Annonce
Uddannelse

Støtte og gode venner skal forebygge frafald på erhvervsuddannelser

2015-erhvervsskolereformens mål er, at 60 procent skal gennemføre en EUD-erhvervsuddannelse og få sig et svendebrev. Det mål er ikke nået endnu, men skolerne gør alt, hvad de kan for at støtte eleverne, fortæller direktør for Uddannelsescenter Holstebro Ann Østergaard. Foto: Johan Gadegaard
Næsten halvdelen af eleverne falder fra undervejs mod svendebrevet. Skolerne gør en stor indsats, men problemerne ligger ofte andre steder.
Annonce

HOLSTEBRO: Kun 52 procent af eleverne på EUD-erhvervsuddannelsen ender med at få et svendebrev.

Resten ryger af sporet undervejs: Nogle melder sig til, men møder aldrig op; nogle har for højt fravær og må forlade skolen, mens andre må kaste håndklædet i ringen, når de kommer i praktik.

Dermed er der et stykke vej til det politiske mål om 60 procents fuldførelse, der blev aftalt med erhvervsskolereformen i 2015. Det var den reform, som især handlede om skærpede boglige krav til eleverne.

Elever tilknyttet Uddannelsescenter Holstebro (UCH) klarer sig marginalt bedre end gennemsnittet. Her gennemfører 53 procent.

Men på ét område er UCH én af landets allerbedste: Her er der næsten ingen, som udebliver fra første skoledag.

- Vi inviterer alle tilmeldte til samtale inden skolestart og sikrer os, at de ved, hvad de søger ind til. For eksempel skal en kommende bager-elev vide, at han kan blive nødt til at møde på arbejde klokken tre om natten og dermed også skal kunne transportere sig selv til praktikstedet, for der kører ikke bus og tog på det tidspunkt, forklarer direktør Ann Østergaard.

Annonce

Ekstra støtte til elever

10-20 procent af UCH-eleverne falder fra i løbet af den første 20 uger lange skoleperiode. Det er også markant bedre end landsgennemsnittet på 20-30 procent og resultat af en ihærdig indsats, fortæller UCH-udviklingschef Kirsten Skov Bertelsen:

- Vi har en god overlevering allerede fra UU-vejlederne, så vi for eksempel kan tilbyde specialpædagogisk støtte, hvis der er brug for det, typisk ordblinde-støtte eller en mentor. Alle elever har en kontaktlærer, så vi tidligt kan opdage det, hvis der er udfordringer. Og vi har studievejledere, relationsmedarbejdere og matematik-café. Nogle få har vanskelige forhold derhjemme, som gør, at de har svært ved at koncentrere sig om uddannelsen, og så kan vi tilbyde dem plads på skolehjemmet, så de får struktur på hverdagen og fællesskab med gode venner.

Netop de sociale relationer er vigtige for, at unge får succes.

- Alle klasser arbejder målrettet på at skabe gode relationer. Det er vigtigt, at eleven ved, at der er nogen, der regner med, at han kommer i dag. Du har ikke lyst til at blive hjemme, hvis du ved, at dine venner står og venter på dig, forklarer Kirsten Skov Bertelsen.

Annonce

Sjældent skolens fejl

Erhvervsskolereformen handlede ellers mest om skærpede boglige krav. Jo, der er da nogle enkelte elever, som har svært ved at klare kravene i eksempelvis matematik, men skal man være ærlig, så skyldes frafald ofte udfordringer, som ikke har ret meget med skolen at gøre.

Og statistikken snyder også en smule, forklarer direktør Ann Østergaard:

- Hvis en elev får en kæreste, flytter til en anden by og dermed skifter skole, så tæller det som ”frafald”. Det gør det også, hvis de skifter studieretning – eksempel finder ud af, at de hellere vil være elektriker end tømrer.

Det største frafald sker i mødet mellem elev og læremester, ude på praktikpladsen. Måske er kemien dårlig? Eller en bagerlærling udvikler mel-allergi, eller tømrerfirmaet går konkurs. Også her kæmper skolen for at undgå, at eleven falder helt ud af uddannelsen. Nogle elever ender med at skifte læreplads og må i en overgangsperiode gå i skolepraktik.

Men selv om skolen ofte er uden skyld i truende frafald, så overgiver UCH sig aldrig. Det handler nemlig ikke om at se godt ud i en statistik, men om at kæmpe for de unges fremtid. Og den kamp er altid værd at tage.

- Elever, som er i fare for at falde fra, fylder rigtig meget hos os. Vi er sat i verden for at danne og uddanne, så vi gør rigtig meget for, at det skal lykkes, siger direktør Ann Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce