Annonce
Sport

Skade sendte Tykgaard i VAR-vognen, men nu er han igen klar til at jagte Superliga-milepæl

Kampen mellem Randers FC og SønderjyskE på Cepheus Park Randers i oktober var Michael Tykgaards kamp nummer 197 i superligaen, inden en skade spolerede resten af fodbolddommerens efterår. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Superligadommer Michael Tykgaard måtte i efteråret udskyde sit 200-kamps jubilæum i landets bedste fodboldrække på grund af en fibersprængning i baglåret. I stedet fik han masser af tid til at lære den nye rolle som VAR-dommer at kende.
Annonce

Holstebro: Da superligaen med lidt corona-forsinkelse blev sat i gang i begyndelsen af december, var der dækket op til et efterårs-jubilæum for 43-årige Michael Tykgaard.

Den rutinerede superliga-dommer stod noteret for 195 kampe som hoveddommer i den bedste danske fodboldrække siden debuten i 2010, så kamp nummer 200 lå lige rundt om hjørnet. Kamp nummer 196 stod mellem Brøndby og Horsens den 27. september, mens kamp nummer 197 var mellem Randers mod Sønderjyske den 25. oktober.

Men så måtte jagten på de 200 kampe også sættes på pause.

- Resten af efteråret sad jeg ude med en skade, en fiber i baglåret, som jeg har døjet med siden landskampspausen i oktober. Det er første gang, jeg er blevet ramt af den slags skade, fortæller Michael Tykgaard.

Politimanden er dog ved at være tilbage på 100 procent og regner derfor også med at være tilbage på grønsværen, når superligaen genoptages i begyndelsen af februar.

- Jeg er i fuld vigør igen og klar til løbetesten i første uge af februar, som alle dommere skal have bestået for at måtte dømmer i ligaen, forklarer han.

Annonce

God VAR-træning

Skaden har dog ikke helt kunne holde Tykgaard væk fra superligaen. Han har sådan set haft masser af kampe, bare ude fra VAR-vognen.

- Min skade betød jo, at jeg ikke kunne løbe, så jeg vidste med det samme, at jeg nok ikke ville få flere kampe inde på græsset i efteråret. I stedet er jeg blevet super skarp til alt teknikken ude i VAR-vognen, hvor jeg har fået mange kampe til at øve mig, fortæller Michael Tykgaard.

Her har han kunne bruge sin erfaring til at hjælpe sine dommerkolleger under kampene. Og den nye opgave er slet ikke så nem endda, heller ikke selvom man er den næstmest rutinerede aktive danske fodbolddommer i superligaen.

På grund af baglårsskaden, der har holdt Michael Tykgaard væk fra græsset, er han hurtigt blevet en af superligaens mest erfarne VAR-dommere, fordi det har været her, han kunne gøre en indsats. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

- Du kan sidde i 20 minutter, hvor der ikke sker en skid og du bare holder lidt øje med de forskellige skærme og så pludseligt eksploderer det hele. Så er du på og ved at alle sidder og venter på dig, forklarer Michael Tykgaard.

Det er især tidspresset i de situationer, der kan være udfordrende. Når der både skal træffes den rigtige beslutning, men at det helst også gerne må gå lidt hurtigt, så spillere, trænere, tv-seere og alle mulige andre ikke bliver for utålmodige.

- Det værste, der kan ramme en i den situation er, hvis man bliver i tvivl, om man ser situationen rigtigt eller tager den rigtige vurdering, siger Michael Tykgaard.

Annonce

Drømmer om 250 kampe

Til sommer fylder Michael Tykgaard 44 år og nærmer sig dermed hastigt de 45 år, der tidligere var pensionsalderen for topdommere.

Nu om dage kan man godt fortsætte efter man runder 45 år, men Michael Tykgaard ved dog også godt, at han kommer tættere og tættere på sin udløbsdato som superligadommer.

- Kroppen har det godt, men den er da lidt mere slidt, end da jeg var yngre. Der er ingen tvivl om at jeg stadig har motivation til at dømme mange år endnu, men begynder jeg at føle, at jeg ikke længere kan være med fysisk, så vil jeg også godt love, at jeg er den første til at melde mig ude, siger Michael Tykgaard.

Flest kampe i superligaen

Siden superligaens indførsel har 10 danske dommere været ophavsmand i 190 eller flere kampe, heraf er syv blevet medlem af den eksklusive klub 200. Af dommerne på listen er det kun Michael Tykgaard, Jakob Kehlet og Mads Kristoffersen, der fortsat er aktive.

1. Claus Bo Larsen, 328 kampe

2. Kim Milton Nielsen, 250 kampe

3. Nicolai Vollquartz, 240 kampe

4. Jakob Kehlet, 232 kampe

5. Knud Erik Fisker, 212 kampe

6. Michael Svendsen, 200 kampe

6. Mads Kristoffersen, 200 kampe

8. Knud Stadsgaard, 197 kampe

8. Michael Tykgaard, 197 kampe

10. Michael Johansen, 191 kampe

Lige nu er karrierestop dog ikke et emne for dommeren, som det kribler i hele kroppen på for at vende tilbage på de danske superligastadions.

- De 200 kampe havde jeg da troet, jeg skulle runde i efteråret, men så må det blive her til foråret i stedet. Og jeg vil da også gerne nå den milepæl, der hedder 250 kampe, inden jeg stopper. Om det så er realistisk, det må nogle andre så ind og bedømme, fortæller Michael Tykgaard.


De 200 kampe havde jeg da troet jeg skulle runde i efteråret, men så må det blive her til foråret i stedet. Og jeg vil da også gerne nå den milepæl der hedder 250 kampe, inden jeg stopper.

Michael Tykgaard.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce