Annonce
Erhverv

Se videoen: Havnechefen har sikret byen en stor pose penge til udvikling, men på havnen tvivler de stærkt på forandring

550.000 kroner til Thorsminde med henblik på at udvikle havnen får fiskerne til at tænke over, hvad det betyder for deres fremtid.

Thorsminde: En stor "julegave" til Thorsminde. Det er, hvad LAG og Landdistriktspuljen har tildelt havnen. Havnechef, Lisette Sønderby, er allerede nu ved at danne sig et overblik over, hvad pengene skal bruges til. Selv håber hun på friske øjne udefra.

- Jeg tror, at vi kommer til at bruge midlerne på et projektbureau, som har nogle af de aktører, vi har brug for. Det vil blive igennem et konsulentfirma. En konsulent, vi har tillid til, kan løfte opgaven, siger hun.

På havnen står pensioneret skolelærer Iben Olesen på en fiskekutter med fiskeren Peder Kristensen. De er skeptiske i forhold til, hvad pengene skal bruges til.

Annonce

- Har vi fået dem? Så skal de da også bruges! Men vi tror altså ikke på nogle af de planer, før at vi ser dem. Det må vi erkende. Vi har ikke den store tiltro til dem, mener han.

Peder Kristensen byder ind og understreger, at man skal passe på, at pengene ikke undergraver fiskeerhvervet, der igennem længere tid har set sværere og sværere vilkår.

Hvis jeg ikke kan få lov til at fiske i det område fra omkring februar til Sankt Hans, så ryger halvdelen af min årsløn, og så skal jeg ikke være her længere

Peder Kristensen, fisker igennem 30 år

Lisette Sønderby mener, at hun gør sit for at lytte til fiskerne, så de ikke bliver glemt i havnens udviklingsarbejde.

- Min primære opgave siden jeg blev ansat for tre år siden har været at skabe en dialog med fiskerne om, at vi fortsat er en fiskerihavn. Men fiskerne er også bekendte med, at hvis vi som havn skal kunne levere den bedst mulige service til dem, så er vi nød til at have en større omsætning end nu.

Fisker i Thorsminde, Jon Kromann, fortæller, at der igennem årene er blevet færre og færre kollegaer på havnen. Foto: Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Men på havnen er skepsissen fortsat til at mærke på, de møder ikke havnechefen i ligeså stor grad, som de kunne ønske.

- Det er da sjældent, at jeg har talt med hende, selvom vi næsten er i familie, da hendes far er en af mine fætre, siger Peder Kristensen.

Potentiale for udvikling

Havnechefens har et ønske om at vende en del af den negative udvikling, som har kendetegnet driften i en årrække.

- Det er klart, at storhedstiden var i 1980'erne, og kigger man tilbage de sidste 10-15 år, så er det kun gået nedad. Omsætningsmæssigt holder niveau, men følgeindustrien er gået nedad, forklarer Lisette Sønderby.

På havnen tvivler fisker Jon Kromann på, hvorvidt de nye midler kommer til at rykke noget i hans hverdag.

Havnechef for Thorsminde Havn, Lisette Sønderby, tror på, at midlerne kommer til at smitte af på hele byens udvikling. Foto: Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

- Der har jo været omkring 100 både, og nu er der omkring 15 tilbage. Det giver jo lidt sig selv, hvilken vej det går, og så er det sådan set lige meget, om de søger penge hjem eller ej, fiskene trækker stille og roligt væk uanset, mener han.

På kontoret understreger havnechefen, at energihavnen med stor sandsynlighed kan være et supplement til fiskernes indtjening. Hun peger på, at fiskebådene således også vil kunne tjene penge ved siden af ved at sejle folk ud til vindmølleparker ud for Thorsmindes kyst.

Man skal dog passe på med at lave den direkte sammenhæng, mener Jon Kromann.

- Det er da en mulighed, det gør de jo eksempelvis i Grenaa, hvor nogle af de ældre fiskere er begyndt på det. Men det er jo ikke ensbetydende med, at bare fordi at man er fisker, at man så har gider at stå inde i styrhuset og kigge over på en vindmølle. Det er jo ikke helt det samme, lyder det fra Jon Kromann.

Annonce

Fiskerne skal ikke glemmes

Lisette Sønderby kan godt forstå fiskernes skepsis, men understreger, at bare fordi havnen nu undersøger mulighederne for at stå på flere ben, betyder det ikke nødvendigvis, at det kommer til at gå ud over fiskeriet.

På fiskekutteren er Peder Kristensen dog i tvivl.

- Jeg ved jo, at hvis jeg ikke kan få lov til at fiske derude, hvor de vil sætte vindmøllerne op, så hugger de nok skibet op. Hvis jeg ikke kan få lov til at fiske i det område fra omkring februar til Sankt Hans, så ryger halvdelen af min årsløn, og så skal jeg ikke være her længere, mener han.

Annonce

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Sport For abonnenter

Et kig ind i superligaklubbernes akademier: 13 vestjyske talenter står på spring til superligaen

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Sport For abonnenter

Slutspurt hjalp: Mange spillere vil med til indendørs fodboldturnering

Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Lemvig

Nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til allerede foreslåede kandidater

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Holstebro For abonnenter

Gigt-patienten Per: At skulle vente fra august til februar på en undersøgelse - inden jeg overhovedet kommer videre til operationskøen - er helt skørt

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vestjylland

Spurgt på gaden: Påvirker de stigende el-, benzin- og varmepriser din hverdag?

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Bananen rådner videre, og vi er nødt til at tale om det

Lemvig

Hunden mistede livet: Ejendom ubeboelig efter brand

Annonce