Annonce
Holstebro

Skolevalg gennemført blandt 10. klasserne: Katrine troede, hun var socialdemokrat, men endte med at stemme blåt

- De konservative kunne jeg ikke drømme om at stemme på, fordi partiet vil fjerne topskatten og niveauinddele i folkeskolen, fortæller Katrine Svane Olesen fra Step 10, som er Holstebro Kommunes 10. klasses tilbud og et bindeled til ungdomsuddannelserne i byen. Foto: Anette Lund Andersen
Det nye Veganerpartiet fik tre stemmer ved Skolevalget 2021 i Holstebro, men flertallet af de ældste folkeskoleelever stemmer på et af de blå partier.

Holstebro: De må først stemme til folketings- og kommunalvalg om to-tre år, men stemmer de, som de gjorde til dagens skolevalg blandt 10. klasserne i Holstebro Kommune, så vinder blå blok med 62 stemmer mod 57 stemmer til rød blok.

Katrine Svane Olesen fra Skave flyttede sin stemme under den forudgående paneldebat med partiernes lokale ungdomspolitikere.

- Holdningsmæssigt troede jeg, at jeg lå mest til Socialdemokratiet, men jeg synes, at ham fra Venstre var mere udadvendt, tættere på os og bedre til at tale for sig end socialdemokraten, der var mere tilbageholdende, fortæller Katrine Svane Olesen.

Annonce

Hvor kunne du ikke drømme om at sætte dit kryds?

- Konservative. De vil niveauinddele i folkeskolen, men det kan sagtens fungerer uden og begynder man først på det, går der noget diversitet tabt, mener Katrine Svane Olesen, der heller ikke tror på, at hårdere straffe er vejen til at nedbringe vold. Hun tror mere på resocialisering.

Skolevalget 2021

Følgende stemmer blev afgivet ved Skolevalget 2021 på Step 10, som er Holstebro Kommunes 10. klasses tilbud og bindeled til ungdomsuddannelserne. Der blev afgivet i alt 121 stemmer, heraf to blanke.

Socialdemokratiet: 11

*Radikale Venstre: 6

Socialistisk Folkeparti: 12

Enhedslisten: 23

*Alternativet: 2

*Veganerpartiet: 3

Venstre: 39

De Konservative: 19

*Nye Borgerlige: 2

*Liberal Alliance: 2

De * markerede var ikke repræsenteret ved dagens paneldebat.

Den et år ældre, Viktor Urbrand Klausen, satte sit kryds ved Enhedslisten.

- Jeg vidste, at jeg var at finde i rød blok, men var ikke helt klar over, hvilket parti jeg ville stemme på. Jeg overvejede også Socialistisk Folkeparti, men jeg tror bare, at jeg er mere enig med Enhedslisten i de ting, de sagde, forklarer Viktor Urbrand Klausen, der blandt andet vil beholde topskatten.

Stemmer du det samme som dine forældre - ved du det?

- Jeg ved ikke med min mor, men min far og jeg har talt meget politik, og vi er ret enige, så jeg tror, han stemmer rød blok, siger Viktor Urbrand Klausen.

Skolevalget bliver gennemført for 8.,9. og 10 klasser i hele landet. I omegnen af 80.000 elever deltager. På Step10 deltog halvanden hundrede unge. Forud for valghandlingen har de gennemgået et tre uger langt valgkamplignende undervisningsforløb, der understøtter flere fælles mål i samfundsfag. Holstebro-eleverne har udvalgt sig de fire mærkesager: fjernelse af topskatten, konverter landbrug til vild natur, niveauinddeling i skolen og hårdere straffe for vold.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce