Annonce
forside

SF-bagland lægger pres på Vilhelmsen

Flere SFere vil have Annette Vilhelmsen til at stå fast over for de Radikale og Socialdemokraterne i regeringen. Hun bør bekæmpe planerne om at sænke kontanthjælpen for unge.

En række centrale aktører i SF-baglandet presser nu SFs nyslåede formand, Annette Vilhelmsen, i de interne armlægninger i regeringstoppen om en ny kontanthjælpsreform, skriver Berlingske.

Annette Vilhelmsen undsagde onsdag regeringens planer om at trække unge under 30 år i kontanthjælpen, hvis ikke de vil tage en uddannelse. Senere samme dag vendte hun dog på en tallerken med en pressemeddelelse, hvor hun slog fast, at det alligevel har betydning om »SU og lærlingeløn er højere eller laver end den kontanthjælp man modtager, så vi er også nødt til at se på forholdet mellem de forskellige ydelser.«

En række SFere ønsker, at Annette Vilhelmsen holder fast i det oprindelige budskab, hvor hun var på kollisionskurs med regeringens politik.

Annonce

- Annette Vilhelmsen har sagt, at hun er en stædig fynbo, som bider sig fast i bordkanten. Det forventer jeg, at hun beviser i denne sag. SF bør ikke støtte, at man hamrer unge mennesker i hovedet ved at sætte dem ned i ydelser, siger det tidligere folketingsmedlem Karsten Hønge, som i dag er formand for SF i Syddanmark og SFs netværk blandt fagligt aktive, til Berlingske.

Poul Overlund Sørensen er medlem af SFs magtfulde landsledelse og erklæret støtte af Annette Vilhelmsen under formandsopgøret i SF. Han er enig med Annette Vilhelmsen i det første budskab, hun sendte af sted.

- Jeg har meget svært ved at se, at det er klassisk SF-politik, hvis man sænker kontanthjælpen generelt for de unge. Det var nok også det, som lå i Annettes første udmelding, siger han til Berlingske.

En af de mest markante støtter til Annette Vilhelmsens kandidatur under formandsopgøret i SF er Lene Linnemann (SF), der er medlem af Region Nordjylland og flere gange har kritiseret den tidligere SF-ledelse for ikke at være venstreorienteret nok. Nu håber hun, at Annette Vilhelmsen vil gå imod beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der har talt om helt at tage kontanthjælpen fra unge, som ikke vil tage en uddannelse.

- Jeg er glad for, at Annette var ude og sige, som hun gjorde, så det håber jeg, hun holder fast i. Mette Frederiksen er meget unuanceret og firkantet. Det vil glæde mig, hvis Annette kan få råbt hende op, siger Lene Linnemann.

Annette Vilhelmsens udtalelser vakte også opsigt hos regeringens parlamentariske grundlag. Enhedslisten mener nemlig, at udtalelserne i pressemeddelelsen kan forstås sådan, at hun vil hæve SUen for ledige, der vil studere, fordi hun blot melder sig klar til at »se på forholdet mellem de forskellige ydelser«.

- Det er den klareste åbning, vi har set fra regeringen i lang tid. Det behøver nemlig ikke at være pisken, hun taler om. Det kan være, at hun er enig med os i at give de ledige guleroden ved at gøre det muligt for de ledige at tage en uddannelse på kontanthjælp, siger arbejdsmarkedsordfører i Enhedslisten Christian Juhl.

Berlingske har siden onsdag forsøgt at kontakte Annette Vilhelmsen for spørge, om hun er enig med Enhedslisten eller Mette Frederiksen om kontanthjælp. Men via sin særlige rådgiver har hun afvist at udtale sig.

Venstre er med i forliget om kontanthjælpen og skal derfor naturligt høres, hvis regeringen ønsker at lave ændringer i denne valgperiode. Partiet har selv foreslået, at de unge mellem 25 og 30 år får lavere kontanthjælp, ligesom deres yngre medborgere allerede får i dag.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, mener, at Enhedslisten igen har skabt berettiget tvivl om regeringens linje på kontanthjælpsområdet. Hun vil derfor have Annette Vilhelmsen på banen endnu en gang.

- Det ville været rart at få en klar melding på, hvad regeringen og SF egentlig mener om det her, siger Ellen Trane Nørby.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hvalen skal formentligt obduceres men bliver liggende hele mandagen

Leder For abonnenter

Jamen, det er jo næsten allerede et nærhospital, som er blevet indviet i Lemvig

Sport

Lemvig-spiller springer ud som homoseksuel: - Reaktionerne fra holdkammeraterne var, som jeg håbede

Navne

Lemvig Kommune skal have ny chef

Panikken bredte sig i Sarah, da hun to måneder før sin rejse ikke kunne få fornyet sin datters pas: Flere tvunget på langfart for at sikre deres sommerferie

Holstebro

Mona og Jesper Brink har renoveret og vedligeholdt i 25 år: Nu gider vi ærligt talt ikke mere - nu vil vi bare nyde!

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Lemvig

24-årig lemviger til tops på radikales liste til folketingsvalget

Livsstil

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Lemvig

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Lemvig For abonnenter

Hvad nu? Prisen for en oprensning af depotet ved Høfde 42 kan eksplodere

Sport

Mølgaard efter nedrykning: - Planen er, at jeg skal videre til sommer

Annonce