Annonce
Rejser

Smutture i Danmark: Tre attraktioner i Sønderjylland

Den cirka 56 hektar store Nordborg Sø ligger ved Nordborg på Als i en langstrakt tunneldal med stejle skrænter, der fortsætter ned under vandoverfladen. Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark, 2020
Trap Danmark udgiver frem til slutningen af 2021 et stort værk om Danmarks natur, historie, kultur og samfund. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion punktnedslag i værket.

Natur og historie ved Nordborg Slot

Nordborg Slot blev opført på en holm i vestenden af Nordborg Sø i 1570’erne oven på resterne af et tidligere slot fra midten af 1100-tallet. De nuværende anlæg er fra 1909-10, efter at Nordborg Kommune havde overtaget resterne af det gamle slot, som blev stillet til rådighed for en tysk højskoleforening. Efter genforeningen i 1920 blev slottet solgt til grosserer Johan Hansen, der i 1922 oprettede Nordborg Slots Efterskole.

Annonce

Historier om Store og Lille Okseø

Store Okseø og Lille Okseø ligger idyllisk på det lave vand i Flensborg Fjord, og med lidt fantasi er det let at følge sagnet om, at de skulle være skabt af ler, som faldt ud af en jættes sko, da han forsøgte at krydse fjorden. At den dannelseshistorie er en myte, kan der næppe herske tvivl om. Andre historier er derimod mere sejlivede. Det gælder ikke mindst den ubekræftede fortælling om, at den pestramte dronning Margrete 1. skulle være afgået ved døden på Lille Okseø i 1412 efter at have besigtiget byggeriet på Duborg Slot i Flensborg.

Store Okseø (t.v.) og Lille Okseø (t.h.) ligger i Flensborg Fjord ud for Sønderhav. Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark, 2020
Annonce

Kalkmalerier i Møgeltønder Kirke

Møgeltønder Kirke er rigt dekoreret med ung- og højgotiske kalkmalerier samt dekoration fra renæssancen. De gotiske billeder udgøres af scener fra både Det Nye og Gamle Testamente, Jesu barndomshistorie og dagligliv, mens den ornamentale dekoration, som udfylder murfladen mellem scenerne, er eftermiddelalderlig.

Møgeltønder Kirke rummer et væld af kalkmalede udsmykninger fra mindst tre perioder, hvoraf malerierne fra 1550‐60 på skibets vestvæg er enestående. Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark, 2020

Bøger om Danmark

Trap Danmark udkommer frem til slutningen af 2021 med bøger om Danmark. Udgivelserne består af bøger om den enkelte kommune med et kort over kommunen indlagt. Bøgerne koster 200-300 kroner og kan købes i landets boghandler. Derudover udgives 34 indbundne bøger med indholdet fra to til seks kommuner. De kan ligeledes købes enkeltvist for omkring 400 kroner, men udgør også et samlet 34-binds bogværk, man kan abonnere på til 12.775 kroner. Der skabes endvidere et omfattende digitalt opslagsværk med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion. Se mere på trap.dk.

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmark, bind 17: Tønder, Aabenraa, Sønderborg. Bindet udkom i marts 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat For abonnenter

Det er en floskel, men den tæller også efter Eriksen i Parken: Der er ikke noget, der er så skidt, det ikke er godt for noget

Annonce