Annonce
Erhverv

Se video: Skjern-trykkeriet Strandbygaard er i fuld gang med at trykke én million stemmesedler

For første gang nogensinde skal Strandbygaard i Skjern trykke Region Midtjyllands stemmesedler til regionsrådsvalget. Det er en opgave med mange sikkerhedsprocedurer, og denne gang sætter vælgerne kryds på en bæredygtig stemmeseddel.

SKJERN: - Ude i produktionen griner de lidt af mig, når jeg kommer og siger, at den dør skal være lukket.

Erik Nielsen tager ingen chancer. Han er sælger hos trykkeriet Strandbygaard i Skjern, og når man får en meget betroet opgave ind, så skal alt være mere end bare i orden.

Det skal være intet mindre end perfekt, og lige nu føres der streng kontrol med, hvem og hvad der bevæger sig rundt på trykkeriets adresse på Jægervej, og hvem der har at gøre med opgaven.

Annonce

Firmaet er sikkerhedsgodkendt af myndighederne - de må ikke oplyse hvilke myndigheder - til at udføre særlige opgaver for det offentlige.

Flemming Søby Jensen står ved maskinen og holder øje med produktionen. Af og til tager han en stemmeseddel ud til kvalitetskontrol. Maskinen kan trykke 25.000 sedler i timen. Foto: Christian Baadsgaard

Og det er altså en særlig opgave at skulle trykke stemmesedlerne til regionsrådsvalget i Region Midtjylland. Tirsdag formiddag gik trykningen af 1.004.000 stemmesedler i gang.

Sikker på papiret

Det kræver 32 ton papir, og da Strandbygaard vidste, at opgaven kom, handlede det om at være på den sikre side.

På trykkeriet fornemmede man, at der nok godt kunne komme papirmangel, når alt skulle i gang efter corona-nedlukningen, men ingen havde regnet med, at leveringstiden gik fra fire uger til to måneder.

På hvert ark er der plads til to stemmesedler. Papiret kan i øvrigt genbruges. Foto: Christian Baadsgaard

- Vi er ret godt tilpas med at have været forsigtige på den jyske måde. Ellers skulle vi have været ude at støvsuge markedet for papir, og så kunne vi jo godt have regnet ud, hvad prisen ville være, fortæller Erik Nielsen.

Det kræver 32 tons papir at løse opgaven. Her ses en del af råvarerne. Foto: Christian Baadsgaard

Demokratiet rummede også en vis usikkerhed. For hvor mange partier og lister stillede op, og hvor lang skulle stemmesedlen i givet fald være?

Det var der ingen, der vidste i maj, så der blev ikke taget nogen risiko. Maksimalt kunne stemmesedlen blive en meter lang, og derfor blev der også købt papir hjem i den størrelse. Dog endte mængden af kandidater med at være på 86 centimeter.

Annonce

Tælles tre gange

Men det var ikke nok at være på den sikre side med papiret.

Strandbygaard har netop fået ordnet taget på bygningen, og renoveringen blev planlagt, så taget over den fem-farvede trykmaskine var ordnet til trykstart. Og for at være endnu mere sikker har maskinen stået stille et stykke tid i forvejen, så den var klar til at kunne trykke 25.000 stemmesedler i timen.

Og foranstaltningerne stopper ikke med trykningen. Derefter skal stemmesedlerne pakkes i æsker med 100 i hver, og når der bliver sagt 100, så er det ikke 99 eller 101.

Begivenheden bliver filmet til Region Midtjyllands sociale medier. Foto: Christian Baadsgaard

- Jeg brugte fire sider i tilbudsmaterialet på at fortælle om vores optælling. Jeg kan ikke komme ind på her, hvordan vi gør, men jeg kan sige, at proceduren består af tre led, og det er både maskinelt, vægtmæssigt og menneskeligt, forklarer Erik Nielsen.

Jeg brugte fire sider i tilbudsmaterialet på at fortælle om vores optælling. Jeg kan ikke komme ind på her, hvordan vi gør, men jeg kan sige, at proceduren består af tre led, og det er både maskinelt, vægtmæssigt og menneskeligt.

Erik Nielsen, sælger hos Strandbygaard.

Når stemmesedlerne er pakket, skal de fragtes ud til kommunerne. Det foregår med et udvalgt transportfirma, der også er sikkerhedsgodkendt - og naturligvis med to chauffører på for en sikkerheds skyld.

Annonce

Bæredygtige stemmesedler

Strandbygaard har trykt stemmesedler gennem mange år, men det er første gang, at trykkeriet har vundet opgaven for Region Midtjylland.

Sælger Erik Nielsen er ansvarlig for opgaven. Han sikrer, at alt forløber efter planen. Foto: Christian Baadsgaard

Trykkeriet slog i udbuddet på at kunne levere bæredygtige stemmesedler. Normalt bliver stemmesedlerne trykt på gennemfarvet gult papir, men der er bare det med den type papir, at det ikke kan genbruges ret godt, når det er gennemfarvet.

Et stykke hvidt papir kan genbruges 10 gange, inden det til sidst bliver til æggebakke-pap. Gennemfarvet gult papir går direkte til stadiet før æggebakker.

I stedet har Strandbygaard trykt den gule farve på det hvide papir, så stemmesedlen beholder sin traditionelle farve, men samtidig kan genbruges langt bedre.

Trykningen af stemmesedlerne samler en del interesse. Her er det Torben Møller fra DR Midt Vest i Holstebro, som er i gang med at tage fotos til et indslag. Foto: Christian Baadsgaard

På hvert ark papir er der i øvrigt plads til to stemmesedler, og da sedlen er 86 centimeter lang, bliver de resterende 14 centimeter skåret af og brugt til genbrug.

Annonce
Lemvig

Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Museet kan godt blive hvor det: Bjergbanen skal køre gennem den nye museums-bygning

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik her

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Orla Østerby er væk - men det tyder alligevel godt for de konservative

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Lemvig

Analyse: Socialdemokraterne mangler stemmeslugerne, og hvem er det så, der skal tage pladserne i byrådet

Lemvig

Analyse: Der ligger et hårdt pres på SF-formanden hvis man skal bevare to mandater

Lemvig

Nu har kunderne noget at snakke om i dag: Købmandens vælgermøde blev en succes

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Erhverv

Ejendom vs. aktier - Hvad er den bedste investering?

Lemvig

Hvordan kan det lade sig gøre, at Venstre fik klart flertal i byrådet, når partiet fik under halvdelen af stemmerne

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Lemvig For abonnenter

Beboer på Borumvej vil have cykelstien flyttet tilbage: Der er flere fordele ved cykelsti på nordsiden ad Fabjergvej

Lemvig

Nu stiger smitten i Lemvig Kommune - syv tilfælde samme dag

Annonce