Annonce
Læserbrev

Sild og alger. Miljøstyrelsen har stillet en diagnose, før den afdøde er obduceret

Debat: Nu er dræber algen Karenia mikimotoi også blevet dømt på sit rygte.

Algen er rimelig ny i danske farvande. Den blev observeret første gang i Limfjorden i 90'erne og har siden haft to blomstringsperioder i 1997-99 og i 2006-08.

I 2006-08 blev der IKKE konstateret nogen dødsfald blandt fisk og bløddyr - begge gange i tiden mellem ugerne 27 og 45, hvor vandet er varmest.

Algen er nu blevet observeret i Løgstør Bredning her i vintermånederne, ikke noget usædvanlig i det. I efteråret 2019 blev der, trods høje koncentrationer, ikke rapporteret om døde fisk og bløddyr i området.

Den 16. marts i år blev der observeret flere tusinde døde sild i Nissum Bredning i området, hvor Kystdirektoratet og Miljøstyrelsen har en klappeplads/bypassområde.

Så var fanden løs – Miljøstyrelsen afsagde hurtigt dommen; det var alger af den ovennævnte art.

Miljøstyrelsen indrømmer dog, at der ikke er taget nogle prøver fra Nissum Bredning, som kunne siger at algen var tilstede og i hvilke mængder.

De ved derimod, at den er til stede i Løgstør Bredning i stor stil, men her slår den ikke sildene ihjel.

De dør i stedet i Nissum Bredning, men her ved man ikke, hvad de dør af.

Hvorfor dør sildene ikke i Løgstør Bredning, når det er der algerne er, når de dør i Nissum Bredning, hvor man ikke ved om der er alger?

Nu her snart to uger efter må jeg konstatere, at Miljøstyrelsen (MST) stadig holder krampagtigt fast i deres teori om de giftige alger - og nægter kategorisk at drøfte/følge den mulighed, at det eventuelt kunne være tungmetal eller pesticider, som er fundet umiddelbart syd for Sælhundeholme løbet, hvor sandet til klapning/bypass er kommet fra og smidt, hvor sildene døde.

Det er fakta og er noget, man kan forholde sig til, og man kan undersøge sildene for tungmetaller og pesticider og dermed udelukke den teori.

Men det vælger Miljøstyrelsen ikke at gøre, hvorfor?

Miljøstyrelsen har jo stillet diagnosen for dødsårsag - før den afdøde er blevet obduceret.

Teorien om algen hænger i en tynd tråd..

  • Der er ingen målinger fra området - til at bekræfte MST´s teori.
  • Man ved, at algen kan være til stede om vinteren, men man ved også, at den ikke slår ihjel om vinteren - den kan jo ikke producere gift om vinteren, fordi denne produktion kræver varm vand og sollys - altså en slags fotosyntese.
  • Ingen andre steder i vores klimabælte er algen farlig og dræbende på fisk og bløddyr i vintermånederne.
  • MST har konstateret algen i Løgstør Bredning - endda mange, men de ser ingen døde sild. Jeg skal hilse og sige fra fiskerne i området ved Løgstør, at de fanger heller ingen døde sild - algerne er med andre ord ikke giftige, endnu.
  • Men vi har de døde sild i Nissum Bredning, men MST har ikke undersøgt for alger - i det område.

Men indrømmet, man ved på verdensplan meget lidt om denne alge ved navn Karenia mikimotoi og der er mange teorier om, hvordan den producerer sin gift.

Jeg er glad for, at MST sender sildene videre til DTU-Aqua til videre undersøgelse, men jeg ville godt nok gerne, om ikke de/I vil undersøge dem for tungmetaller og pesticider - så kan vi få frikendt den gamle forureningen fra Rønland/Cheminova for at være årsagen til sildedøden. Nu er vinterbaderne blevet advaret, men hvem advarer dem, som spiser østers, musling og ikke at forglemme sild, fra området?

På den måde endte algen Karenia mikimotoi med det dårlige rygte også med at få skylden for den store sildedød i Nissum Bredning i marts 2020.

Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg/Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Lemvig

Jesus har tunet ind på 89,1 MHz

Annonce