Coronavirus: Psykologer, psykiatere og læger advarede søndag i Avisen Danmark om markante stigninger i psykiske lidelser, og de vurderer, at problemerne bliver endnu værre i de kommende måneder:
- Vi mærker det på ventelister til psykolog, på presset på sundhedsvæsenet og sygemeldinger på arbejdspladser, fastslog formanden for Dansk Psykologforening, Eva Secher Mathiasen.
Mange børn plages af utryghed, når de hører om den dødbringende virus, flere udvikler alvorlig angst.
Mette Frederiksen (S), Danmarks statsministerDet er hårdt, det her. Udover alt det, vi kan gøre professionelt, via ngo'er og det frivillige Danmark, så en appel til, at vi alle sammen i vores almindelige liv holder øje med hinanden.
På tirsdagens pressemøde spurgte Avisen Danmarks reporter statsministeren, hvad regeringen vil gøre for at afhjælpe de omfattende og voksende psykiske problemer, som eksperterne advarer om:
- Det er hårdt, det her. Udover alt det, vi kan gøre professionelt, via ngo'er og det frivillige Danmark, så en appel til, at vi alle sammen i vores almindelige liv holder øje med hinanden, opfordrer statsministeren.
- Der er hjælp at få
- Nu kan vi ikke nødvendigvis mødes og gå en tur, men så må vi ringe og skrive, og vi må gøre alt, hvad der overhovedet står i vores magt. Det ér en hård tid, det ér en hård besked, vi har med i dag (om at se færrest mulige mennesker, red.) - og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at passe godt på hinanden.
Som svar på samme spørgsmål påpeger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der fortsat er behandlingsgaranti i psykiatrien. Han understreger desuden vigtigheden af en tidlig indsats og at der gøres "et kæmpe arbejde" i form af "digitale løsninger med chatfunktioner og telefonlinjer" - og tilføjer:
- Hvis man selv føler sig sårbar eller kender nogen, så ræk ud og tilbyd dem hjælp. Der er mange, mange gode tilbud og folk, der står klar til at hjælpe, også til at lede én videre til, hvor man skal søge hen, hvis man står med psykiske problemer.