Annonce
Danmark

Ny mail viser: Søren Brostrøm frarådede nedlukning syv timer før historisk pressemøde

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Ifølge Mette Frederiksen var det "en bred myndighedsgruppe", der rådgav omkring en nedlukning af samfundet.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, frarådede i marts lukning af skoler, vuggestuer og børnehaver.

Det skete 11. marts syv timer før et pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede en delvis nedlukning af samfundet.

Det skriver B.T, der har fået aktindsigt i en mail.

- Vi kan ikke ud fra sundhedsfaglige grunde anbefale et sådant tiltag i den nuværende situation, skriver Søren Brostrøm i en mail, efter at han havde drøftet sagen med faglig direktør hos Statens Serum Institut Kåre Mølbak.

Mette Frederiksen har på pressemødet 11. marts og siden hen begrundet nedlukningen med, at det skete efter anbefaling fra "myndighederne".

Senere lød forklaringen, at der var tale om "en bred myndighedsgruppe", og på et samråd 9. juni forklarede statsministeren, at der blandt andet var tale om Den Nationale Operative Stab og Statens Serum Institut.

Forskellige medier har undervejs beskrevet, at anbefalingen om at lukke landet hverken kom fra Sundhedsstyrelsen eller Den Nationale Operative Stab. Sidstnævnte anbefalede endda en model, der lå meget langt fra en nedlukning af det omfang, som politikerne endte med at gennemføre.

I Søren Brostrøms mail fra 11. marts indstiller han til, at regeringen ikke indfører yderligere tiltag end dem, som allerede forelå fra Den Nationale Operative Stab, der er statens kriseberedskab.

- Det er på den baggrund vores sundhedsfaglige indstilling, at man afventer udmelding af yderligere tiltag ud over det i vedhæftede skitserede, indtil vi fra sundhedsmyndighedernes side vurderer, at det er hensigtsmæssigt, skriver Søren Brostrøm i mailen ifølge B.T.

Søren Brostrøm begrunder i mailen sin rådgivning med, at børn ikke "forventes at bidrage til smittespredning i betydeligt omfang". Og at den forventede forebyggende effekt ikke er proportionel med de afledte effekter ved at gennemføre lukningen af skoler og dagtilbud.

Ifølge professor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet viser mailen, at myndighederne anbefalede det stik modsatte af en stor nedlukning.

- Det er svært at se, at Mette Frederiksens udsagn om, at nedlukningen skete på myndighedernes anbefaling, er rigtig. Det lader til ikke at have bund i anbefalingerne, siger han til B.T.

Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Peter Munk Christiansen supplerer:

- Tværtimod siger de ret eksplicit, at det ikke holder vand i relation til at opveje smittefare mod de øvrige konsekvenser ved at lukke skoler og dagtilbud.

Sagen er ifølge professorerne vigtig, fordi ministre ikke må begrunde politiske beslutninger med, at det er embedsmændenes anbefaling, hvis det ikke passer.

Mette Frederiksen har over for B.T. ingen kommentarer til historien. Hun henviser til sine udtalelser på samrådet 9. juni.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Karina er Kandis-superfan: Jeg har sagt til min mand, at dør jeg før ham, er der en sang, der skal spilles i kirken. Vil du høre den?

Lemvig For abonnenter

Renovering nødvendig, men pengene findes ikke: Trans Kirke er et smertensbarn

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Spiser du mindre kød og producerer du mindre affald? Jeg tillader mig at tvivle

Lemvig

Otte kandidater skal løfte arven efter Orla Østerby

Erhverv For abonnenter

Kommuner straffer kontanthjælpsmodtagere helt forskelligt - se, hvordan din kommune gør

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Debat

Redaktørens stol: Nyhedsbrevet Dagens Danmark står tidligere op

Sport

Nu skal det være slut med at ryge når man dyrker sport: Kommune bakker op om kampagne mod rygning

Erhverv For abonnenter

Landmandspar køber en af landets største maskinstationer

Sport

Nekrolog: Dansk cykelsport har mistet sit joviale anker

Lemvig

Kirkeskatten bliver fastholdt

Lemvig For abonnenter

Erna og Anders Poulsen har diamantbryllup: Står sammen om både de svære og de sjove ting

Leder For abonnenter

Gider du heller ikke paneldebatter og valgplakater, så læs med her

Annonce