Annonce
Struer

S og V tøver og vil ikke stoppe atomtoget

Aftomaffald. Borgmestrene i atomkommunerne lægger pres på partitoppen og håber det bedste.

Efter i årevis at have diskuteret, hvor Danmarks atomaffald bør placeres, åbner flere partier nu for at lade affaldet blive på halvøen Risø ved Roskilde. Det skriver Jyllands-Posten.

Annonce

Enhedslisten og Dansk Folkeparti ønsker, at man etablerer et såkaldt mellemlager, hvor affaldet kan placeres i op til 100 år. Hidtil har politikerne talt om at anlægge et slutdepot, hvor atomaffaldet graves ned i jorden og opbevares i 300 år.

»Kritikken fra myndighederne i lande, der har stor erfaring med atomaffald, er voldsom, og så skal man være arrogant for at holde fast i et slutdepot,« siger miljøordfører Per Clausen (Ø) til Jyllands-Posten.

Han peger på, at det mest oplagte er at lade affaldet blive i Risø, hvis det kan lade sig gøre. Tilsvarende toner lyder fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF).

De Radikale og SF er positive i forhold til et mellemlager, mens Venstre og Socialdemokraterne afventer flere rapporter, der skal belyse de tre løsninger, som findes. De tre muligheder er et slutdepot i en af de fem kommuner, som tidligere er udpeget til at kunne opbevare affaldet, at eksportere affaldet eller et mellemlager.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), siger til Jyllands-Posten:

»Det er vigtigt at understrege, at Folketinget ikke har besluttet at etablere et slutdepot. Venstre har netop været bannerfører for, at andre løsninger også skal undersøges. Hvis det var muligt at eksportere affaldet, skulle vi gøre det, men der er ingen garanti for, at det kan lade sig gøre, og derfor skal vi også overveje et mellemlager som det, de har i Holland.«

Pres fra baglandet

I Struer kunne borgmester Mads Jakobsen (V) godt tænke sig, at Sophie Løhde kunne være lidt skarpere i sine anbefalinger af et mellemlager.

»Det er en løsning, som vi allesammen kæmper for at få gennemført, og jeg er overbevist om, at det nok skal lykkes. Men vi kan ikke slå op i banen og fejre, at vi slipper for al videre debat om et slutdepot,« konstaterer han.

»Vi ønsker at fastholde presset. I de fem kommuner, hvor Sundhedsstyrelsen undersøger mulighederne for at etablere et slutdepot, er borgmestrene allesammen fra enten Venstre, som jeg selv er det, eller fra Socialdemokraterne. Så internt presser vi på for at få både S og V til at melde lige så klart ud, som de mindre partier nu gør det,« forklarer han.

»Nu, vi alligevel mener det, kan vi lige så godt sige det. Og da især når vi snart går ind i en valgkamp, hvor det ville være ærgerligt, hvis det kun er de mindre partier, der kan melde helt klart ud på atomspørgsmålet,« mener Mads Jakobsen (V).

Men altså indtil videre uden at få partitoppen til at stoppe atomtoget.

»De vil se sundhedsstyrelsens rapport, inden de tager endelig stilling, og det er den samme melding, vi får fra Socialdemokraterne,« konstaterer Mads Jakobsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce