forside

S vil tilbyde alle fødende barselshotel i to dage

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har skudt valgkampen i gang, selv om der endnu ikke er fastsat en valgdato. Blandt andet annoncerer partiet, at nybagte mødre skal have ret til at blive liggende på hospitalet et par dage. (Arkivfoto).

S har magten i fire af fem regioner, men mener alligevel, at nationale krav til fødselsforhold er nødvendige.

Alle nybagte mødre skal have mulighed for at blive to dage på hospitalet. Det budskab sender Socialdemokratiet i øjeblikket ud til vælgerne i annoncer prydet af et foto af partiformand Mette Frederiksen og en smilende kvinde med et barn.

Og det skal forstås sådan, at partiet vil indføre nationale krav om, at alle fødende - ikke bare førstegangsfødende - skal have lov til at blive indlagt på et barselshotel for at komme sig efter fødslen og få gang i amningen.

Det fortæller sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

- Det er en falliterklæring, at der ikke er penge i regionerne til, at man som nybagt mor eller ny familie ikke kan blive på et barselshotel, hvis man føler, at man har behov for det, siger Flemming Møller Mortensen.

Socialdemokratiet sidder på formandsposten i fire ud af fem af landets regioner. Men både i S-ledede Region Hovedstaden og i Region Nordjylland er der fødesteder, hvor de barslende som udgangspunkt sendes hjem, hvis fødslen ellers har været ukompliceret.

Det er fuldt sundhedsfagligt forsvarligt, mener Ulla Astman, der er socialdemokratisk regionsformand i Region Nordjylland.

- Nogle vil gerne hurtigere hjem, og det kan de komme med rigtig god støtte, hvor de kan komme ind i ambulatoriet, eller de kan få telefonisk hjælp, så de kan være trygge, siger hun.

- Hvis alle skal have et tilbud om at kunne blive, er der behov for, at der følger flere penge med, siger Astman.

Region Midtjylland, der har socialdemokraten Anders Kühnau som formand, lader alle de nybagte mødre blive liggende i to dage, hvis de ønsker det. Men det gælder kun førstegangsfødende.

- Især nybagte mødre har brug for omsorg og for at få en indføring i amning. Det er noget andet med andengangsfødende. Så det er fornuftigt, at S sætter fokus på, at der skal være de ressourcer, der skal til, siger Kühnau.

Når det er sagt, betoner Kühnau, at han "ikke kan forestille sig andet", end at det fortsat vil være op til regionerne selv at bestemme serviceniveauet.

- Det er en rød tråd i Socialdemokratiets politik, at vi ønsker mere decentralisering, siger han.

Men Flemming Møller Mortensen slår fast, at S vil stille nationale krav om forholdene for de barslende.

- Christiansborg stiller rigtig mange krav til regionerne. Det gør vi på kræftområdet, på hjerteområdet og hvad angår praktiserende læger. Vi mener, at det er rigtigt at sige, at man overalt i Danmark skal have mulighed for at blive på et barselshotel op til to dage, hvis man synes, at det er det rigtige.

- Vi skal selvfølgelig sørge at sende pengene med ud, understreger han.

Flemming Møller Mortensen har ikke tal for, hvad forslaget om barselshoteller vil koste. Men det er en del af Socialdemokratiets sundhedsudspil, der indeholder initiativer for 1,25 milliarder kroner om året.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Lemvig

Landsbyhøjskole for 24. gang: En uge med et hav af aktiviteter

Sport For abonnenter

Fra nummer 40 til nummer 1: Og sæsonens bedste spiller er...

Erhverv

Kemifabrikken på Harboøre Tange giver aldrig op

På afstand ligner Harboøre Tange et paradis for turister, fiskere og vilde fugle. Men når man kommer over bakken på Thyborønvej, forstyrres udsigten af et fyldigt industrikompleks med høje skorstene ude mellem Vesterhavet og Nissum Bredning. På jernbanesporet står lange rækker af kemikalievogne bemalet med Cheminovas navn, og de færreste vil være i tvivl om, hvor vi er endt. I årtier har den nordvestjyske kemifabrik været kendt for sine synder fra fortiden: En ophobning af mange ton kemikalieaffald på stranden ved Høfde 42 og på den oprindelige fabriksgrund lidt syd for det sted, virksomheden ligger i dag. Men Cheminova er ikke fortid. Nu hedder den bare FMC Site Rønland. Historien har ikke slået virksomheden ihjel, og mange vil blive overrasket over, at der stadig vandrer 450 ansatte igennem porten hver dag. Deres arbejde består i at fabrikere massevis af sprøjtegifte døgnet rundt på et område, der strækker sig over store dele af halvøen Rønland. Plantebeskyttelse, som man kalder det, til alt fra bomuldsmarker til frugtplantager og golfbaner over hele verden. Avisen Danmark er som det første medie lukket indenfor for at høre om, hvad der egentlig foregår på FMC Site Rønland, siden virksomheden fik ny ejer i 2015. Den amerikanske kemigigant FMC købte dengang Cheminova i en milliardhandel, der især udløste jackpot til hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond. FMC, der i forvejen var en global kæmpe inden for plantebeskyttelse, havde frem for alt brug for et brohoved ind i Europa. - Der var en produktionskapacitet, der kunne være interessant, men det handlede især om at komme ind og få nogle salgskanaler og markedsandele i Europa, siger Jakob Kyllesbech, fabrikschef på FMC Site Rønland. Den 49-årige sjællænder begyndte i jobbet i januar 2018 og flyttede til Struer, hvor han i dag bor i en lejlighed ud til Limfjorden.

Lemvig

Godt nyt til beboere i kommunens landsbyer: Spring gratis på bussen

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

112

35-årig tiltalt i voldtægtssag: Tippede selv skolen under falsk navn

Annonce