Annonce
Mærkedage

Scherfig nået langt længere end italiensk

Lone Scherfig, der 2. maj fylder 60, fanget på årets filmfestival i Berlin. Her var hendes seneste film, The Kindness of Strangers, som den første danskproducerede film nogensinde udvalgt til at åbne festivalen. (Arkiv) Annegret Hilse/Reuters
Lone Scherfig mestrer de intense, medmenneskelige dramaer fra kæmpesuccesen "Italiensk for begyndere" til den Oscar-nominerede "An Education".

60 år: Filminstruktør og manuskriptforfatter Lone Scherfig, der 2. maj fylder 60 år, er med rette blevet kaldt en af de dygtigste filmhåndværkere, Danmark har haft i nyere tid.

Så må hun leve med, at hun i medier og offentlighed har været mindre profileret end kollegaen Susanne Bier. Men deres film er heller ikke ens.

Den Hollywood-hyldede og Oscar-belønnede Bier er mere til det store melodrama. I Lone Scherfigs film står der typisk en anden, dybere aura af varme og menneskelighed omkring hovedpersonerne, som ofte tilhører tilværelsens lidt skæve eksistenser.

I netop den kategori bragede hun igennem med dogmefilmen og hverdagskomedien "Italiensk for begyndere". Med en Sølvbjørn-pris på Berlinalen og over 800.000 solgte billetter er det et af de største biografhits i mange år.

Trods næsten 20 år på bagen er det fortsat den film, som flest forbinder hende med. På trods at hun har lavet perler som den galgenhumoristiske "Wilbur begår selvmord" og den tre gange Oscar-nominerede "An Education".

Lone Scherfig stammer fra en kendt københavnsk familie. Faderen, Ole Scherfig, var i årevis direktør i Det Berlingske Hus. Forfatteren Hans Scherfig var hendes grandonkel. Hendes søskende er henholdsvis teaterinstruktør og kendt erhvervsadvokat med mange poster inden for kulturlivet.

Hun blev student som 17-årig og flyttede straks efter til Paris for at læse filmvidenskab på Sorbonne Universitet. Hun kom tidligt ind på Den danske Filmskole og blev uddannet i 1984.

Efter succesen med "Italiensk for begyndere" tog hun med succes det skridt, som andre danske instruktører har knækket nakken på. "Wilbur begår selvmord" blev optaget i Skotland med britiske skuespillere.

Mange af hendes senere film har været engelsksprogede, da en stor del af Scherfigs karriere siden gennembruddet har udspillet sig i Storbritannien og USA.

Hun har dog undervejs også instrueret afsnit i danske serier som "Taxa" og "Krøniken".

Hendes seneste film, "The Kindness of Strangers", om hjemløshed, hustruvold og ensomhed i et bundfrossent New York havde æren af som første danskproducerede film nogensinde at åbne den prestigefyldte internationale filmfestival i Berlin. Det skete i februar i år.

Filmen var samtidig den første, Lone Scherfig selv både har skrevet og instrueret siden "Italiensk for begyndere".

Hun modtog i 2018 filmanmelderkorpsets æresbodil for sin karriere.

Lone Scherfig har for længst fejret sølvbryllup med Jesper Allentoft, der er psykolog og tidligere koncerndirektør i Chr. Hansen, og som hun har kendt siden barndommen og har en datter med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Kultur

Sea War Museum er åbent igen

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

112

Mand løb nøgen rundt

112

Fik to anmeldelser om biler på havnen

Annonce