Annonce
Lemvig

Sænker prisen for at hjælpe trængte minkavlere

Driftsleder Henrik Grøn, bestyrelsesformand Niels Lyngs og minkavler Poul Erik Bagger ved Foderfabrikken Lemvig. Foto: Lars Kamstrup
Foderfabrikken har effektiviseret produktionen af minkfoder, og det kommer andelshaverne til gode
Annonce

Lemvig: De lokale minkavlere er lige som deres kollegaer landet over hårdt presset på økonomien. Der sælges meget få minkskind her under coronakrisen, og derfor ser det skidt ud med likviditeten.

Nu får de så en økonomisk hjælpende hånd. Foderfabrikken på Industrivej sætter igen i år prisen ned på foderet. Sidste år satte man prisen ned med 15 øre pr. kg. Nu får prisen så en ekstra tand på hele 25 øre i den rigtige retning fra 1. september. Altså 40 øre over to år, så prisen er 1,98 kroner pr. kg.

- Det kan vi gøre, fordi vi har optimeret driften hele vejen rundt, og vi har kunnet gøre nogle gode indkøb af råvarer. De penge, vi har sparet, sender vi tilbage til vore andelshavere, som har god brug for dem i den vanskelige situation, de står i lige nu, siger driftsleder på Foderfabrikken, Henrik Grøn.

Annonce

Ikke småpenge

Det vækker glæde hos en minkavler som Poul Erik Bagger.

- Det er ikke småpenge, det drejer sig om her. Tager vi en gennemsnits besætning her på Lemvigegnen, så bliver det omkring 150.000 kroner, der spares om året. Jeg synes, vi skal være stolte af, at det kan lade sig gøre med vores egen foderfabrik, at vi både får foder af meget høj kvalitet, og vi får den til det, der nok er Danmarks billigste pris lige nu, siger Poul Erik Bagger.


Jeg synes, vi skal være stolte af, at det kan lade sig gøre med vores egen foderfabrik, at vi både får foder af meget høj kvalitet, og vi får den til det, der nok er Danmarks billigste pris lige nu

Poul Erik Bagger, minkavler


Han håber på, at der er flere minkavlere, der får øje på den fordelagtige produktion i Lemvig, så man kan få flere andelshavere til at erstatte dem, der forsvinder, enten fordi de når op i alderen, eller fordi de ikke kan få det til at løbe rundt.

- Det er svært, når vi slet ikke sælger noget. Lave priser kan vi forholde os til, men intet salg giver store problemer. Vi skubber mange skind foran os til næste års auktioner.

Annonce

Mange skal overleve

Minkavlerne håber naturligvis på de to kommende auktioner her i august og september. August bliver virtuel, og det risikerer man også med september.

- Det er ærgerligt, for det bedrer ikke salget. Vi har brug for, at der er mange avlere, der overlever økonomisk, fordi vi skal være mange avlere for at have andelshavere nok til for eksempel vores foderfabrik. Så går det ikke, at produktionen samles på for få hænder. Derfor skal vi nok have set på at få nedsat produktionen kollektivt, men hvordan det kan lade sig gøre i praksis, er jeg noget usikker på, siger formanden for bestyrelsen på Foderfabrikken, Niels Lyngs.

Men nu når foderomkostningerne pr. skind ned på godt 90 kroner, og det er godt nyt for minkavlerne, der sidste år kom under den magiske grænse på 100 kroner.

Og der er brug for pengene.

- Copenhagen Fur mangler også penge, fordi man ikke sælger noget. Det gør, man har nedsat hvalpeforskudet markant, og det kan mærkes på den enkelte avlers likviditet, siger formanden.

Det er corona-krisen, der har skabt denne historiske krise for minkavlerne, og der købes for eksempel slet ikke de skind i Kina, som der ellers er tradition for.

Annonce
Annonce
Lemvig

Børn formede is til skulpturer

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Frivillig Fredag er aflyst

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Lemvig

Fandt hash hos 67-årig mand

Annonce