Annonce
Holstebro

Solcelleanlæg skal betale 6 millioner til lokale projekter: Kommunen tager de 480.000 til administration

Better Energy er i fuld gang med at opføre nordeuropas største solcelle-park ved Bur. Den bliver på 200 hektar. Foto: Morten Stricker
Grøn Ordning bliver til Grøn Pulje, og så kan kommunerne pludselig få dækket deres udgifter. Og de tager det fulde beløb.

Bur: Pengene skulle egentlig komme de berørte naboer og lokalsamfund til vindmøller og solcelleanlæg til gode.

Men frem over kommer de også til at lune i kassen i Holstebro Kommune.

Efter ordningen ændrer navn fra Grøn Ordning til Grøn Pulje, og kommunerne får det fulde ansvar for penge, er der blevet åbnet op for, at kommunerne kan opkræve et administrationsgebyr på maksimalt otte procent, og det er lige akkurat det beløb, som anbefalingen til politikerne lyder på:

Annonce

- Vi har haft udgifter i forbindelse med den gamle ordning, som vi ikke fik dækket. Med den nye model, vil vi få størstedelen af vores arbejde dækket – men næppe det hele, forklarer direktør for teknik- og miljø i Holstebro Kommune, Anders Debel.

Grøn Pulje og ordning

Med Grøn Pulje bliver opstillerne af vedvarende energianlæg pålagt at indbetale et beløb pr. opstillet MW til den kommune, hvori der opstilles vedvarende energianlæg eller den kommune eller de kommuner, der har indsigelsesret ved åben dør-havvindmøller.

Kommunen administrerer midlerne, og midlerne kan anvendes bredt til kommunale tiltag. Det er hensigten, at midlerne fortrinsvist skal støtte projekter ansøgt af nære naboer til det vedvarende energianlæg samt grønne tiltag i kommunen. Betalingen af midlerne skal ske direkte fra opstiller til kommunen som en engangsbetaling efter nettilslutning.

Grøn Pulje afløser Grøn Ordning, hvor konceptet var det samme. Det bliver nu kommunerne, der får det fulde ansvar for ordningen.

Det betyder eksempelvis, at Holstebro Kommune vil bruge 480.000 kroner på at administrere de omkring seks millioner kroner, som solcelleprojektet ved Bur vil komme til at indbringe til den Grøn Pulje.

- I dag har vi jo taget pengene andre steder fra, da vi ikke er blevet kompenseret for arbejdet, siger Anders Debel.

Men så bliver der vel færre penge til projekter for de berørte lokalsamfund?

- Beløbet, som opstillerne skal betale, er også steget, så det tror jeg ikke. Men hvor alle pengene før gik til projekterne, så er det rigtigt, at vi har fået mulighed for at få vores omkostninger ved at administrere ordningen dækket.

Mest muligt til projekter

Formand for SF Karsten Filsø har svært ved at gennemskue, om beløbet på otte procent er passende eller højt:

- Det vil vi naturligvis spørge ind til. Min holdning er, at vi ikke skal opkræve en krone for meget til administration, men at kommunen naturligvis skal have dækket sine omkostninger i forbindelse med projekter fra Grøn Pulje.

Han kan ikke se, hvordan man er nået frem til i Holstebro Kommune, at man har brug for det maksimale beløb:

- Det regner jeg med, at vi får en forklaring på, siger Filsø med henvisning til, at sagen behandles i økonomiudvalget tirsdag.

Dansk Folkepartis Søren Olesen er enig:

- Den tid, kommunen bruger, skal naturligvis kompenseres. Men hvordan man er nået frem til lige akkurat otte procent, det må vi få uddybet – det lyder trods alt af en hel del, siger Søren Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Endnu en flyttedag for kviktestcenter

Annonce