Annonce
Kultur

Nu får du en smagsprøve: Sommerudstilling med guldalderkunst i toldboden i Lemvig

Kunstsamleren Frank Nicolaisen fra Trans har skænket cirka 650 guldaldermalerier til Vestjysk Kunst Fond med den hensigt, at de løbende skal udstilles i det kunstmuseum, der efter planen skal indrettes i toldbodbygningen. Her ved offentliggørelsen af planerne er Frank Nicolaisen flankeret af Lemvigs borgmester Erik Flyvholm (tv) og  udvalgsformand Henrik Thygesen. Arkivfoto: Morten Stricker
Lørdag 19. juni åbner en sommerudstilling med guldalderkunst i Den gamle Toldbod i Lemvig. Den skal vise interessen for at se de guldaldermalerier, som kunstsamleren Frank Nicolaisen har skænket til en fond.

Lemvig: Tidligere på året kunne vi fortælle, at der er planer om at omdanne den gamle toldbodbygning på havnen i Lemvig til et museum for guldalderkunst, og nu er Vestjysk Kunst Fond klar med en sommerudstilling med blandt andet guldalderkunst i den gule toldbodbygning.

Kunstsamleren Frank Nicolaisen fra Trans, der har samlet kunst i 70 år, har skænket cirka 650  guldalder-malerier til en samlet værdi af et tocifret millionbeløb til fonden, og det er blandt andet et udsnit af de malerier, der nu udstilles i toldboden.

Der er tale om marine-malerier fra blandt andet den danske guldalder. Udstillingen åbner lørdag den 19. juni, og den kan ses til og med efterårsferien. Der er åbent alle eftermiddage på nær tirsdag. Det oplyser Lemvig Kommune i en pressemeddelelse.

Annonce

Sommerudstillingen skal være en slags prøveudstilling, der blandt andet skal afdække interesse for at se guldalderkunst. Til det formål har Færchfonden doneret 150.000 kroner.

På den måde kan der høstes erfaringer, inden arbejdet med et permanent kunstmuseum går i gang. Det gælder blandt andet ophængning af malerier, de besøgendes bevægelsesmønstre, de frivilliges engagement, lysforhold og billetsalg.

Det er Lemvig Kommune, der ejer toldboden. Frivilligcentret er netop flyttet fra toldboden til nye lokaler på den tidligere handelsskole i Lemvig.

Det er første gang

Frank Nicolaisen udlåner ofte malerier til kunstmuseer rundt om i Danmark, men det er første gang, de besøgende får mulighed for at se så stor en del af hans samling på én gang.

Samlingen tæller nogle af Danmark vigtigste kunstnere som C.W. Eckersberg, Emanuel Larsen, Vilhelm Petersen, Martinus Rørbye, Carl Dahl, C.F.Sørensen, Anton Melbye, Carl Neumann, Laurits Holst, Carl Locher, Christian Mølsted og Christian Eckhardt.

De har om nogen sat aftryk i dansk kunsthistorie, og Vestjysk Kunst Fond glæder sig til at vise malerierne frem.

De besøgende vil kunne se alt fra fiskere på blikstille vand til krigsskibe i oprørt hav. Det minder os om den store betydning, havet har haft og på mange måder stadig har. Samlingen vil både tage gæsterne med til nogle af de smukkeste kystområder i Danmark og give mulighed for at drømme sig bort til fjerne kyster.

Annonce

Bemandes af frivillige

Sommerudstillingen bemandes af frivillige værter. Rekrutteringen er i gang, og Vestjysk Kunst Fond hører gerne fra folk, der er interesseret i at blive frivillig.

- Hensigten med sommerudstillingen er at gøre erfaringer med et kunstmuseum på havnen i Lemvig. Udstillingen kommer til at foregå i eksisterende rammer, der ikke er bygget til et museum. Alligevel er det håbet at gøre erfaringer, som kan bruges i arbejdet med at etablere et kunstmuseum. Det er spændende, at en Toldbygning på havnen i Lemvig kan vise, hvordan kunstnere har fremstillet søfartens historie, siger Anne-Mette Flyvbjerg, bestyrelsesmedlem i Vestjysk Kunst Fond.

Anne-Mette Flyvbjerg føjer til, at ambitionen er et museum, der kan glæde lokale og turister.

Den danske guldalder

Den danske guldalder er betegnelsen for perioden fra cirka 1800 til 1850 i dansk kunst- og kulturliv.

Den danske kultur blomstrede i den periode inden for forskning, litteratur, billedkunst og musik. Det var prominente navne som: fysikeren H.C. Ørsted, digterne Adan Oehlenschläger, N.F.S. Grundtvig og B.S. Ingemann, forfatterne H.C. Andersen og Søren Kierkegaard, malerne C.W. Eckersberg, Martinus Rørbye, Wilhelm Marstrand og J.T. Lundbye, billedhuggeren Bertel Thorvaldsen og komponisterne C.E.F Weyse og J.P.E. Hartmann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce