Annonce
Debat

Socialdemokratiet avler EU-skepsis ved at undgå faglig debat om nyt EU-forbud

Morten Løkkegaard. Pressefoto

Læserbrev: Det er tragisk for både tatovører og tatoveringsglade kunder, at Socialdemokratiet fastholder sin støtte til et uvidenskabeligt forbud, som gør det ulovligt at bruge næsten al tatoveringsblæk på markedet.

Regeringen nægter at tage en saglig debat om forbuddet, som mangler videnskabelig evidens.

Tværtimod undgår partiet at forholde sig til faglige argumenter fra blandt andet overlæge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling, Jørgen Serup, som de seneste måneder har tordnet mod forbuddet. I stedet bygger partiets europaparlamentariker Christel Schaldemose sin opbakning til forbuddet på EU’s kemikalieagentur anbefalinger. Anbefalinger, som Schaldemose vist ikke selv har læst.

Annonce

For det er tydeligt for dem, som læser baggrunden for forbuddet, at der er tale om en overdrevet udnyttelse af forsigtighedsprincippet. Lad mig med det samme fastslå, at jeg er stor tilhænger af forsigtighedsprincippet. Problemet er, når princippet misbruges til at vedtage forbud uden videnskabeligt fundament.

Over 4000 stoffer, som blandt andet benyttes i tatoveringsblæk, blev forbudt ved årsskiftet, og tatovører mangler nu alternativer. Situationen er netop forårsaget af et misbrug af forsigtighedsprincippet.

Eksempelvis erkender Det Europæiske Kemikalieagentur, som har lavet researchen forud for forbuddet, i sin egen risikovurdering, at der for nogle af stofferne ikke findes videnskabelig dokumentation for sundhedsfare ved at bruge dem i tatoveringsblæk. Faktisk har kemikalieagenturet ikke undersøgt alle stofferne, der forbydes, og anerkender, at flere stoffer er taget med, selvom de ikke er påvist skadelige eller bærer beviste risici for helbredet.

Socialdemokratiet stædigt al kritik af forbuddet og insisterer endda på, at tatovører allerede i dag har ”mange” alternativer til det nu forbudte blæk. En påstand, som tatovører ikke genkender.

Siden 2018 har European Society for Tattoo And Pigment Research advaret EU-Kommissionen om konsekvenserne ved forbuddet og den manglende videnskabelige evidens.

Desværre har man undladt at tage advarslerne seriøst.

Og det samme oplever vi nu med den danske regering. Trods råb om hjælp fra branchen og faglige advarsler afviser Socialdemokratiet stædigt al kritik af forbuddet og insisterer endda på, at tatovører allerede i dag har ”mange” alternativer til det nu forbudte blæk. En påstand, som tatovører ikke genkender.

Misbrugen af forsigtighedsprincippet er desværre en realitet. Og hvis vi skal beskytte princippet, er vi nødt til at sikre et videnskabeligt fundamentet, når vi lovgiver. Fortsætter Socialdemokratiet kampen for at undgå en debat om problemet, risikerer vi, at tilliden til EU-lovgivningen tager skade.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Maskinfabrik har gode tider: Leverede bedste regnskab nogensinde

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Jysk Energi melder alt klar til elbilerne

Navne For abonnenter

BK Hertz' mangeårige ejer og manufakturhandler med stort M er død: Bent Kærgaard blev 78 år

Lemvig

Corona satte ny rekord i Lemvig

Erhverv For abonnenter

Den største enkeltinvestering i 60 år: Nu kan vi arbejde langt hurtigere

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Leder For abonnenter

Der er noget helt galt i Lemvig, hvis man holder kæft og lader voldsforbrydere gå fri

Debat

Klumme: Energihævneren - en ny superhelt

Lemvig

Der var masser af vidner til grov voldssag, men ingen ville sige noget: Politiet kommer med kraftig opfordring

Holstebro For abonnenter

Da Poul Henning pludseligt døde, reddede han fem andre: - Det er uretfærdigt, men tænk på dem, som fik deres kære med til juleaften på grund af ham

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Navne For abonnenter

Katja fra Struer: - Vores forhold blev cementeret, da vi sejlede til Sydgrønland i en lille båd i stiv kuling

Holstebro For abonnenter

Gødstrup har 409 enestuer - men kun de 330 forventes brugt: Få historien om de tomme stuer og mosen, der var en and

Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du organdonor?

Annonce