Annonce
Mad og drikke

Stjernegod vin med amerikansk stempel

Zinfandel er en oplagt vin til grillet kød, fordi dens sødme, krydderi og ofte også tydelige præg af ristet fad matcher en klassisk barbecue-smag med stegeskorpe. Nogle af vinene fungerer også ret godt til klassisk dansk julemad, hvor vinen skal forsøge at tøjle både sødt, surt, salt og fedt. Arkivfoto: Lisa Baertlein/Reuters/Ritzau Scanpix.
Massiv frugt, høj alkohol og bygget til års udvikling. Der er klassiske amerikanske dyder i de bedste vine på zinfandel.
Annonce

Tirsdag vælger amerikanerne, hvem der skal være præsident de kommende fire år. Og uanset hvem amerikanerne og andre håber på at se aflægge eden som præsident 20. januar næste år, er der grund til at fejre det store land. Fuld af kontraster og med mennesker, der repræsenterer ekstreme holdninger i enhver retning - og imellem dem alle de amerikanere, som er gæstfri, imødekommende og nysgerrige på andre i en grad, så man kan føle sig flov over sin danske tilbageholdenhed og undre sig dybt over, hvordan et land kan favne så megen forskellighed.

Derfor må der selvfølgelig også være plads til at skåle for et godt valg - og selvfølgelig med et glas zinfandel, den druesort, som vinavlerne i Californien har gjort til deres egen, selvom den som en vitis vinifera-art har oprindelse i Europa. Zinfandel kommer næppe til at vinde nogen popularitetskonkurrence blandt professionelle i vinens verden, bortset fra dem, der dyrker druen, naturligvis. For zinfandel er ikke raffineret, kompleks, fin og ømfindtlig som pinot noir, og den har ikke samme historie for evnen til at lagre i årtier med et positivt resultat, som cabernet sauvignon, den mest plantede blå drue i Californien.

Men i blandt andet Sonomas Dry Creek Valley, i Mendocino og i Lodi øst for San Francisco tager man zinfandel alvorligt. Nordpå i Sonoma finder man ofte mere elegance, mens det sydpå og i områder, hvor druerne ikke dyrkes på højtliggende skråninger, kan være moden frugt og alkohol, indimellem også tanniner, der dominerer vinene.

Zenfendel, zinfindal, zinfandel

  • Zinfandel er genetisk identisk med den kroatiske sort crljenak kastelanski (også kaldet tribidrag), som siden 1700-tallet også har vundet fodfæste i Italien, hvor den kendes som primitivo (dvs. tidligt modnende).
  • Sorten kom formentlig til USA i 1829, da den blev importeret fra den kejserlige planteskole i Wien. Få år senere brugte vinavlere i New England navnene zenfendel og zinfindal om sorten, der også blev dyrket i drivhuse for at blive anvendt som spisedrue.
  • I 1850’erne begyndte zinfandels udbredelse i Californien, hvor tidligere guldgravere havde slået sig på landbrug og importeret druen fra USA’s østkyst. Zinfandel er i stand til at give store udbytter (på bekostning af kvaliteten), og en del gamle vinstokke undgik udryddelse under forbudstiden i USA, fordi druerne også er velegnede som spisedruer.
  • De tyndskindede Zinfandel-druer vokser i tætte klaser, og de er derfor relativt letmodtagelige for råd, hvis druerne brister, eller der ikke er tilstrækkelig ventilation mellem vinplanterne. Samtidig er de kompakte klaser medvirkende til, at druerne modner ujævnt, så man kan stå med klase, hvor nogle af druerne er fuldt modne, mens andre stadig er grønne.
  • Problemet ved at lade klaserne sidde længere er, at zinfandels druer tørrer forholdsvis hurtigt ud, så man i stedet kan ende med modne og rosinagtige druer i samme klase. Det resulterer typisk i vine med høj alkohol og nogle gange portvinsagtig frugt og sødme.
  • Størstedelen af de høstede zinfandel-druer bruges dog til en helt anden type vin: white zinfandel. Det er, som navnet antyder, en lys vin, hvor mosten fra de pressede druer gæres og behandles som en hvidvin og tappes med en tydelig restsødme.

