Annonce
forside

Søvndal: Offentlig smalkost i ti år

Den offentlige sektor kommer ikke til at fylde mere, og selv en ny højkonjunktur vil ikke få regeringen til at øge forbruget samlet set, lyder det fra SFs formand.

Den offentlige sektor kommer ikke til at fylde mere - heller ikke når den økonomiske krise er overstået. I stedet skal de ekstra penge blive i statskassen som polstring til nye dårlige tider. Det fastslår SF-formand Villy Søvndal i en kontroversiel udmelding før næste uges landsmøde i SF, skriver Berlingske søndag.

- Samlet set har vi ikke råd til at øge den offentlige sektor, selv om krisen driver over. Vi står i en situation, hvor der er underskud, så langt øjet rækker, og vi står over for nye demografiske udfordringer med stadig flere ældre. Man skal stramme op i de gode tider. Derfor skal folk ikke tro, at der bliver råd til en hel masse efter krisen, siger Villy Søvndal til Berlingske, der dermed udfordrer sit eget SF-bagland, som stadig håber på at SF i regering lever op til egne velfærdsløfter om for eksempel gratis tandlægetjek til folk med lavindkomster eller gratis bærbar PC til alle elever fra tredje klasse. Ifølge medlem af SFs landsledelse Poul Overlund-Sørensen harmonerer partiformandens udmelding ikke med virkeligheden.

- Når Villy selv anerkender, at det offentlige skal løse flere opgaver, fordi der bliver flere ældre, så er det ikke særlig gennemarbejdet, at han på forhånd konkluderer, at den offentlige sektor ikke må fylde mere, siger han.

Annonce

Men økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen kalder det gode økonomiske toner fra Søvndal, som ført ud i livet vil bidrage til en holdbar dansk økonomi:

- Forudsætningen for, at de offentlige finanser hænger sammen, er, at det offentlige forbrugs andel af bruttonationalproduktet ikke vokser ukontrollabelt, som det var tilfældet de sidste 10-15 år op til den økonomiske krise.

Også politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) roser SF-formanden:

- Velkommen til virkeligheden, Villy! Jeg kan kun hilse det velkommen, at han nu forholder sig til de udfordringer, vores samfund står over for. Det kan bare godt undre, at vi skulle forbi et valg, før det skete.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hvalen skal formentligt obduceres men bliver liggende hele mandagen

Leder For abonnenter

Jamen, det er jo næsten allerede et nærhospital, som er blevet indviet i Lemvig

Sport

Lemvig-spiller springer ud som homoseksuel: - Reaktionerne fra holdkammeraterne var, som jeg håbede

Navne

Lemvig Kommune skal have ny chef

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Holstebro

Mona og Jesper Brink har renoveret og vedligeholdt i 25 år: Nu gider vi ærligt talt ikke mere - nu vil vi bare nyde!

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Lemvig

24-årig lemviger til tops på radikales liste til folketingsvalget

Livsstil

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Lemvig

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Lemvig For abonnenter

Hvad nu? Prisen for en oprensning af depotet ved Høfde 42 kan eksplodere

Sport

Mølgaard efter nedrykning: - Planen er, at jeg skal videre til sommer

Annonce