Annonce
Lemvig

Strand på havnen i Lemvig? Der tages ikke let på Lemvigs største plus

Henning Thøgersen (t.h.), formand for Lemvig Træskibslaug, der her ses med Bjarne Tingkær Sørensen fra Nordvestjysk Fjordkultur i Struer, var ovenud tilfreds med, at så mange forskellige parter deltog i lørdagens konference. Alt fra politikere og erhvervslivet til ro- og sejlfolket var repræsenteret. Foto; Morten Stricker

Strande, kanaler, maritimt miljø og uddannelse. Ideer stod i kø for at udvikle Lemvig Havn til konference i weekenden.

Bageste række fik det sidste ord, da Lemvig Træskibslaug havde kaldt til konference om havnens fremtid for politikere, meningmand og eksperter.

En strand på vesthavnen? Vandet er i hvert fald rent nok, og der har været snak om badning fra molen, sagde en ikke afvisende Jørgen Nørby (længst til højre i billedet) om ideen. Foto: Morten Stricker

Per Andreasen var bare en almindelig tilhører, som fra sin plads ved vinduet på bageste stolerække i Havnens Hus havde frit udsyn over Lemvig Havn.

Havnens fremtid

Lemvig Træskibslaug arrangerede i samarbejde med Produktionsskolen Nordvestjylland og Folkeuniversitetet lørdag en konference kaldet »Levende Havn - og så i fremtiden«. Formålet var »at give embedsmænd, politikere og borgere et bud på et positivt samspil mellem havnenes oprindelige formål, kystkulturen og de mange nye interesser i havneområderne.«

Der var fem oplægsholdere, og det var Jørgen Nørby, Lemvig Kommune; Anders Bloksgaard, direktør for Limfjordsmuseet Løgstør; Rasmus E. Casper, Legeskiber og Gerlev Idrætshøjskole; Merete Ettrup, formand for Træskibs Sammenslutningen og Bjarne Tingkær Sørensen, formand for Nordvestjysk Fjordkultur. Ordstyrer var Lars Ebbensgaard, Folkeuniversitetet i Lemvig.
.

<p>Havnens Hus var fyldt op til konference. Foto: Per Andreasen</p>

»Mens vi har siddet her, har jeg talt 37 personer på molen, fire fiskere, og en 15-20 unge på skaterbanen.«

Observationen blev modtaget med latter af de omkring 40 deltagere, men bemærkningen var nu sigende for dagens tema: At havnen er og skal være for alle. Det var derfor, de var mødt frem.

»Det skal ikke komme til, at Lemvig bliver en død by ligesom Skagen, hvor alt er lukket om vinteren,« fastslog en af oplægsholderne, byrådspolitiker Jørgen Nørby.

Og lyttede man til såvel oplægsholdere som deltagere, så var der nu heller ingen risiko for det scenarie. Ideerne boblede, og gik lige fra leg og strande til kanaler og maritimt miljø. Det var et ønske fra arrangørerne, at så mange interessenter som muligt deltog, så alle kunne enes om havnens fremtid.

»Dagen gik fuldstændig fantastisk og levede op til forventningerne om et godt samspil. En af de ting, jeg tog med, var opfordringen til at bruge det, der er, og ikke altid lave en stor forkromet løsning,« konkluderer Lemvig Træskibslaugs formand Henning Thøgersen efter konferencen.

Annonce

Strand, leg og lektier

At dagen havde givet stof til eftertanke i vidt forskellige retninger, kunne man ikke være i tvivl om, hvis man spurgte forskellige deltagere.

»En af de ting, jeg hæftede mig ved, var ideen om at lave noget af havnen om til et legeområde med en cykellegebane for eksempel. I den forbindelse fortalte en af foredragsholderne (Rasmus E. Casper, Legeskibet og Gerlev Idrætshøjskole, red.) om dette skib, der engang om året ligger til i havnen, og der kan leges på. Det var en anden måde at se brugen af havnen på,« sagde Helge Thomsen.

»Jeg var vild med, at man ville lave en promenade hele vejen rundt om havnen. Eller at man vil samarbejde med de unge på gymnasiet og gøre havnen til en del af undervisningen. For vi skal tænke på, at Lemvig skal være et godt sted at flytte til, og her er havnens vores største plus,« sagde ordstyrer Lars Ebbensgaard.

»Jeg er oprigtigt interesseret i at beholde det maritime liv, og så tror jeg faktisk på det med en badeafdeling,« sagde Henning Thøgersen, efter snakken var gået på at lave en strand på vesthavnen - en tanke Jørgen Nørby ikke var afvisende overfor.

»Vi har brugt 100 millioner kroner på havnen i løbet af seks til otte år. I forhold til Lemvigs størrelse, så er det en rigtig stor investering, men vi tror på, at det er en god forretning,« sagde politikeren.

Og spørger man en af oplægsholderne, Bjarne Tingkær Sørensen fra Nordvestjysk Fjordkultur i Struer, så er pengene godt givet ud.

»Lemvig Havn er enestående flot. Man har virkelig satset og ikke kun på én front, men hele vejen rundt. Kulturarven er tænkt ind, men man har også haft tanke på erhvervslivet og turismen. Det er meget imponerende. I Struer har vi et andet udgangspunkt, fordi vi ikke ligger så smukt som Lemvig, men så har vi en anden historie at fortælle om en ung industriby og dens havn. Det er vigtigt, at man får opbygget en maritim kulturarv, hvis historie kan fortælles videre. Ellers bliver vi historieløse, og det er det værste,« sagde han på havnen i Lemvig - omgivet af forbipasserende, fiskere og skatere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Mange fik det sidste stik

Annonce