Annonce
Mærkedage

Skihopper er braget ind på cykelscenen

Primoz Roglic blev i september den første slovenske vinder af en grand tour, da han vandt Vuelta a España. Oscar Del Pozo/Ritzau Scanpix
Primoz Roglic, der fylder 30 år den 29. oktober, startede som skihopper. Siden skiftede han skiene ud med cyklen og blev en af verdens bedste etapeløbsryttere.

30 år. Da etapeløbet Giro d'Italia i 2013 kom tæt på grænsen til Slovenien, stod den dengang 23-årige Primoz Roglic i vejkanten som tilskuer.

I det løb var det bjergryttere som Vincenzo Nibali, Cadel Evans og Rigoberto Urán, der kæmpede om sejren.

Roglic havde selv afsluttet en karriere som skihopper to år forinden og var først lige gået i gang med sine første løb som cykelrytter på kontinentalniveau.

Seks år senere er Roglic, der tirsdag 29. oktober fylder 30 år, den første slovenske grand tour-vinder i historien efter triumfen i Vuelta a España tidligere på året.

Roglic har imponeret hele cykelverdenen, siden han skiftede skiene ud med pedalerne. Også holdkammeraten Jonas Vingegaard, der skiftede til Roglic' hold, Jumbo-Visma, før 2019-sæsonen.

- Han er et unikum. Han er fuldstændig vanvittig god, lød det fra Vingegaard i foråret.

- Man kan ikke mærke på ham, at han ikke har kørt cykelløb i så mange år. Jeg tror, det er, fordi han har et talent for at cykle, forklarede den danske holdkammerat i maj.

Ifølge Vingegaard er Roglic utrolig vellidt på holdet. Selv om sloveneren er kommet sent ind i cykelsporten, har han travlt med at lære fra sig og dirigere holdkammeraterne.

Blandingen af lederskab, taktisk snilde og unik fysik er farlig for konkurrenterne. Han farer ikke op eller forivrer sig, fordi rivaler presser ham eller bruger ufine metoder.

Roglic vandt aldrig firebakketurneringen flyvende på ski, men efter flyvende kørsel over de spanske bjergtoppe kan han altså skrive grand tour-vinder på cv'et.

Som den danske Trek-sportsdirektør Kim Andersen har sagt:

- Han er et naturtalent. Jeg kunne forestille mig, at uanset hvad han laver, så vil han være god til det.

Med Roglic i spidsen er en slovensk bølge skyllet ind over cykelsporten de senere år. Også landsmændene Tadej Pogacar og Matej Mohoric har vundet store løb på øverste hylde i 2018 og 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Blikkenslager er blevet kistemager

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

Lemvig

HF vil bruge festsal til undervisning

Annonce