Annonce
Struer

Slutdepot lagt i mølposen - indtil videre

Askov Overgaard er ikke tryg ved ,,at de samme eksperter, som har anbefaldet et slutdepot i undergrunden, nu skal undersøge mellemlagerløsningen. Arkivfoto: Morten Stricker

Der er ingen grund til at juble alt for meget over udviklingen i atomaffaldssagen, mener berørt lodsejer. Faren for et underjordisk slutdepot er ikke drevet over.

I flere år har ejeren af herregården Hindsels, Askov Overgaard, strittet imod, at det radioaktive affald fra Forsøgscenter Risø skulle begraves i et underjordisk depot.

Annonce

Depotet kunne nemlig meget vel komme til at ligge under hans jord i det nordøstlige hjørne af Thyholm, som var et af seks danske områder, der af statens geologer er udpeget som egnet til at rumme det nedgravede slutdepot.

Han glæder sig derfor over, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) og alle Folketingets partier i går blev enige om, at muligheden for at opbevare atomaffaldet i et mellemlager over jorden, som man blandt andet gør i Holland, nu skal undersøges nærmere. Men han hæfter sig ved, at der ikke er en afgørelse på sagen.

»Det er en udmærket beslutning, men sådan som det er fremlagt, så er det jo ikke den endelige beslutning. Man har midlertidigt lagt slutdepotet i mølposen, og så skal der laves en rapport på mellemlageret,« siger Askov Overgaard,

Den opfattelse bekræftes af en pressemeddelelse, som i går kom fra Sundhedsministeriet.

»Jeg er rigtig tilfreds med, at der i Folketinget er bred enighed om, at vi nu skal undersøge muligheden for at etablere et mellemlager nærmere. For mig at se er det den helt rigtige løsning. Nu lægger vi slutdepotsporet på hylden og koncentrerer os om mellemlagerløsningen,« udtaler sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.

Samme eksperter

Problemet er ifølge Askov Overgaard, at det nu er de samme eksperter, der skal undersøge mellemlagerløsningen, som tidligere har argumenteret for et slutdepot i undergrunden.

»Vi ved jo, at de i forvejen er negativt indstillede mod et mellemlager,« siger Askov Overgaard med henvisning til, at eksperter fra Dansk Dekommissionering og GEUS i en rapport, der kom i sidste uge, vurderede, at etableringen og driften af et mellemlager vil være en »betragtelig udgift for det danske samfund«.

Men pris-argumentet gør ikke indtryk på sundhedsministeren:

Prisen ikke afgørende

»Det er fuldstændig uvedkommende, om den her løsning, vi nu i fællesskab er nået frem til at undersøge yderligere, fordyrer eller forlænger processen med at finde en løsning på, hvor og hvordan atomaffaldet skal opbevares. Det er slet ikke det afgørende. Jeg er optaget af, at vi finder en løsning, som danskerne kan være helt trygge ved«, udtaler Nick Hækkerup.

Han forventer, at undersøgelsen af mellemlagerløsning ligger klar om ni til 12 måneder.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce