Annonce
Navne

Stjerneinstruktør leger med tid og rum

Med store succesfilm som Inception, Interstellar og trilogien om Batman har instruktør Christopher Nolan, som torsdag fylder 50 år, cementeret sit navn på den filmiske stjernehimmel. Arkivfoto: Jean-Paul Pelissier/Reuters
Hans film er ofte mørke, snørklede og et virvar af fortid, nutid og fremtid, men de har bragt Christopher Nolan, der fylder 50 år torsdag, helt til tops.

50: Da filminstruktør Christopher Nolan i 2015 holdt tale for de afgående studerende på det amerikanske universitet Princeton, var hans budskab simpelt: Jagt virkeligheden - ikke jeres drømme.

- Jeg synes, at vi over tid er begyndt at anse virkeligheden som den ynkelige fætter til vores drømme. Men jeg vil sige til jer, at vores drømme, vores virtuelle virkeligheder, disse abstraktioner, som vi går rundt og omgiver os med, er dele af virkeligheden, lød det.

Brtiske Nolan, som torsdag runder 50 år, er ellers selv et levende bevis på, hvor langt man kan nå ved at drømme stort og arbejde hårdt. Han begyndte at lege med filmmediet allerede som syvårig.

Annonce

Selv om han læste engelsk litteratur på universitetet i London, var han draget af filmens verden og debuterede med sin første spillefilm, "Following", i 1998. Den blev ikke et kæmpehit, men skabte nok opmærksomhed til, at Nolan fik finansieret sin næste film, "Memento", i 2000.

I begge film hopper fortællingen i tid, og "Memento" indbragte Nolan en oscarnominering for bedste manuskript. Siden har briten film for film slået sit navn fast på stjernehimlen over Hollywood, mens priser og hæder er drysset ud over ham.


Premieren på Nolans kommende film, "Tenet", som han kalder sin mest ambitiøse hidtil, er blevet udskudt tre gange som følge af coronapandemien.


Succesen steg for alvor, da Nolan med sin mørke Batman-trilogi fortolkede rigmanden Bruce Waynes kamp mod den kriminelle underverden. Alle tre film - "Batman Begins", "The Dark Knight" og "The Dark Knight Rises" - ligger på filmdatabasen IMDb's liste over brugernes 250 favoritfilm.

Det samme gør "Memento" samt "Inception" (2010) og "Interstellar" (2014), som alle leger med tid og rum. Nolans første favntag med historiske hændelser kom med "Dunkirk" i 2017.

Filmen omhandler den berømte redningsaktion under Anden Verdenskrig, hvor over 300.000 allierede tropper blev evakueret fra den franske havneby Dunkerque. Selv om filmen skildrer virkelige begivenheder, er fortællingens kronologi som vanligt kreativ, for Nolan "nægter simpelthen at følge den direkte vej fra A til B", skrev filmmagasinet Ekko.

Premieren på Nolans kommende film, "Tenet", som han kalder sin mest ambitiøse hidtil, er blevet udskudt tre gange som følge af coronapandemien. Nogle af optagelserne til "Tenet", som på dansk bedst kan oversættes til doktrin, er for øvrigt skudt på havnen i Rødbyhavn.

Christopher Nolan er gift med produceren Emma Thomas, som han mødte på universitetet som 19-årig. De har fire børn sammen og bor i Los Angeles. Meget mere om hans privatliv vides der ikke, for han fortæller sjældent om det, ligesom han helst undgår at bruge mobiltelefon og mail.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Hun har altid stået på ofrenes side

EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce