Annonce
forside

SFs bagland kræver ændringer af dagpengeregler

SF-baglandet lægger massivt pres på ledelsen for at kæmpe for forbedringer for de ledige, som rammes af dagpengeforringelser.

SFere i stort antal lagde lørdag et massivt pres på formand Annette Vilhelmsen for en løsning for de tusindvis af ledige, som allerede har eller står til at miste deres dagpenge.

»Giv disse ulykkelige medmennesker en chance med en forlængelse, inden de må gå fra hus og hjem,« lød det bl.a. fra Birger Johanssson fra Aarhus Vest, som var en af de mange delegerede, der på talerstolen ved SFs landsmøde krævede bedre dagpengeregler.

En holdning, som ifølge Berlingske høstede klapsalver og »hørt«-råb rundt om i salen. Tidligere folketingsmedlem Pernille Frahm understregede, at der var tale om et klart signal fra landsmødet til ledelsen.

Annonce

»Der er helt klart behov for at gøre noget. Det vigtigste for mig er, at der sker noget, så vi redder de folk, der står på kanten til at falde ud af dagpengesystemet. Om man vælger den ene, den anden eller den syvende model, er jeg ikke så optaget af. Det er noget, man kan forhandle med de andre regeringspartier om. Det vigtigste er, at vi sikrer folk mod at ryge ud af dagpengesystemet. Det er ikke bare en lille gruppe, det drejer sig om. Det er ikke folk, der har levet lidt på kanten altid. Det er folk, der har passet deres arbejde gennem lang tid, der nu står over for en økonomisk katastrofe,« sagde Pernille Frahm.

Formanden for SFs Faglige Landsudvalg Karsten Hønge har stillet forslag om, at landsmødet pålægger partiledelsen at »arbejde for en modernisering og forbedring af dagpengesystemet«, blandt andet ved at tilbagerulle en del af dagpengereformen, så retten til dagpenge genoptjenes efter 26 ugers arbejde og ikke 52 uger, som det er i dag.

»Det er hjerteblod for SF at forsvare de arbejdsløse, og det er vigtigt for os, at vi som regeringsparti slår pejlemærker i jorden og markerer det over for regeringen,« sagde Karsten Hønge, der forventer klar opbakning, når forslaget kommer til afstemning søndag.

Han mener, at fremtiden for både regeringen og SF som parti afhænger af løsninger på dagpengesituationen:

»Der er en dyb mistillid til mange af regeringens initiativer, og hvis vi løser dagpengeproblemet, gør vi det også muligt for regeringen at overleve.«

Medlem af partiets landsledelse Poul Overlund-Sørensen understregede også, at det er en SF-opgave at presse på for at få sat skub i nye initiativer på dagpengeområdet. Det er på høje tid nu, hvor det har vist sig, at det sidste initiativ til at afbøde reformens timing - nemlig akutjobordningen ikke virkede efter hensigten, lød hans budskab:

»Da akutjobordningen blev præsenteret af Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon, så var det med den konklusion, at nu fik vi en fuldt dækkende løsning. En fuldt dækkende løsning, det er faktisk en rigtig god ambition. Og den skal de fastholdes på. Der er behov for en fuldt dækkende løsning, der giver danskerne et forsørgelsesgrundlag fremfor armod, mens vi venter på opsvinget.«

Det var da også, da SF-formand Annette Vilhelmsen i sin landsmødetale kaldte dagpengereformen, som bl.a. har halveret dagpengeperioden fra fire til to år, »for barsk«, at SFerne røg op af stolene og hun høstede dagens største bifald - 28 sekunder langt.

»Måske var det alligevel ikke den bedste idé at halvere folks dagpengeperiode midt i en økonomisk krise,« sagde Annette Vilhelmsen, dog uden at komme med konkrete udmeldinger om - eller hvordan SF vil komme de trængte ledige til hjælp.

Fra talerstolen understregede hun blot, at »SF accepterer, at i denne regeringsperiode er der en to-årig dagpengeperiode.«.

Blandt SFs folkevalgte var der tydelig bekymring for, at landsmødet søndag vil pålægge dem et for stramt et mandat. Flere understregede, at regeringen og Enhedslisten allerede har aftalt at evaluere dagpengesituationen inden sommerferien. »Det vil være at foregribe regeringens arbejde. Men vi skal have set på det. Det er helt afgørende, for systemet er ikke godt nok som det er i dag,« sagde finansordfører Lisbeth Bech Poulsen, skriver Berlingske.

Heller ikke skatteminister Holger K. Nielsen er klar til at give løfter:

»Det skal vi snakke om i regeringen. Og vi skal have en evaluering af det her i løbet af den næste måneds tid, går jeg ud fra. Det er noget, vi skal tage alvorligt. Men jeg vil ikke stå og snakke substans her.«

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hvalen skal formentligt obduceres men bliver liggende hele mandagen

Leder For abonnenter

Jamen, det er jo næsten allerede et nærhospital, som er blevet indviet i Lemvig

Sport

Lemvig-spiller springer ud som homoseksuel: - Reaktionerne fra holdkammeraterne var, som jeg håbede

Navne

Lemvig Kommune skal have ny chef

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Holstebro

Mona og Jesper Brink har renoveret og vedligeholdt i 25 år: Nu gider vi ærligt talt ikke mere - nu vil vi bare nyde!

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Lemvig

24-årig lemviger til tops på radikales liste til folketingsvalget

Livsstil

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Lemvig

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Lemvig For abonnenter

Hvad nu? Prisen for en oprensning af depotet ved Høfde 42 kan eksplodere

Sport

Mølgaard efter nedrykning: - Planen er, at jeg skal videre til sommer

Annonce