Lemvig: 800 meter nyrenoverede stier, 160 meter stibro i træ, et madpakkehus og en generel udtynding af skoven.
Det er det endelige resultat af renoveringen af Skolebakkeskoven i den østlige del af Lemvig, som er blevet færdig i løbet af efteråret.
Fredag eftermiddag kunne en gruppe elever fra den nærliggende Lemtorpskolen se, hvordan det endelige resultat er blevet af arbejdet, der begyndte med en løs ide hos Henrik Steinecke Nielsen for knapt fem år siden.
Midt i skoven, ikke langt fra en sø, er der kommet et madpakkehus, hvor borde og bænke indbyder til at tage en tur ud i naturen midt inde i de omliggende villakvarterer. Og på et senere tidspunkt vil der også blive indrettet en bålplads ved madpakkehuset.
- Der er så stille herinde, at jeg ofte tager mit to måneder gamle søn med i barnevognen, hvor han kan sove i fred og ro her, mens jeg kigger ud over søen, siger Jens Christian Krogh, der er en af de tre initiativtagere til projektet.
Kan bruges til undervisning
Men det er ikke kun forældre med små, sovende børn, der skal bruge skoven. Initiativtagerne har lagt op til, at skoven skal kunne bruges af alle, der gerne vil ud i naturen i et bynært område.
Blandt andet kan Lemtorpskolens elever nu glæde sig over, at de har en skov, de kan boltre sig i til flere fag.
- Vi har hele tiden kunnet bruge skoven til eksempelvis artsbestemmelser eller undersøge vandkvaliteten. Tidligere kunne vi stå i mudder, når vi skulle ud i vandkanten. Men med den nye platform ude i søen er det langt lettere at have en hel klasse med på samme tid, siger Minna Saurbrey Møller, der er naturfagslærer på skolen.
Skoleleder Hanne Odgaard var med på, at der skulle gøres noget ved skoven, så den blandt andet kunne bruges af skolen, men også den nærliggende Børnegården Lemtorp.
Skolebakkeskoven
Skolebakkeskoven er et syv hektar stort område øst for Lemtorpskolen, hvor der er træbevoksning, eng og sø.
Skoven blev indviet i 1999 efter en projektgruppe bestående af flere grundejerforeninger i området i midten af 1990'erne havde foreslået at lave en bynær skov i den østlige del af Lemvig.
Kilde: Initiativgruppens projektbeskrivelse
- Jo mere jeg tænkte over det, jo mere oplagt var det at gøre noget ved tilgængeligheden i skoven. Jeg har selv undervist i naturfaglige fag, og der er meget i skolen, der handler om
bevægelse og udeliv, så derfor kunne jeg se noget potentiale i projektet, da jeg fik præsenteret ideen første gang, siger skolelederen.
- Samtidig er der ikke mange skoler, der har mulighed for at komme ud i naturen ved bare at krydse en parkeringsplads, tilføjer Flemming Ertbølle Madsen, der er formand for skolebestyrelsen, og som også har været en del af arbejdsgruppen.
Ide fire år undervejs
Ideen til projektet opstod for fire år siden, da Henrik Steinecke Nielsen lancerede nogle af sine tanker om den dengang lidt vildtvoksede skov for skoleleder Hanne Odgaard. Undervejs blev der samlet en initiativgruppe, der kom med forskellige input og der blev også tænkt store tanker for skoven i et projekt, der løb op i flere millioner kroner.
Det projekt blev dog ikke til noget, men Flemming Ertbølle Madsen, greb bolden og fik sat gang i et lidt mindre projekt, der med midler fra fonde og lokale interessenter i Lemvig beløb sig til omkring 800.000 kroner. Arbejdsgruppen mangler dog stadig at samle omkring 50.000 kroner sammen til de sidste dele af projektet, der blandt andet omfatter en renovering af stierne fra boligområderne ind til hovedstien i skoven.
Minna Saurbrey Møller, lærer LemtorpskolenTidligere kunne vi stå i mudder, når vi skulle ud i vandkanten, men med den nye platform ude i søen er det langt lettere at have en hel klasse med på samme tid
Initiativtagerne håber, der kan nedsættes et skovråd, der fremover kan stå for at drive skoven. Lemvig Kommune har i forbindelse med projektet godkendt, at de vil stå for vedligeholdelsen af skoven, blandt andet ved madpakkehuset.
I første omgang bliver der heller ikke nogen decideret indvielsesfest, men initiativtagerne håber, det på et senere tidspunkt bliver muligt at markere renoveringen af skoven.