendigt at køle den store beholder ned, så hullet kunne lukke sig igen.

- Og det svarer jo til at hælde vand på en brændende frituregryde, så man skal passe på, at det ikke eksploderer. Det var en speciel indsats, hvor vi ikke måtte sprøjte direkte ned i det flydende jern, men i stedet køle omgivelserne og være ganske forsigtig, siger indsatslederen.

Første gang

Brandvæsenet var forberedt på "worst case scenario" med 15 mand, for hvis det flydende jern strømmede ud, stod man med et endnu større problem.

- Det ville generere så vildthøje temperaturer, at jernet kunne opføre sig vulkanagtigt og sætte ild til bygning, tag og så videre, siger Morten Gräs Jensen.

Mens brandvæsenet kølede ovnen ned, sørgede Birns ansatte for at tømme den for indhold. Efter en halv time var der omkring 45 ton tilbage, et kvarter senere vurderedes grydens indhold til at være på 25 tons og dermed under niveau med hullet.

- Vores indsats var højkoncentreret i en time, og så faldt der fuldstændig ro på, og virksomheden kunne klare sig selv igen. Det er første gang, jeg har været ude til noget lignende, men det var til stor glæde at arbejde med en så uhyre vigtig medspiller i Birn, fordi de havde knowhow om det, de laver, og vidste, hvad der skulle gøres, lyder rosen fra indsatslederen.

Ros fra direktør

Støberidirektør Jens Axel Birn betegner det som en "utilsigtet hændelse".

- Men folk reagerede, som de skulle, siger Jens Axel Birn.

Det vil tage en arbejdsdag at udskifte det defekte modul og vil kræve en kran.

- Det kan godt være, at ovnen også har taget skade. Det ved vi først her til aften, og i så fald skal ovnen have nyt for, siger støberidirektøren.

Hvad betyder onsdagens hændelse for driften?

- Det vil lave nogle driftsforstyrrelser, men det er ikke en katastrofe, siger direktør Jens Axel Birn og tilføjer:

- Vi skifter foret hver andet eller tredje år, så det er en omkostning for os, at der sker en utilsigtet hændelse. Men det blev håndteret ordentligt.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Aske fra Vandborg fik guldknappen

Holstebro For abonnenter

Tilfreds landmand: Det er en fantastisk høst

Lemvig For abonnenter

Haltilskud drejer ind på opløbsstrækning

Kultur For abonnenter

I en verden med 15 børn, 40 skolemøder på et halvt år og 100 julegaver havde Niels Erik en drøm: Den er nu gået i opfyldelse

112

Anhænger fyldt med græs væltede: Skabte trafikale problemer

Lemvig

Trods faldende deltagerantal: Leder af Byløbet er tilfreds

Lemvig

Ejendomsmæglerne har fået travlt: Hussalget går opad i en stejl kurve

Annonce