forside

S vil fjerne forbud mod skattekontrol på privat grund

Nicolai Wammen og Socialdemokratiet vil igen give Skat mulighed for at kontrollere byggepladser på privat grund.

Oven på rapport, der viser øget sort arbejde, vil Socialdemokratiet øge Skats beføjelser på byggepladser.

Når mængden af sort arbejde i Danmark ifølge en rapport fra Rockwool-fonden er steget det seneste år, så skyldes det blandt andet Skats forringede muligheder for at kontrollere byggepladser.

Det mener Socialdemokratiet, som derfor vil tilbagerulle en lovændring, som Venstre-regeringen fik gennemført i 2015 som en del af den såkaldte retssikkerhedspakke.

Indtil da havde Skat mulighed for at begive sig ind på privat område for at kontrollere, om der fandt sort arbejde sted.

Den mulighed skal genindføres, mener politisk ordfører Nicolai Wammen.

- Vi kan se, at der er en stor stigning i sort arbejde, og det betyder, at fællesskabet og velfærdssamfundet går glip af milliarder, som vi kunne have brugt på sygehuse, ældre eller skoler.

- Regeringen har et stort ansvar, fordi man har slækket på kontrollen. Derfor foreslår vi, at man optrapper indsatsen igen, siger Wammen.

Partiet lægger op til at ansætte yderligere 1000 i Skat, hvoraf en fjerdedel skal arbejde med udgangspunkt i et nyt skattecenter med kontrol som hovedopgave.

Hvor mange af dem, der præcis skal tage ud på landets byggepladser og tjekke, om papirerne er i orden, kan ordføreren ikke sætte tal på.

- Det må afhænge af, hvordan Skat vurderer, at de bedst kan løfte kontrolopgaven, siger Nicolai Wammen.

Hos Venstre afviser skatteordfører Louise Schack Elholm, at en tilbagerulning af reglerne vil have nogen synderlig effekt.

Hun fastholder også, at byggepladser med de nuværende regler har pligt til at oplyse hvilke firmaer, der arbejder der.

- Derfor kan man allerede ude ved vejen tjekke, om de afregner skat. Det behøver man ikke at krænke den private ejendomsret for at gøre, siger hun.

Louise Schack Elholm mener også, at en række nye initiativer skal have lov at vise resultater, før man indfører nye regler.

- Vi lavede en skattekontrolpakke sidste år, der først er ved at virke nu. Vi har også lavet en aftale om sort arbejde, som giver øgede kontrolmuligheder, siger hun.

Socialdemokratiet har i kølvandet på rapporten fra Rockwool-fonden sammen med Dansk Folkeparti kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om sagen.

0/0
Annonce
Ulfborg/Vemb

Svar på DNA-test: Ulve stod bag drab på 37 påskelam

Lemvig

10 hold mere vil være med i populær fodboldturnering

112 For abonnenter

Betjent tog slange med hjem fra arbejde

Lemvig

Bedst blandt 400 hold - Oldboys-spillere vandt DM

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Danmark

Støjberg kritiseres for at åbne for udenlandske løndumpere i landbruget

Udenlandsk arbejdskraft: Færdiguddannede udenlandske landmænd på op til 35 år kan fremover blive ansat i danske landbrug som praktikanter på elevløn i op til 18 måneder. Det er udsigten, efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har udarbejdet en bekendtgørelse med ændringer, som et flertal i Folketinget ellers afviste i oktober sidste år, da ændringerne var en del af regeringens udspil til styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. Med virkning fra 1. juni kan danske landbrugsvirksomheder eksempelvis hente en fuldvoksen, færdiguddannet ukrainsk landbrugsmedhjælper i halvandet år til godt 15.000 kroner om måneden. Ifølge fagforeningen 3F kan en færdiguddannet dansk landbrugsmedhjælper normalt tjene omkring 28.000 kroner månedligt - inklusive pension. Samtidig stilles der ikke længere nogen sprogkrav. De seneste år har langt størstedelen af de landbrugspraktikanter, der har fået tilladelser, været fra Ukraine. Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, falder det ikke i god jord. Udlændingeordfører Martin Henriksen mener, at Inger Støjberg er gået bag ryggen på et flertal i Folketinget. - Det er forkert, hvad ministeren har gjort. Både i forhold til det politiske indhold, men også fordi ændringen som selvstændigt forslag ikke ville have haft et flertal i Folketinget. Det her burde have været reguleret ved lovgivning, siger han. Martin Henriksen mener ikke, at der er brug for flere udenlandske landbrugspraktikanter. Han så hellere, at man pressede virksomheder til at tage udfordringen med at flytte danskere væk fra offentlig forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet. Samtidig modarbejder ændringerne partiets ønske om at begrænse indvandringen. Argumentet om, at landbrugets betingelser nu bare vil være de samme som i blandt andet sundhedsvæsenet, preller af på DF-ordføreren. - Så vil jeg hellere se på, om der skal strammes op andre steder. Det kan man lige så godt argumentere for, mener Martin Henriksen. Han og partiet har allerede undersøgt, om det kunne lade sig gøre at fjerne den ministerielle bemyndigelse, som Inger Støjberg har benyttet sig af, i dette tilfælde. Men det blev vurderet, at det var "teknisk besværligt". Han er dog indstillet på at forsøge igen efter et valg, hvis Venstre kan bevare magten, og der stadig er et flertal imod.

Lemvig

Lemvig Kommune har landets laveste sygefravær

Struer For abonnenter

Tidligere stemmesluger for DF vil tilbage som socialdemokrat: Jeg tror, jeg var gået uanset hvad

Holstebro For abonnenter

Det er ikke flovt at sige man har brug for hjælp til eksamensangst

Danmark

DMI advarer: Risiko for lokale skybrud

Annonce