    Kilder: The Oxford Companion to Wine, California Wines og Zinfandel.org.

Annonce

En stor oplevelse i vente

Zinfandel er en oplagt vin til grillet kød, fordi dens sødme, krydderi og ofte også tydelige præg af ristet fad matcher en klassisk barbecue-smag med stegeskorpe. Nogle af vinene fungerer også ret godt til klassisk dansk julemad, hvor vinen skal forsøge at tøjle både sødt, surt, salt og fedt - det er en umulig opgave, men god zinfandel har så meget sødmefuld frugt, at den kan matche det søde tilbehør på tallerkenen, og samtidig så store tanniner og rigelig alkohol, at den kan rense munden for den fede mad. Syre kan zinfandel også have, som dagens vin fra Ridge i Sonomas Dry Creek Valley er et godt eksempel på.

Ridge og daværende vinmager Paul Draper indlagde sig til verdensberømmelse, da vingårdens cabernet sauvignon Monte Bello fra 1971 deltog i den legendariske Paris-smagning i 1976, hvor Stag’s Leaps cabernet sauvignon baskede flere 1. cruer fra Bordeaux, og Chateau Montelena fra Napa Valley snuppede førstepladsen blandt hvidvinene foran fire bourgogner. Men Ridge er også en dedikeret zinfandel-producent og mestrer at lave vin på sorten, som udvikler sig positivt i kælderen.

East Bench Zinfandel er ved første snif og sip på ingen måde en overvældende vin, og hvis man kun kender zinfandel som en stor bamsevin med rigelige mængder af varmende alkohol, tyk, sød frugt og masser af krydderi, skaber vinmager John Olneys vin balance mellem vægtskålene. Her er stor syre, store tanniner og frugten, som nok er intens i duften, er afdæmpet i smagen. Derfor er vinen relativt nem at drikke nu, men hvis den bliver iltet i en karaffel, vil den folde sig mere ud. Og ellers er der lagt i kælderen en stor oplevelse om tre-fem år.

Annonce

Silkeblød på tungen

Caymus Vineyards i Napa Valleys Rutherford er berømt for sin cabernet sauvignon Special Selection, men vinmager Chuck Wagner laver stadig zinfandel, som hans far, Charlie Wagner, holdt af at drikke. Vinen lagres på en blanding af nye og gamle franske og amerikanske fade, og der iblandes en smule petit sirah, fordi denne sort har tydeligere tanniner. Og selvom der både er velvoksne tanniner på spil, og vinen har en amaronelignende alkoholprocent, er 2017 Zinfandel fra Caymus en silkeblød vin at få i munden. Det er stadig en ung vin med en rigelig mængde glycerol (der udvikles under gæringen), som bidrager til den bløde sødme i munden.

Selvom zinfandel ikke nyder samme anseelse i Californien som cabernet sauvignon eller pinot noir, må man stadig til lommerne for at få fat i vin fra de gode producenter, som det ses af priserne på dagens vine. I Salling Groups supermarkeder findes blandt andet en zinfandel fra Gnarly Head Winery, som i Netto kan fås for 70 kroner. Men både når den står alene, og når den smages op mod testens øvrige vine, falder den igennem med en kantet bitterhed og hårdt ristet fad, og selvom zinfandels karakteristiske brombær-frugt er tydelig i duften, mangler frugten dybde i smagen.

Buehlers zinfandel fra 2015 vil om nogle år formentlig skinne igennem som en velmodnet vin, og for 199 kroner er den lige nu et godt køb. Vil man ikke vente, viser Joseph Jewells otte år gamle zinfandel fra Grist Vineyard i Dry Creek Valley, hvor godt moden zinfandel kan dufte og smage. Og vinen har stadig nok syre og tanniner til at tøjle, hvad amerikanere ville kalde ”a hearty meal” - et fyldigt måltid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Nu kan du kommentere mulig skolefusion

Holstebro For abonnenter

Her er ministerens tre bud: Sådan kan man komme mink-massegrave til livs

Annonce