Annonce
Struer

Sansefestival for 10. gang - i år større end nogensinde

Den første Sansefestival fandt sted i 2010, og siden 2012 har det været en fødevarefestival. Arkivfoto
Sansefestivalen i Struer finder i år sted for 10. gang. Sans 2019 kan opleves lørdag den 17. august på havnen og i gågaden i Struer, og med cirka 120 stadeholdere bliver det større end nogensinde.
Annonce

Struer: Det begyndte nærmest som en lille byfest og har udviklet sig til at være årets vel nok største begivenhed i Struer.

Der er tale om Sansefestivalen - eller blot Sans, som festivalen også kaldes. Den finder i år sted lørdag den 17. august, og der er tale om en jubilæumsudgave. Det er nemlig den 10. af slagsen siden debuten i 2010.

- Årets Sansefestival bliver den største nogensinde. Sidste år flyttede vi den til uge 33 efter ønske fra mange af de medvirkende. Den lå tidligere lørdag i uge 32, hvilket stadig er skolernes sommerferie. Det har været fint at rykke den en uge. Jeg tror, der var omkring 10.000 besøgende sidste år, og det er det højeste antal, der har været, siger Struer Kommunes turist- og eventchef Kim Høfler.

Claus Pedersen - der er projektkoordinator hos Strueregnens Turistforening og har meget med den praktiske afvikling af Sansefestivalen at gøre - har været med siden den første festival i 2010.

- Jeg vil tro, at der var omkring 30 stadeholdere det første år. Det var blandt andet den daværende turistchef og Struer Havekreds, der stod som arrangører. Der skulle ske noget i byen, så derfor tog de initiativ til arrangementet, der vel nærmest kunne beskrives som en blandet landhandel og en slags byfest, siger Claus Pedersen.

Når han laver en hurtig sammentælling af dette års stadeholdere, når han frem til et helt andet og meget større tal.

- I år er der mellem 115 og 125 stadeholdere, hvoraf flere er under samme teltdug, siger Claus Pedersen.

Sans 2019

Årets Sansefestival i Struer foregår lørdag den 17. august på havnen og i gågaden. Sans 2019 har blandt andet følgende aktiviteter:

Musikalsk scene med bl.a. Vestjysk Bigband og DR VokalEnsemblet

Samtalekøkken med tre indslag

Skaldyrsområde med fiskeauktion

Nordvestjysk Fjordkultur med træskibe

Cable Fun

Vestjyske Dråber

Grænseløs - en kulinarisk rundrejse

Tid & tendenser

Det grønne univers med plantemarked

Feinschmeckeriet

Shoppingzone i gågaden

Mad i børnehøjde.

Annonce

Mere strømlinet

Kim Høfler blev ansat i 2012, og han kunne godt se et stort potentiale i Sansefestivalen.

- Vi forsøgte at gøre festivalen mere strømlinet ved at gøre den til en fødevarefestival, som der på det tidspunkt kom flere af i Danmark. Det gjorde det blandt andet muligt at få præsenteret de lokale fødevarer, siger Kim Høfler.

- Vi synes selv, vi har fået skabt en god kvalitetsfestival, som vi kan arrangere uden det helt store budget, siger Claus Pedersen.

Foruden de mange smagsprøver er der også mulighed for at ernære sig med ny viden om mad.

Annonce

Viden om mad

- Vi vil gerne, at de besøgende har mulighed for at få ny viden om mad - sidste år var det f.eks. omkring insekter som fremtidens mad. I år handler vores "tid & tendenser" om at spise vegetarisk, siger Kim Høfler.

Der er også mulighed for at blive klogere, hvis man aflægger visit i samtalekøkkenet, hvor et par af overskrifterne er: "Hvorfor er hot dog det perfekte måltid", og "Hvad er der nu i vejen med rugbrød?".

Området "vestjyske dråber" - hvor man kan smage øl, vin og spiritus - er i år klar med en nyskabelse: En "vin-version" af det fra London kendte Speakers' Corner.

Annonce

Speakers' Corner

- Her har de enkelte stadeholdere mulighed for at præsentere netop deres vine - eller hvilket produkt de nu sælger. Her kan de - hvis de ellers har mod på det - stille sig op og måske ligefrem råbe vinens kvaliteter ud over forsamlingen, siger Kim Høfler, der er spændt på, hvordan det tiltag bliver modtaget.

Han har hørt, at Bent Hargaard fra Hargaard Vinimport på Thyholm skulle være blandt de modige, der tør stille sig op på den lokale udgave af Speakers' Corner.

Sansefestivalen har flere gange været ramt af regnvejr. Selvfølgelig, fristes man til at sige - vi befinder os jo i Danmark, hvor arrangørerne af udendørs begivenheder altid krydser fingre for vejrgudernes gunst.

- Vi har de seneste år garderet os mere mod regnvejret. Mange af aktiviteterne foregår i store telte, så man kan gå inde i tørvejr, siger Kim Høfler, der dog gerne ser, at solen skinner på jubilæumsudgaven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Annonce