Annonce
Lemvig

Sea War Museum sammen med amerikanere om nye fund

Gert Normann Andersen, Sea War Museum: Det er ganske enkelt fantastisk. Vi har fået muligheder, vi ellers ikke ville kunne have mulighed for. Arkivfoto
Samarbejdsaftale har betydet, at Sea War Museum kan være med til fantastiske fund af skibsvrag i Østersøen - og der er allerede fundet en spændende historie, som vi ikke må høre om endnu

Thyborøn: Sea War Museum og JD Contractor har indgået en samarbejdsaftale med der amerikanske firma Global Expeditions Group, GXG, og det åbner op for helt nye muligheder for at finde og registrere skibsvrag.

- Det er helt fantastisk. Det viser, man har fået øje på os ude i den store verden, når man på denne måde vil samarbejde med os. I forvejen samarbejder vi med udenlandske universiteter, men det her samarbejder åbner helt nye muligheder, som vi ellers ikke ville have haft, siger Gert Normann Andersen fra Sea War Museum.

Fordelen er en helt anden økonomi.

- Vi får adgang til økonomiske midler af en størrelsesorden, vi ikke selv har mulighed for. Vi får udstyr til rådighed, og der kan afprøves nye metoder. Bagdelen er så, at vi må dele resultaterne med andre, men det kan vi leve med, da vi får disse muligheder, vi ellers ikke ville have haft.

Det er Østersøen, der er fokus på i samarbejdet med det amerikanske firma

- Vrag i Nordsøen og Østersøen er vidt forskellige. I Nordsøen er forholdene så voldsomme, at vragene forsvinder på et eller andet tidspunkt. I Østersøen er forholdene helt anderledes. Her bevares de. Men desværre ødelægges træskibene så af fiskernes trawl, og det betyder, at det fortrinsvis er i de områder, hvor der ikke fiskes, at vi kan finde vragene. Hvor der fiskes, splintres de til pindebrænde. Så det er meget inde i for eksempel skærgårdene, vi kan finde de hele vrag.

Gert Norman Andersen forklarer, at man registrerer vragene, men lader dem ligge.

- I nationale farvande er det de enkelte lande, der afgør, om det er så interessant, at man vil forsøge at hente vragene op. I internationalt farvand kunne vi godt gøre det. Men det vigtige er at få vragene registreret, så de ikke bliver ødelagt af trawlerne.

Samarbejdet er allerede startet, og parterne har været på den første ekspedition. Resultaterne er ved at blive behandlet, så Gert Normann Andersen vil ikke melde ud om dem endnu.

- Men det er spændende, og det er utroligt, hvad vi har fundet, og hvilken historie, vi kan fortælle. Det glæder jeg mig til at fortælle om inden så længe, siger han og lader os så vente i spænding på, hvad der er fundet på bunden af Østersøen på den første ekspedition.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Susanne og Kurt går på efterløn og pension: Idrætscenter skal have ny ledelse

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Direktør rykker tilbage i håndboldmålet efter et halvt år med regneark

Leder For abonnenter

Det er vanvittigt, at Lotte skal forsvare, hvorfor hun bor i Thy - men det er desværre også logisk

Lemvig

Se her hvem det er: To nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til Høfde 42-kandidat

Debat

Farvel og tak - det har I fortjent, ikke mindst Jørgen Nørby

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Lemvig For abonnenter

Hul i budgettet: Starter indsamling til klokkespil

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Lemvig

Kvinde hentet med ambulance: Pludselig røg det fra pillefyret

Lemvig For abonnenter

Frivillige sidder klar: Tingene skal laves i stedet for at blive smidt ud

Lemvig

Vi synes, der er mange smittede, men vi er blandt de lavest belastede i landet

Annonce