Erhverv

Schweizere vil sælge stilhed fra Lydens By

"Ava" betyder "lyd" på farsi, så AVAtronics var et oplagt firmanavn, fortæller iranskfødte Jeyran Hezaveh om sit nye firma med base i Schweiz. For tiden deltager hun og de to medstiftere i en camp for vækstvirksomheder hos Sound Hub Denmark i Struer. Foto: Anders Trærup

Schweiziske AVAtronics er specialister i aktiv støjreduktion. Gennem Sound Hub Denmark arbejder de på stilhed "Made in Denmark" i Struer - Lydens By.

STRUER: Spædbørn er en Guds gave; åh, så nuttede - især når de sover.

Men når du sidder i flyet, og hele kabinen i en times tid har lagt ører til "WAAA...! WAAA...! WAAA...! " fra et barn med kolik eller tænder på vej, så stivner smilet. Schweiziske AVAtronics har en løsning: Aktiv støjdæmpning.

- Menneskets øre kan normalt opfange lyde fra 20 hertz til 20 kilohertz. De hidtil bedste løsninger til aktiv støjdæmpning kan dæmpe lyd op til én kilohertz, men vi har udviklet en ny software-algoritme, som kan dæmpe støj helt op til fire kilohertz. Det vil for eksempel kunne lukke lyden af barnegråd ude, når du sidder i flyet, fortæller administrerende direktør for AVAtronics Jeyran Hezaveh.

Den aktive elektroniske støjdæmpning er allerede populær på markedet for kvalitetshovedtelefoner, for eksempel Bose og B&O's Beoplay, men støjdæmpningen kan også give en markant bedre lyd i mobiltelefonen, lyd fra udstyr til telefonmøder eller lyd i bilen, uanset om du vil høre musik eller tale i håndfri telefon.

Aktiv støjdæmpning

Svingninger i luft kan opfanges af øret som lyd.I aktiv støjdæmpning, genererer man støj-svingninger i modfase, så støjen undertrykkes for øret.

Udfordringen er, at aktiv støjdæmpning skal optage lyden med en mikrofon, danne en modfase-lyd og sende "anti-lyden" ud igen stort set øjeblikkeligt for at virke. Det kræver enorm computerkraft, og derfor virker støjdæmpningen bedst på de langsomste lydbølger - altså de lave frekvenser.

Markedet for hovedtelefoner med aktiv støjdæmpning blomstrer. El-Giganten har for eksempel 80 produkter at vælge imellem fra 800 kroner og til B&O Beoplay H9i til 3699 kroner.

Danmark er lydens hotspot

AVAtronics var i slutningen af januar i "Lydens By", Struer, som led i et vækstforløb hos Sound Hub Denmark; SoundTech Accelerace Program udviklet i samarbejde med Færchfonden, Vækstfonden og det københavnske kontorfællesskab og væksthus Symbion.

- Danmark og Østrig er kendt i hele verden for at arbejde med lyd på højt teknologisk niveau; Danmark blandt andet takket være Bang & Olufsen, og Østrig for opførelse og indspilning af klassisk musik. Men vi havde aldrig set noget som Sound Hub Denmark før, så vi sagde "ja", da Accelerace kontaktede os og inviterede os med i programmet for startup-virksomheder, siger Jeyran Hezaveh.

Hun har et ønske om, at AVAtronics skal få en mere permanent plads i det nye audio-iværksættermiljø i Struer.

Leder efter investorer

Der vil ikke blive tale om egentlig fremstilling af produkter, for firmaet udvikler software og lever af at sælge licenser til eksempelvis hovedtelefon-producenter. Men der kunne sagtens blive job til en håndfuld højtuddannede it- og lyd-specialister.

- Sound Hub Denmark er et inspirerende miljø med nogle rigtige gode faciliteter til test. Men jeg kan ikke svare på, hvor hurtigt vi kan etablere en afdeling her. Foreløbig har vi brug for medinvestorer, som vil hjælpe os på vej, siger Jeyran Hezaveh, som er en af de tre stiftere bag AVAtronics.

Hun anslår, at firmaet har brug for cirka en million euro for at kunne realisere vækstplanerne. Til gengæld vil investorerne blive tilbudt en ejerandel i virksomheden.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Lemvig

Hvem skal være årets frivillige

Holstebro For abonnenter

I klemme hos Vestforsyning: Beboere skal betale 108.000 kroner for nye vand- og varmerør

Kultur

Her har man ikke mærket til truslen fra computeren

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Struer For abonnenter

Finn fik flænset sin elskede Alfa Romeo på sin fødselsdag

Lemvig

Plads til flere blomster: - Det må gerne være visuelt dejligt at se på

Annonce