Annonce
Livsstil

Sexologen: Når manden trækker sig

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

Konflikter opstår i alle forhold. Også i parforhold.

Og det er ikke tegn på, at der er noget galt. Faktisk er usagte ting og uløste problemer langt farligere end åbne konflikter. Til gengæld er det selvfølgelig ikke godt, hvis de samme konflikter opstår igen og igen, og hvis I sidder fast i nogle bestemte roller i forhold til hinanden. For eksempel at den ene presser på, og den anden trækker sig.

I dag handler klummen om, hvad kvinden gør, når hendes mand trækker sig. Det er et klassisk problem (i min næste klumme vil jeg skrive om, hvad manden gør, når kvinden trækker sig).

Det at trække sig er et af de typiske reaktioner på en konflikt. Det er en defensiv taktik som forsvar mod smerte, og som mange af os bruger, når vi føler, at vi bliver angrebet. Undersøgelser viser, at der er direkte sammenhæng mellem tilbagetrækning og lavere tilfredshed i forholdet. Man kan også kalde det ”minimere”. Man håndterer konflikter ved at skabe afstand og ro.

Den anden form for reaktion eller strategi er ”maksimere”. Det betyder, at man prøver at beskytte sig selv mod smerte ved at forsøge at skabe så meget nærhed og kontakt som muligt for at få det ubehagelige eller konflikten til at forsvinde.

Begge strategier har vi lært gennem livet, og den ene strategi er ikke mere rigtig end den anden, men kan skabe problemer, fordi mænd og kvinder har forskellige måder at håndtere konflikter på.

Hvis du er kvinde og oplever (igen og igen), at din partner trækker sig fra jeres konflikter, kan det hjælpe at se situationen lidt udefra.

”Min mand er begyndt at vise mindre interesse, han tager ikke initiativ og er passiv,” siger en af mine klienter.

Jeg kan høre, at det gør hende bange og måske vred. Frygten for at miste kommer tættere på, og det gør én usikker og utryg.

Mit svar til hende (og alle andre i samme situation) er: ”Din adfærd og måde at reagere på har afgørende betydning for jeres relation. Hvis du håndterer din partners tilbagetrækning på den rigtige måde, kan det gøre jeres forhold stærkere.”

Og hvad er så det?

Først og fremmest: Stop med at presse på og insistere på kontakt, når han trækker sig tilbage. Det kommer der sjældent noget godt ud af. Hvis du gerne vil tale med ham, og han er optaget eller ikke lige viser interesse i kontakt eller samtale, kan du i stedet sige: ”Hvornår passer det dig bedst, at vi taler sammen? Jeg vil rigtig gerne tale med dig.”

Han vil føle sig respekteret, fordi du spørger, hvornår det passer ham. Ved at give ham tid får du også selv tid til at tænke over konflikten og få styr på dine følelser. Når du giver ham plads, får du samtidig også selv plads til at mærke efter, hvad der sker inden i dig, uden at reagere impulsivt. Du lærer at håndtere dine følelser.

Når han vender tilbage efter sin tilbagetrækning, er et godt trick, når du vil tale om følelser, at aftale at gå en tur. Det gør samtalen mindre intens. Husk at give ham plads til at tale ud (og være stille). Lad være med at afbryde eller færdiggøre hans sætninger. Giv ham plads til at tænke og mærke og hold gerne lidt pauser i samtalen. Så øv dig i at være tålmodig og lyttende.

Du støtter ham bedst ved at være spørgende, nysgerrig på hans følelser, og får ham nemmere i tale, når du roser og anerkender ham.

Når en mand trækker sig

  • En mand trækker sig
  • når han er optaget.
  • … når han har brug for tid.
  • … når han mangler ord.
  • … når han er utryg.
  • … når han føler sig anklaget og kritiseret.
  • … når han skammer sig.

Med andre ord: Det at trække sig betyder ikke, at man ikke elsker mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce