Annonce
Lemvig

Største anlægsprojekt i nyere tid: Havnen er klar til de store skibe

I dag er der 10 meter vand hele vejen ind fra Nordsøen til kajanlæggene i havnen. Dermed er havnen klar til at modtage selv de største fiskefartøjer. Foto: Thyborøn Havn
Thyborøn Havn har tilendebragt endnu en stor anlægsinvestering på 80 millioner kroner

Thyborøn: Efter flere års forberedelse er Thyborøn Havn nu endelig i mål. Nu kan havnen officielt bryste sig af at have 10 meters vanddybde hele vejen fra Nordsøen ind til kajanlæggene i havnen. Dermed er havnen nu klar til at modtage selv de største fiskefartøjer fra landene omkring Nordsøen, men også godsskibe og fartøjer indenfor offshorebranchen kan benytte havnen.

- Det er et ønske, vi har haft i snart 15 år, så på den måde er det en milepæl for havnen, siger havnedirektør Jesper Holt Jensen.

Ønsket om en dybere indsejling har havnen haft allerede mens ansvaret for indsejlingen lå hos Kystdirektoratet. Staten ville blot garantere otte meters vanddybde i indsejlingen, men da Thyborøn Havn for nylig selv overtog ansvaret for oprensningen af sejlrenden, opstod muligheden for at skabe en indsejling med 10 meters vanddybde.

Annonce

Nyt land

Sandet fra uddybningen er anvendt til at udvide havnens landarealer mod syd. Mere end 600.000 kubikmeter sand er flyttet fra sejlrenden og skaber nu 150.000 kvadratmeter ny havneareal parallelt med hovedvejen. Dette areal skal fremover anvendes til håndtering af gods. Dermed er projektet til 80 millioner kroner både det største uddybnings- og havneudvidelsesprojekt i hele Thyborøn Havns historie.

Det er et ønske, vi har haft i snart 15 år, så på den måde er det en milepæl for havnen

Jesper Holt Jensen, havnedirektør

Der er stadig enkelte steder, hvor vanddybden i dag ligger en anelse fra målet, men de bliver oprenset ved færdiggørelsen af Thyborøn Havns hidtil største bygge og anlægsprojekt omkring april.

- Til sommer vil vi indvie den nye godsterminal med de 220 nye kajmeter ved navn Limfjordskaj III og det nye 150.000 kvadratmeter store baglandsareal, som er blevet til i kraft af nyttiggørelsen af materialet fra uddybningen af indsejlingen, siger Jesper Holt Jensen.

Potentiale for flere erhverv

I dag har havnen ingen kunder, der står på spring for at udnytte vanddybden og de nye landarealer, men Jesper Holt Jensen er ikke i tvivl om, at investeringen fremover vil få stor betydning for Thyborøn.

- Vi kan mærke, at når vi taler med aktørerne ude på markedet, at det bliver noteret som en positiv ting, at der nu er 10 meters dybde. Jeg tror på, det vil få stor værdi for Thyborøn fremover, siger Jesper Holt Jensen.

De største industrifiskefartøjer fra for eksempel Norge og Færøerne leverer råvarer til fiskemelsfabrikken TripleNine A/S, men har undertiden haft svært ved at komme ind gennem kanalen. Det får de ikke længere.

Havnen har fortsat ingen konkrete planer for, hvordan det nye landareal kan udnyttes, men det ventes i spil, når offshore branchen skal i gang med aktiviteter som installation af havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord, Thor og den kommende Energiø, der skal anlægges på Nordsøen syd for Thyborøn.

Også godstrafikken kan fremover vælge at sejle gods til og fra Danmark fra havnen og dermed undgå et belastet vejnet i øst. Den nye vanddybde åbner op for et større udvalg af fartøjer og giver branchen solide muligheder for logikstikoptimering med miljøhensyn.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Thyborøn får nyt maritimt museum - Kystcentret er solgt til folkene bag Sea War Museum

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Lemvig For abonnenter

15-årige Mathilde arbejder på plejehjem: Jeg kan mærke jeg gør en forskel for dem her

Navne

Lotte vil hjælpe dem, der ikke er der, hvor de gerne vil være i livet

Leder For abonnenter

Det er helt oplagt: Selvfølgelig skal de unge på plejehjem

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Lemvig For abonnenter

Leder om ny ungarbejder: Mathilde er med til at skabe stjernestunder for de ældre

Lemvig

Coronasmitte eksploderer i Lemvig: Krydser markant milepæl for første gang

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Erhverv

Karsten opfandt berømt slogan for 30 år siden: - Jeg fik en flaske gammel dansk og et diplom

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han har store forventninger til Danielsen

Lemvig For abonnenter

Kommune ansætter ungarbejdere til plejehjem: De skal hjælpe med de lette opgaver

Lemvig

To nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til forfatterpar

Annonce