Annonce
Danmark

Socialdemokratiet vil undgå opgør mellem land og by

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad taler for, at der skal skabes balance mellem by og land på Socialdemokratiets kongres i Aalborg. S-toppen har op til kongressen fået kritik for at fokuserer for meget på provinsen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Et decentralt Danmark med studie- og arbejdspladser i provinsen skal ikke ske på bekostning af København.

Der er en "geografisk uretfærdighed" i Danmark, der er til at tage og føle på.

Sådan har det lydt fra statsminister Mette Frederiksen (S). Begrundelsen har dannet grundlag for forslag om flere læger og nærhospitaler i provinsen, udflytning af statslige arbejdspladser og udflytning af uddannelser fra store byer.

I hård kamp med både Venstre og Dansk Folkeparti har Socialdemokratiet i de senere år haft fokus på at gøre mere for provinsen. Og det er ifølge kritikere sket på bekostning af København.

Annonce

Op til Socialdemokratiets kongres i Aalborg i denne weekend har partiets kandidat til overborgmesterposten i København, Sophie Hæstorp Andersen, i Politiken advaret mod "splittende sprogbrug" og en retorik, der taler "land mod by" konflikter op.

På partiets kongres i Aalborg i denne weekend er det mest brugte ord dog ikke "geografisk uretfærdighed", men "balance".

Der skal være balance mellem de store byer som København, de mellemstore byer og landområderne, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

- Det er klart, at den ambition, vi har om at skabe et mere decentralt Danmark, hvor man er tættere på befolkningen, ikke skal ske på bekostning af hovedstaden, siger Kaare Dybvad Bek.

Spørgsmål: Er I gået for langt i retorikken? I har gentagne gange sagt, at der skal gøres mere for landområderne og blandt andet fokuseret på, at der skal udflyttes arbejdspladser og studiepladser fra hovedstaden?

- Jeg synes altid, vi har forsøgt at balancere det. Når vi har lavet initiativer omkring politistationer og uddannelser rundt om i landet, så er der mange også i hovedstaden, der har en stor forståelse for, at nogle af de landsdele, hvor man kæmper økonomisk, der er der også brug for at lave nogle investeringer, siger Kaare Dybvad Bek.

Han mener, at regeringen også har fokus på hovedstaden og blandt andet snart kommer med et udspil, der skal sikre flere studieboliger og billige boliger i København.

Holbæks borgmester Christina K. Hansen ser behov for en ændret tilgang:

- Der er en tendens til, at når der sker noget godt i København, så er man sure på landet. Og når der sker noget godt på landet, så er man sure i København.

- Men vi bliver nødt til at se på de overordnede udfordringer og skabe sammenhæng, siger Christina.

En lignende melding kommer fra Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Han peger på, at mange på Fyn arbejder i Odense, og at Fyn derfor skal ses som en byregion. Land og by er afhængige af hinanden:

- Det er vigtigt, at vi styrke sammenhængen, så det ikke bliver land mod by.

- Hvis man får for meget land mod by i fynsk kontekst, så risikerer vi at få dynamikken rykket væk fra der, hvor folks levebrød er skabt, siger Peter Rahbæk Juel.

Han peger på, at Odense ligesom andre af de største byer i Danmark også har udfordringer, der nogle gange blive overset i debatten om land og by.

- Vi kan se, at ledigheden er størst i Odense, selv om det er der, hvor en stor del af Fyn går på arbejde, siger Peter Rahbæk Juhl.

Han fremhæver også, at selv om Odense har fremgang, så har man som barn i Vollsmose fortsat et af de vanskeligste udgangspunkter i Danmark for at klare sig bare gennemsnitligt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Lemvig

Blandt de mindst ramte: Lemvig Kommune er ikke længere blodrød

Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Lemvig

By og sø skal hænge bedre sammen: To projekter er i gang på samme tid

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Ulfborg/Vemb For abonnenter

Anne gik fra politibetjent til ægproducent og undrer sig over ulogiske regler: - Man skal være jurist for at drive landbrug

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Vestjylland

Spurgt på gaden: Tager du til julefrokost i år – eller melder du afbud?

Annonce