Annonce
Holstebro

Stikpiller er ikke gået ubemærket hen: Lokalhistorisk Arkiv åbner igen

29 frivillige har meldt sig til at arbejde tilsammen 110 timer om ugen. Lokalhistorisk Arkiv genåbner i første omgang hver onsdag mellem klokken 13 og 15. Arkivfoto: Morten Stricker
Lokalhistorisk Arkiv i Holstebro har været lukket siden maj. Frivillige melder sig nu - før en fremtidsplan er på plads - klar til at genåbne. De har planer om at gøre arkivet mere synligt.
Annonce

Holstebro: Det lokalhistoriske arkiv i Holstebro er lukket, og det skulle egentlig være forblevet sådan, indtil dets fremtid var på plads.

Alligevel har et hold frivillige nu valgt at genåbne arkivet "før tid".

- Vi har hørt stikpillerne om, at man gerne ville kunne aflevere ting, men ikke har kunnet det. Det problem har vi taget op, så det nu er muligt, at vi igen kan modtage folks ting, siger formand for Nordvestjysk Slægtshistorisk Forening, Hans Toudal, hvis forening er gået sammen i en arbejdsgruppe med Holstebro Museumsforening og Sygehushistorisk Gruppe Holstebro.

Efter De Kulturhistoriske Museer i Holstebro bekendtgjorde, at de lokalhistoriske arkiver i Holstebro og Vinderup ikke længere skulle høre under museerne, har Holstebro-afdelingen været lukket som følge af afskedigelser og en sygemelding hos den tilbageværende ansatte.

Kommunens forvaltning har fået til opgave at komme med modeller for, hvordan arkiverne kunne tage sig ud i fremtiden. En afgørelse kommer tidligst til december, og det har arbejdsgruppen ikke tænkt sig at vente på.

- Vi holder åbent i to timer hver onsdag indtil jul, og der kan også laves individuelle aftaler. Der vil også være hjælp til at opklare mulige opgaver i det omfang, vi formår at kunne finde ud af dem, siger Hans Toudal.

Annonce

Kvalitet?

Corona har været en stopklods for arbejdet med at teste muligheden for at drive arkivet i Holstebro med frivillige kræfter. Et møde er tidligere blevet aflyst som følge af forsamlingsforbuddet.


Der er tale om et kæmpe arkiv, der digitalt skal registreres, så det er synligt, hvad der eksisterer i det. Det kan nærmest sammenlignes med en form for nethandel, hvor man kan se, at et gammel dokument eksisterer, som så kan bestilles - fra overalt i verden.

Hans Toudal.


- Men vi er nu kommet meget længere, og 29 frivillige har meldt sig til at arbejde tilsammen 110 timer om ugen, siger en tilfreds Hans Toudal, der skynder sig at tilføje:

- Men vi har endnu ikke mødt de mennesker. Det har været den største hurdle, som vi har været kede af her under corona. Derfor er de i små grupper inviteret ind til en personlig snak om interesseområder, hvor vi også fortæller om arkivalierne, og den fortrolighed og omgangsmåde der forbindes med det store arbejde. Og så giver det os samtidig en mulighed for at se hinanden an.

De frivillige vil blive tilbudt at komme på kursus, så man kan lære at håndtere hovednerven, databasen Arkibas.

Hvordan vurderer du kvaliteten blandt de frivillige, som har meldt sig?

- Den er bred - fra folk, der ønsker manuelt arbejde, til frivillige, der har erfaring fra gruppeledelse, EDB, administration og fotobehandling. De 22 af dem har allerede tilkendegivet, at de gerne vil på kursus, siger Hans Toudal.

Bedt om at komme med et bud på, hvor stærkt det nye arkiv står i forhold til det tidligere, forklarer Hans Toudal, at man vil arbejde på at gøre arbejdet udadtil mere synligt - ved at gøre det digitalt:

- Et lokalarkiv i dag og for ti år siden er vidt forskellige. Førhen skulle man kontakte arkivet og få lov til at komme forbi og kigge. Sådan er det ikke i dag, hvor alt er digitalt og synligt for hele verdenen. Der er tale om et kæmpe arkiv, der digitalt skal registreres, så det er synligt, hvad der eksisterer i det. Det kan nærmest sammenlignes med en form for nethandel, hvor man kan se, at et gammel dokument eksisterer, som så kan bestilles - fra overalt i verden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce