Annonce
Danmark

Skandalehandel afgjort: Køber af Kolding-virksomhed får 650 millioner i kompensation

Kapitalfonden FSN Capital vinder voldgiftsafgørelse på cirka 650 millioner kroner efter Procuritas er kendt ansvarlig for svig og bevidst vildledning i forbindelse med salget af Gram Equipment i Kolding. Arkivfoto: Jakob Schultz
Den internationale voldgiftsret har tirsdag givet kapitalfonden FSN Capital medhold i fondens påstand om, at Procuritas i januar 2018 solgte Gram Equipment baseret på "manipulerede og svigagtige regnskaber".
Annonce

Finans: FSN Capital vandt tirsdag en voldgiftssag, efter Procuritas blev kendt ansvarlig for svig og bevidst vildledning i forbindelse med FSN Capital købte Gram Equipment i starten af 2018 af kapitalfonden Procuritas.

Ifølge en pressemeddelelse fra FSN Capital fandt voldgiftsretten, at Procuritas solgte sit tidligere danske porteføljeselskab, Gram Equipment, baseret på ”manipulerede og svigagtige regnskaber” og derfor skal betale erstatning til FSN Capital. Afgørelsen er endelig og kan ikke ankes.

Gram Equipment, der producerer udstyr til produktion af is, blev solgt i starten af 2018 i en handel, hvor FSN Capital overtog virksomheden fra Procuritas, der netop havde samlet virksomheden i Kolding.

- Jeg er yderst tilfreds med resultatet af voldgiftssagen. Erstatningen vil forbedre Gram Equipments drifts- og konkurrencemæssige situation markant og hjælpe selskabets medarbejdere og ledelse i deres enestående indsats for at genopbygge virksomheden, udtaler Thomas Broe-Andersen, der er partner i FSN Capital Partners.

Annonce

Whistleblower trådte frem

Kort tid efter overtagelsen i januar 2018 afdækkede Gram Equipments uafhængige revisor, EY, uregelmæssigheder i selskabets bogføring. Det foranledigede FSN Capital til at iværksætte juridiske, regnskabsmæssige og tekniske undersøgelser og i september 2018 indlede en voldgiftssag mod Procuritas med påstand om regnskabssvig, herunder bevidst manipulation af omsætning og overskud gennem blandt andet indtægtsføring af fiktiv omsætning på projekter og udstedelse af falske fakturaer.

Derudover trådte en whistleblower frem og afslørede, at der blev udstedt over 100 falske fakturaer i perioden op til salget af selskabet med henblik på kunstigt at øge omsætningen og overskuddet for 2017.

“Køber har produceret omfattende og detaljerede beviser for handlinger vedrørende den påståede svig og bevidste vildledning,” udtaler voldgiftsretten i afgørelsen.

Kort om Gram Equipment

Gram Equipment er en af verdens førende producenter af maskiner til at producere, forarbejde og pakke is. I 2017 lukkede Gram Equipment sine fabrikker i Vojens og i Aarhus og samlede i stedet produktionen i Kolding. I dag arbejder der cirka 300 ansatte i virksomheden, der har hovedkontoret i Kolding.

Virksomheden har siden FSN Capital købte virksomheden af Procuritas haft et samlet underskud på cirka 500 millioner kroner. I 2018 tilførte ejerne over 300 millioner kroner for at redde virksomheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Birthe Kjærs afgørende møde i 1968

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Annonce