Annonce
Klima

Slovenien satser på nul skrald

Plastik, metal og stearin fra kirkegårdslys bliver også genbrugt i stor skala i Slovenien.
Det er lykkedes hovedstaden i Slovenien at skifte ind på en langt grønnere kurs. For femten år siden endte alt affald fra landets hovedstad på en stor losseplads uden for byen. Men nu bliver det meste af skraldet genbrugt.

En dag i 2013 stod der pludselig to genbrugsspande uden for hver gadedør i Sloveniens hovedstad, Ljubljana. Det var blevet tid til, at hver husstand skulle begynde at sortere papir og emballage fra det øvrige affald. For at motivere folk til at bakke op om initiativet, blev antallet af kørsler med skraldebilerne samtidig halveret, så containerne fremover kun blev tømt halvt så ofte som før. Hvis indbyggerne ville forhindre overfyldte affaldsspande, var de altså nu nødt til at genbruge papir og emballage, så det ikke fyldte op i containerne til restaffaldet.

Beslutningen var ikke lige populær hos alle, men den virkede: Sammen med tidligere tiltag for at sortere bioaffald og glas har ændringen betydet, at Ljubljana i dag genbruger 68 procent af alt affald, hvor det i 2008 kun var godt 29 procent. Det giver Slovenien en topplacering på listen over lande i Europa, der er bedst til at genanvende deres husholdningsaffald, skriver den britiske avis The Guardian. Til sammenligning er det i Danmark omkring 48 procent af husholdningsaffaldet, der bliver genanvendt, viser seneste tal fra Miljøstyrelsen.

Samlet set er affaldsmængderne, der ender på Ljubljanas losseplads, faldet med næsten 80 procent. Der er nemlig også blevet oprettet to genbrugsstationer, hvor folk ligesom i Danmark kan komme af med deres gamle ting - og måske komme hjem med noget nyt. De indleverede ting bliver undersøgt, og de brugbare genstande, der ikke er i stykker, bliver rengjort og solgt igen til en lav pris. Samtidig holder genbrugsstationerne ugentlige åbne workshops, hvor folk kan lære at reparere gamle ejendele. Genbrugspladserne er blevet så populære, at byen planlægger at bygge tre yderligere store genbrugsstationer, samt ti mindre i tæt befolkede områder.

Annonce

Trods resultaterne er den slovenske hovedstad ikke i mål endnu. Ambitionen er, at byen vil genanvende alt sit affald. Men byen er langt foran EU’s officielle målsætning. Her er det nemlig først i 2023, at indsamling af bioaffald skal gøres obligatorisk i hele EU.

Verdens Bedste Nyheder

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce