Annonce
Erhverv

Stor Esbjerg-koncern ramt af oliepris-kollaps og corona: Tabte på top- og bundlinje i 2019

Steen Brødbæk, adm. direktør, Semco Maritime, har samtidig med, at koncernen offentliggør årsrapport for 2019, måttet sende 80 ansatte hjem på grund af den aktuelle situation. Arkivfoto: Soffi C. Larsen
Semco-koncernens ordrebog er historisk tyk, men det netop offentliggjorte 2019-regnskab er betydeligt påvirket af udskudte projekter og især det amerikanske havvindprojekt Vineyard Wind. Den aktuelle situation med lav oliepris og coronakrise har fået koncernen til at sende 80 medarbejdere hjem.

Esbjerg: Mens Semco Maritime, en af Esbjergs største private arbejdspladser med flere end 1300 ansatte globalt, kigger med bekymring på effekterne af corona-pandemien og et kollaps i olieprisen, kan offshorekoncernen i det mindste glæde sig over, at den sidste år fortsatte de positive takter.

Det fremgår af den årsrapport for 2019, som Semco Maritime A/S netop har offentliggjort.

I en pressemeddelelse skriver virksomheden, at den i 2019 fastholdt et relativt højt aktivitetsniveau og sikrede en stærk ordreindgang, der skabte grundlag for en mere balanceret fordeling mellem aktiviteterne i de to forretningsområder vedvarende energi (havvind) og olie og gas fremover.

Omsætningen udgjorde 1905 millioner kroner i 2019 mod 2041 millioner kroner i 2018 og var påvirket af lavere aktivitet i første halvår inden for servicering af rigge på koncernens egne værftsfaciliteter samt udskudt projektstart på fremstilling og levering af en offshore substation til det store Vineyard Wind-projekt i USA.

Indsatsen for at styrke den vedvarende energi, benævnt som Renewables-aktiviteterne, bød på regulære gennembrud inden for havvind i USA, hvor Semco Maritime i løbet af 2019 og lige efter årsskiftet vandt vigtige offshore substation-kontrakter i netop Vineyard Wind- og Mayflower Wind-projekterne i Massachusetts. Den positive udvikling bidrog til at sikre en historisk stærk ordrebeholdning på to milliarder kroner ved udgangen af februar 2020, oplyser virksomheden.

- Vi er stolte over at have vundet disse store projekter og betragter det som en anerkendelse af årtiers erfaring og de stærke kompetencer, som skal sikre os en god position i det spirende marked for havvind i USA i de kommende år. Derudover ser vi også gode takter i markedet for havvind andre steder uden for Europa, hvor især flere asiatiske lande vil tiltrække betydelige investeringer og byde på spændende muligheder for Semco Maritime, udtaler siger administrerende direktør Steen Brødbæk i pressemeddelelsen.

Annonce

Semco Maritime

Semco Maritime er en international ingeniør- og entreprenørvirksomhed, der løser opgaver på tværs af værdikæden i den globale energisektor og bistår kunderne med at gribe mulighederne i den grønne omstilling.

Siden 1980 har virksomhedens specialkompetencer dannet grundlag for arbejdet i alle faser af offshore- og onshore-opgaver – fra indledende analyser over design, indkøb og fremstillingsvirksomhed til installation, idriftsættelse og efterfølgende service samt mandskabsudlejning og levering af skræddersyede komponenter, systemer og løsninger.

Semco Maritime har hovedsæde i Esbjerg og beskæftiger på verdensplan flere end 1.300 medarbejdere.

Ansatte sendt hjem

Selvom indtjeningen var påvirket af den lavere omsætning og højere personaleomkostninger som følge af et højt aktivitetsniveau og indsatsen for at vinde større strategiske ordrer indenfor Renewables, fastholdt Semco Maritime en driftsindtjening (EBITDA) før særlige poster på 53 millioner kroner.

Årets resultat endte med et overskud på 16,1 millioner kroner mod et overskud året før på 26,8 millioner kroner.

- Vi skal også i den kommende tid sikre god ordreindgang og effektiv eksekvering i begge forretningsområder, da konkurrencen fortsat intensiveres på tværs af projekter inden for havvind og olie- og gassektoren, lyder det videre fra Brødbæk.

Semco Maritimes historisk stærke ordrebeholdning og skarpe fokus på effektivitet og innovative løsninger danner grundlag for et højt aktivitetsniveau og fremgang i omsætningen og indtjeningen i de kommende år.

Virksomheden bemærker imidlertid også, at 2020 er præget af betydelig usikkerhed som følge af det igangværende udbrud af coronavirus, der påvirker markederne og ikke mindst olieprisen.

Og sporene fra fortiden skræmmer for Semco. Den seneste olieprisnedtur for nogle år siden medførte således, at Semco Maritime måtte masseafskedige af flere omgange og have kapitaltilførsler skrevet i trecifrede millionbeløb fra sin ejer, C.W. Obel, for overhovedet at overleve.

Virksomheden har således meddelt, at den som følge af den aktuelle situation har måttet sende 80 medarbejdere hjem.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

112

Mand løb nøgen rundt

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

112

Fik to anmeldelser om biler på havnen

Annonce