Annonce
Gear

Start din bil med fingeraftryk

Med den nye fingeraftryksscanner fra Hyundai vil man både kunne åbne bilen og starte den. Foto: Hyundai

Hyundai klar med verdens første fingeraftryksscanner til biler. Med den kan du både låse bilen op og starte den.

Vi har kendt det længe fra telefoner, scannere, som kan aflæse dit fingeraftryk og låse telefonen op. Nu kommer teknologien også til bilernes verden.

Det er Hyundai, der som den første bilproducent sætter fingeraftryksscannere i serieproduktion. Det sker med den nye 2019-version af SUV'en Santa Fe.

Her kan du ikke alene låse bilen op og starte den med dit fingeraftryk. Det indeholder også informationer om, hvordan indstillingen af sæder, sidespejle og connected car features skal være. Det sker ved scannere, der er placeret i dørhåndtagene og ved startknappen i bilen, og som arbejder med kryptererede data.

Det er dog foreløbig kun i Kina, at funktionen lanceres, men den vil kunne udbredes til andre lande, skriver internationale medier. Det er samtidig kun begyndelsen, og viften af muligheder skal nu udvides, fortæller Albert Biermann, der er udviklingschef hos Hyundai.

- Vi vil udvide teknologien, så man for eksempel også kan justere temperaturen i kabinen, ratindstillingen og en række andre features, som kan skræddersys til førerens ønsker, lyder det fra Albert Bierman.

Rent praktisk arbejder fingeraftryksteknologien med at kortlægge forskelle på de forskellige lag af huden i fingerspidserne og på den måde forebygge falske fingeraftryk. På den måde er risikoen for fejl nede på 1:50.000, hvilket ifølge Hyundai gør denne teknologi fem gange mere sikker end konventionelle nøgler, inklusive elektroniske trådløse smartkeys. Ydermere er systemet selvlærende, så det bliver fortsat bedre, lyder det.

Nissan har tidligere vist et fingertouch-system, der kunne åbne og starte en bil, i en konceptudgave, men altså ikke til produktion. Det har nemlig været en udfordring for bilindustrien at kunne producere scannere, der både kan klare kulde, vand, sne og frost og samtidig være sikre nok.

Annonce
Fingeraftryksscanneren er fem gange mere sikker end en almindelig nøgle, fortæller Hyundai. Den indeholder også en række andre personlige indstillinger til bl.a. sæder. Foto: Hyundai

Flere varianter

Det tætteste vi kommer, er hos Volvo, hvor V90 kan låses op, hvis du har en bestemt app til din telefon. En lignende funktion findes til den nye BMW 3-serie og 7-serien.

- Kravene til mobilitet udvikler sig hele tiden, og vores kunder forventer at kunne komme til deres bil på en ukompliceret måde, siger Henrik Green, der vicepræsident for product strategi hos Volvo til cnbc.com.

Ifølge magasinet Forbes har Hyundai også vist Santa Fe-modellen i en udgave med styresystemet DuerOS Auto, der svarer til for eksempel Mercedes' egen stemmestyrede assistent, eller Amazon Alexa, hvor føreren kan styre en række funktioner som blandt andet infotainmentsystemet med stemmen.

Modellen skulle også kunne tilbydes med en "Rear Occupant Alert", som registrerer, hvis der er aktivitet på bagsædet, efter at bilen er forladt. Så man ikke glemmer nogen eller noget.

Det vides ikke, hvilke teknologier vi vil se på de store markeder i USA og Asien kontra Europa.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce