Annonce
Corona

Seks procent af de unge mener ikke, livet er værd at leve under corona

En undersøgelse foretaget blandt de studerende på Niels Brock i København viser, at de unge lider psykisk under corona-nedlukningen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En undersøgelse blandt de 4000 studerende på Niels Brocks ungdomsuddannelser viser, at seks procent det meste af tiden ikke synes, livet under corona er værd at leve.
Annonce

På de fem ungdomsuddannelser, handelsgymnasiet Niels Brock udbyder, har ledelsen og underviserne haft en klar fornemmelse af, at corona-nedlukningen har været svær for eleverne.

Nu har en undersøgelse foretaget blandt de 4000 elever sat tal på den mistrivsel, der har ramt de unge under den igangværende nedlukning.

Seks procent af de knap 400, der har svaret på undersøgelsen, angiver at de de seneste 14 dage ikke har følt, at livet var værd at leve hele tiden eller det meste af tiden.

28 procent siger, at de overordnet set har det "dårligt" eller "meget dårligt" for tiden.

Tallene kommer som en overraskelse for administrerende direktør for Niels Brock Anya Eskildsen.

- Vi frygtede, at det stod skidt til, men vi er overraskede og dybt bekymrede over, der er seks procent, der ligefrem ikke synes, livet er værd at leve, siger hun.

Annonce

Uvisheden er det værste

Anya Eskildsen fortæller, at det især er uvisheden, der tærer på de unge.

- Hvis bare politikerne sagde "I kommer ikke tilbage før efter sommerferien", så ville de unge vide, hvad de havde at forholde sig til. Uvisheden går dem på, siger hun.

For at hjælpe eleverne igennem nedlukningen har Niels Brock lavet et samarbejde med Imran Rashid, der er læge, forfatter og ekspert i digital sundhed. Det skal hjælpe de studerende med at lære at beherske uvisheden. For i modsætning til voksne har mange unge endnu ikke lært at håndtere følelsesmæssige krisereaktioner som dem, nedlukningen giver.


De unge har på en måde i perioder siddet isolationsfængslet på ubestemt tid. Det er der ingen tvivl om, de vil være prægede af i lang tid fremover.

Imran Rashid, læge, forfatter og ekspert i digital sundhed


Annonce

Dybe spor i en hel generation

Imran Rashid påpeger, at nedlukningen kan få konsekvenser også efter hverdagen vender tilbage til noget mere velkendt igen.

- Hvis ikke der bliver sat massivt ind nu med trivselsfremmende tiltag, de unge kan mærke, og som giver dem en følelse af normalitet og fællesskab, så risikerer vi at sætte dybe spor i en hel generations mentale sundhed, siger han.

Han frygter, vi får en generation, der bliver hæmmet i deres sociale udvikling.

- De unge har på en måde i perioder siddet isolationsfængslet på ubestemt tid. Det er der ingen tvivl om, de vil være prægede af i lang tid fremover. Menneskets trivsel er bundet op på sociale fællesskaber, især når man er ung. Man kan spørge, om vi i vores kamp mod corona har glemt at drage tilstrækkelig omsorg for de unge.

Annonce

Samarbejder med de unge

Imran Rashid laver i samarbejde med Niels Brock en podcast for de unge med de unge. Relevante fagpersoner som psykologer, mentaltrænere og andre læger, deltager også. Podcasten giver håb og redskaber til at komme igennem nedlukningen. Sammen med podcasten er der et link-bibliotek, hvor man kan finde organisationer, der står klar til at hjælpe de unge.

- En podcast og nogle links er slet ikke nok. Men det giver input til både unge og voksne til, hvordan man kan komme igennem det her. Det har slået mig, hvor mange eksperter, der siger noget om de unge, og hvor lidt vi lytter til, hvad de unge selv siger, siger Imran Rashid.


Menneskets trivsel er bundet op på sociale fællesskaber, især når man er ung. Man kan spørge, om vi i vores kamp mod corona har glemt at drage tilstrækkelig omsorg for de unge.

Imran Rashid, læge, forfatter og ekspert i digital sundhed


Annonce

Ikke i orden nogen har det sådan

En af de unge, der deltager fast i Niels Brocks corona-podcast sammen med Imran Rashid, er Rasmus Holm Lauridsen. Han er formand for Niels Brocks fælleselevråd. Også han er overrasket over den mistrivsel, undersøgelsen dokumenterer.

At en stor del af hans medstuderende lider af koncentrations- og søvnbesvær er dog ikke nyt for ham.

- Mange taler om, de er rastløse og har svært ved at sove. Men der er ikke så mange, der går og snakker om, at livet ikke er værd at leve. Det er nok lidt tabu, men det er virkelig vigtigt, at de her tal er kommet frem, så vi kan gøre noget ved det. Det er ikke fair, der er nogen, der skal have det sådan her, siger Rasmus Holm Lauridsen.

Annonce

Sætter aktiviteter op - digitalt

I samarbejde med Niels Brock sætter han og andre fra elevrådene forskellige aktiviteter op udenfor skolen, så de unge kan føle sig som en del af et skolefællesskab, selvom de ikke må mødes fysisk. Rasmus Holm Lauridsen synes, det fungerer fint og roser Niels Brock for at lytte til, hvad det er, de unge rent faktisk efterspørger.

- De har overladt det meget til os i elevrådene. Det er ikke nogle voksne, der gør sig kloge på, hvad det er, vi unge vil have. De stiller alle midler til rådighed for, vi kan prøve vores ideer af i et håb om, at folk tager imod vores tilbud. Det er virkelig klogt af skolen, siger han.

De unge har blandt andet taget initiativ til Facebook-koncerter og ser film sammen her for sig. Det er der god tilslutning til fra de studerende.

- Det har taget noget tid at få op at stå, fordi vi i starten var tilbøjelige til at sammenligne det med at være sammen i den fysiske verden. Og det kan det digitale selvfølgelig ikke leve op til, siger han.

FÅ HJÆLP HER HVIS DU HAR SELVMORDSTANKER

Ring til Livslinien på 70 201 201. Telefonen er åben fra kl. 11.00 til 07.00 om morgenen hele året rundt. Alle samtaler er anonyme. Du kan også kontakte Livsliniens chatrådgivning mandag og torsdag kl. 17-21 samt lørdag kl. 13-17

Du kan selv dykke ned i undersøgelsen fra Niels Brock ved at klikke her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Annonce