Annonce
Struer

Slut med madspild til firmajulefrokosten

<p>Genrefoto.</p>

Nye tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at julens madspild løber op i 1,1 mia. kroner.

Nye tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at julens madspild løber op i 1,1 mia. kroner.

Meget af madspildet foregår under de mange firmajulefrokoster. Derfor lancerer bevægelsen Stop Spild Af Mad og rådgivningsvirksomheden AgroTech en guide til storkøkkener om, hvordan de undgår julens spild til firmajulefrokoster og andre former for offentlig julebespisning.

Selvom julens madspild ifølge Landbrug & Fødevarer er faldet fra 1,5 mia. til 1,1 mia. kroner, og andre tal viser, at syv ud af to danskere går op i madspild, er der stadig lang vej til at få det stoppet.

Annonce

Maven bliver mæt før øjnene

Men julens madspild opstår ikke blot hos forbrugere. Julemånedens madspildsfælder findes også i forbindelse med de utallige julearrangementer, som afholdes i december.

»Mange danskere forbinder store firmajulefrokoster og julebuffeter ikke alene med overspisning, men også med vulgært madspild,« mener Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad og initiativtager til kampagnen.

»Men mere er ikke altid ensbetydende med bedre. Derfor er det meget vigtigt at formidle gode råd, inden det hele går løs. Forebyggelse og planlægning er nøglen her, for da maden først har været fremme på bordet, er den ikke til at redde.«

Det problem som restauratør i Struer Hallernes Cafeteria og Café Petit, Gitte Laursen kan nikke genkendende til.

»Særligt når man sender mad ud af huset, vil det jo være katastrofalt, hvis der mangler noget. Derfor er man måske nok tilbøjeligt til at sende lidt mere mad ud, end der rent faktisk bliver spist,« siger hun.

Projektleder hos AgroTech, Johanne Sønderlund Birn, oplever stigende interesse i at forebygge madspild i restauranter og storkøkkener:

»Det går op for flere, at der er en stor økonomisk gevinst ved at mindske madspild. Som enhver god husmor ønsker køkkenerne naturligvis ikke at løbe tør for mad, men vi oplever, at flere er begyndt at servere mindre portioner eller bruge mindre fade. Det skyldes, at storkøkkenerne nu også oplever, at gæsterne er mere optagede af madspild end tidligere.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Få overblikket: Disse grupper skal vaccineres i april

Annonce